kreft (Foto: Colourbox)
kreft (Foto: Colourbox)

Tusenvis dør på grunn av kreft-frykt

En undersøkelse viser at tusenvis av briter mister livet fordi de er redd for å fortelle legen om tidlige kreftsymptomer.

Undersøkelsen, som er gjort av Cancer Research UK, anslår at rundt 40 prosent av 2000 spurte utsetter å gå til legen med tidlige kreftsyptomer. De er redd for hva legen faktisk kan finne, skriver BBC.

– 11.500 dødsfall kunne vært unngått

Jo tidligere i fasen kreft blir påvist, desto større er sannsynligheten for vellykket behandling.

Les også: Norske kvinner fikk livmorhalskreft – selv om testene var negative

Beregninger fra den britiske kreftforeningen viser at så mange som 11.500 dødsfall kunne vært unngått i Storbritannia dersom lege hadde blitt oppsøkt på et tidligere tidspunkt.

kreft2 (Foto: Colourbox)
kreft2 (Foto: Colourbox)

– Undersøkelsen viser i all tydelighet at vi må gjøre mer slik at folk er klar over hva som kan være tidlige symptomer på kreft, sier professor Peter Johnsen i Cancer Reasearch UK.

Fortrengingsmekanismer

Kreftforeningen hører jevnlig om folk som kommer for sent.

– Noen kreftformer er vanskelig å oppdage på et tidlig tidspunkt, mens andre fortrenger forandringer og symptomer i kroppen, sier Astrid Bismo som er spesialrådgiver i Kreftforeningen.

Les også: Viste puppen for politikerne

Hun viser til at vi mennesker har fortrengingsmekanismer som er gode å ha i flere sammenhenger, men samtidig er det viktig å ikke bagatellisere forandringer.

– Man skal ikke hele tiden gå å tenke på at man kan få kreft. Vårt gode råd er å følge med på for eksempel kuler som dukker opp, blod i urinen og andre forandringer som ikke går over i løpet av et par uker, sier Bismo.

Les også: Tok keisersnitt før pappa Mark døde

– Ikke gamble

– Så klart er vi alle sammen redde for å høre at vi har fått kreft. Men folk må være klar over at tidlig diagnose gjør bedre odds for å overleve, sier professor Peter Johnsen og legger til:

– I mange tilfeller viser det seg at symptomene ikke skyldes kreft. Men ikke gamble på det slik at du glipper på en tidlig diagnose.

Les også: Kvinnelige leger vil ikke jobbe med menns underliv

Sjekkliste

Kreftforeningen i Norge har laget egne sjekklister og tips om når lege bør oppsøkes:

1. Kuler: Hvis du finner en kul, bør den undersøkes. Spesielt hvis du samtidig føler deg trøtt, svetter uvanlig mye eller opplever et uforklarlig vekttap.

2. Føflekker: Hvis føflekkene endrer form, farge eller blør, bør du søke lege. Personer som blir lett solbrente, er mest utsatt for føflekkreft og andre former for hudkreft.

3. Endringer i testiklene: Hvis testiklene forandrer seg; er ømme, hovner opp, blir mindre eller kjennes hardere, bør du gå til lege.

4. Urinveiene: Fastlegen kan påvise synlig og usynlig blod i urinen ved hjelp av en hurtigtest. Det er oftest et tegn på infeksjon, men kan være tegn på kreft. Blærekreft rammer først og fremst røykere og eksrøykere.

5. Prostata: Dersom du har mye besvær og forstyrret nattesøvn bør du oppsøke lege.

6. Endret tarmfunksjon: Dersom tarmfunksjonen endrer seg over tid og uten noen spesiell årsak. Oppsøk også lege ved blod i avføringen.

7. Hoste, heshet og lungebetennelse: Særlig tyder flere infeksjoner i løpet av et år eller kortere tid, på at noe er galt og er grunnlag for nærmere undersøkelser. Kreft i luftveiene rammer særlig røykere og eksrøykere.

8. Hoven lymfeknute: Oppsøk lege dersom en lymfeknute har vært hoven i mer enn fire uker uten at det er en åpenbar årsak til det.

9. Ryggsmerter: Dersom du får en ny type ryggsmerte som du ikke har hatt før, og som ikke vil gi seg, bør du gå til lege.

10. Andre symptomer: Det finnes rundt 100 kreftsykdommer som kan gi ulike symptomer. Søk alltid lege hvis du har fått et nytt symptom som ikke gir seg etter fire uker, og som føles plagsomt.

(Kilde: Kreftforeningen)