SKUTT OG DREPT: Bildet som er frigitt av opposisjonelle i Syria viser jenta mens hun holder opp en plakat med en bønn om hjelp. Hjelpen kom ikke i tide   kun dager senere ble jenta skutt og drept av en snikskytter. (Foto: Youtube/screengrab)
SKUTT OG DREPT: Bildet som er frigitt av opposisjonelle i Syria viser jenta mens hun holder opp en plakat med en bønn om hjelp. Hjelpen kom ikke i tide kun dager senere ble jenta skutt og drept av en snikskytter. (Foto: Youtube/screengrab)

Hun tryglet verden om hjelp – skutt og drept av syrisk snikskytter

Gråtende av angst holdt hun opp en plakat hvor hun ba verden hjelpe barna i Homs. En video fra Syria viser den samme jenta, liggende død på et bord.

Jenta på 7–8 år ble fotografert i utkanten av Baba Amr lørdag. Nå er en video av den lille jenta kommet ut fra Syria. Hun ligger død på et bord. Skutt og drept søndag av en snikskytter.

– Skyt på alt som rører seg

Hva slags regime gir sine soldater ordre om å skyte og drepe mindreårige?

BBC-reporter Paul Woods har de siste dagene oppholdt seg i utkanten av Homs. Der har han blant annet intervjuet desertører fra den syriske hæren. De forteller at sivile er utpekt som mål.

– Vi fikk ordren av en løytnant, forteller en av dem.

– Vi ble gitt ordren: dere skyter på alt som rører på seg. Sivile eller militære – dere skyter på alle.

Kun et fåtall igjen

Torsdag forrige uke rykket den syriske hæren inn i Baba Amr etter å ha terrorbombet bydelen i fire uker. Da var det bare noen få tusen innbyggere – av opprinnelige 100.000 – igjen i bydelen.

BRUKER NETTET SOM KANAL: Syriske opposisjonelle bruker nettet for å dokumentere regimets harde linje overfor demonstrantene. (Foto: Faksimile/Youtube)
BRUKER NETTET SOM KANAL: Syriske opposisjonelle bruker nettet for å dokumentere regimets harde linje overfor demonstrantene. (Foto: Faksimile/Youtube)

Fredag sto en Røde kors-kolonne med nødhjelp utenfor Homs. Klar til å kjøre inn i Baba Amr med ulltepper, mat og medisiner til de stakkarene som ikke hadde klart å rømme. De har et desperat behov for hjelp. Alle er sultne, tørste og redde. Mat har vært mangelvare i flere uker. Det eneste de har hatt å drikke er regnvann.

Hjelpekolonne slipper ikke inn

Det de har gjennomlevd er verre enn grusomt. Men tirsdag har hjelpekolonnen fortsatt ikke fått kjøre inn i bydelen.

Hæren sier de renser stedet for miner og bomber. Flyktninger forteller en helt annen historie. De forteller om soldater som går fra dør til dør. Plyndrer, stjeler, dreper og torturerer.

Alle menn og gutter blir tatt med. Flyktende foreldre kan fortelle at soldatene skar strupen over på deres 12 år gamle sønn. Andre forteller om grupper med menn som ble stilt opp og henrettet med maskinpistoler.

Les også: Hemmelig klinikk redder livet til skadde syrere

Døde mennesker i gatene

Aktivisten Omar klarte å flykte ut av Baba Amr i går. Med skjelvende stemme forteller han på telefonen til en libanesisk avis at det ligger lik over alt i gatene i bydelen. Mange har sår som vitner om grusom tortur, andre er oppsvulmet og i ferd med å råtne.

Opposisjonens nettverk sender ut videoer av overgrepene, bilder for grusomme til å vise på TV. Noen av dem viser hauger med lik. Andre viser små barnekropper skutt i filler. Bildene er én til to dager gamle.

I Damaskus sitter et regime som er villige til å gjennomføre hva som helst av grusomheter og overgrep for å beholde sin makt, sine posisjoner, privilegier og penger. De nøler ikke med å drepe sin egen befolkning, ikke engang sine egne barn.

Utenfor Syria sitter resten av verden og ser på – i all sin avmakt.