morten aamot air france (Foto: Privat/RTP)
morten aamot air france (Foto: Privat/RTP)

Norske Morten (24) i flydrama over Atlanterhavet

Air France-flyet ble fylt med røyk og norske Morten (24) så på mens personalet løp gjennom flyet med brannslukningsapparat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

24 år gamle Morten Aamot fra Orkdal var mandag formiddag på vei fra Paris til Bogota i Colombia med et Air France-fly av typen Airbus A340.

Men mens flyet var over Atlanterhavet, begynte uhyggelige ting å skje.

– Løp rundt

– Vi fikk beskjed over høyttaleren at det kunne komme litt turbulens. Men så merket vi at kabinpersonalet var urolige. De begynte å løpe rundt i midtgangen, forteller Aamot til tv2.no.

Les også: Småfly nødlandet midt i boligfelt

Like etter ble kabinen fylt med røyklukt.

– Ba for sine liv

– Da kom en av personalet løpende med et brannslukningsapparat i hendene. Han løp inn på toalettet, der røyken kom fra. Det er ikke det du vil se når du sitter på et fly.

Da det like etter kom synlig røyk fra en av vingene, var det åpenbart at flyet hadde tekniske problemer. Panikken begynte å spre seg blant de rundt 300 passasjerene.

– En mann som satt på min avdeling reiste seg hele tiden og ville vite hva som foregikk. Passasjerer lenger framme i flyet begynte å gråte og ba til
Gud for sine liv. Jeg synes synd på de som hadde barn med, for de ble veldig redde, sier Aamot.

Fryktet de skulle styrte

Kapteinen hadde ikke annet valg enn å gå inn for nødlanding på St. Maria på Azorene. Men først måtte flyet kvitte seg med drivstoff for å redusere brannrisikoen ved landing. Flere opplevde det ekstra skremmende og trodde flyet da var på vei til å styrte i havet, ifølge den portugisiske tv-kanalen RTP.

– Flyet måtte fly i ring for å kvitte seg med drivstoffet. Det førte til at det tippet over på den ene siden og folk trodde det skulle styrte, sier Aamot.

Les også: Pilot ble snakket ned til trygg nødlanding på havet

Selv sier han at han ikke var redd. Det var først da flyet gikk inn for landing at han ble skremt.

– Det var en del ekstra bråk i flyet da vi skulle lande. Jeg tror det kom fra landingshjulene som ble kjørt ut.

Bagasjerommet

Nøyaktig hva som forårsaket røyken i kabinen er uvisst.

– Vi har ikke fått vite hva som skjedde, annet enn at de hadde funnet noe i bagasjerommet, sier Aamot.

Utenfor flyet ventet både politi, ambulanse, brannvesen og militæret. Alle passasjerene ble sendt til Hotel do Caracol, der de tilbragte natten. Tirsdag ettermiddag lokal tid skal de etter planen komme avsted med et nytt fly.

– Jeg har ikke fått skrekken av denne opplevelsen, selv om det var første nødlandingen jeg har vært med på. Jeg gleder meg til å komme meg av gårde, sier Aamot, som skal besøke familien sin i Colombia.