Et lite blad Stevia er nok til å søte en kopp te. (Foto: Fred Arne Wergeland)
Et lite blad Stevia er nok til å søte en kopp te. (Foto: Fred Arne Wergeland)

Omstridt søtningsmiddel tillates i Norge

Søt seier for stevia-dyrker etter at urten blir tillatt i Norge.

For seks år siden besøkte vi steivadyrker Anne-Mette Helland i hennes hjem utenfor Mandal. Den gangen ble hun drapstruet fordi hun fortalte om den sunne urten Stevia som helt eller delvis kan erstatte sukker. Planten har helt frem til nå vært ulovlig å selge som næringsmiddel, men nå har endelig EU godkjent den som menneskemat.

– Endelig så har EU godkjent Stevia, sier en overlykkelig Anne-Mette Helland til LørdagsMagasinet.

– Vi har jo ventet på det hele tiden. For det er for galt at det ikke skulle være lovlig. Det er vel det sunneste søtningsstoffet vi kjenner til.

Anne-Mette Helland har dyrket Stevia i mange år. (Foto: Svein Flagestad)
Anne-Mette Helland har dyrket Stevia i mange år. (Foto: Svein Flagestad)

Stevia til hjelp mot fedme og diabetes

Den er liten og unnselig, men 400 ganger søtere enn sukker. Og i motsetning til sukker og kunstige søtstoffer er den itillegg sunn, skal vi tro Anne-Mette. Hun har slåss i mange år for at vi skal få bruke Stevia i maten vår.

– En blir jo litt sta! Jeg føler det er et overgrep mot folk at en ikke kan få lov til å velge hvilke produkter en ønsker å spise. Og særlig når vi ser internasjonalt, så er jo nettopp fedme og diabetes de to store helseproblemene. Stevia er et svar til begge deler. Det er ikke en kalori i det og det gir ikke blodsukkerhopp. Det er helt perfekt, og så blir det holdt tilbake, sier hun oppgitt.

Ble truet på livet

Da vi traff Anne-Mette hjemme på Skogsøy for seks år siden, både dyrket og fortalte hun om Steviaens fordeler. Men ikke alle var like glade for det. I etterkant mottok hun flere drapstrusler.

– Jeg fikk en telefon som selvfølgelig var anonym, hvor de spurte om jeg visste hvem det var jeg provoserte. Og at mitt liv ikke var mye verdt i denne sammenhengen, og at det hadde skjedd ulykker med sånne folk som meg før, fortalte hun TV 2 i 2006.

For Anne-Mette var det tøft å bli truet på livet. Likevel valgte hun å fortsette kampen for Stevia.

I dag ser hun litt mer humoristisk på saken.

– Det var jo ganske skremmende å oppleve egentlig, men nå sitter jeg jo her da, sier hun og ler.

Sterke motstandere

For det er sterke krefter som har kjempet mot godkjenning av Stevia som menneskeføde. Planten har vært dyrket og brukt i Sør-Amerika i minst 1500 år.

Og fordi det er et naturprodukt, er det ikke mulig å ta patent på planten i motsetning til kunstige stoffer som Aspartam og Sukralose.

– Vi kan velge de usunne tingene, dem får du i bøtter og spann. Mens dette som da er sunt, er et problem, sier Anne-Mette oppgitt.

Hun mener noe av grunnen er at siden det er et naturprodukt og ingen kan ta patent, så blir det heller ingen sterke krefter som er pådrivere.

– Du har ikke lobbyistene, du har ikke alle pengene og da blir det holdt tilbake. Samtidig vet vi også at sukkerindustrien sponser presidentvalgene i USA med millioner av dollar, og de gjør ikke det bare for å være snille, poengterer hun.

Stevia er i dag ikke tillatt som menneskeføde i Norge (Foto: Fred Arne Wergeland)
Stevia er i dag ikke tillatt som menneskeføde i Norge (Foto: Fred Arne Wergeland)

Testet på rotter

Det mest useriøse forsøket på å stoppe Stevia, var en undersøkelse gjort på rotter.

– De tvangsfôret rotter med så mye Stevia at det tilsvarte at en person som veide 65 kilo skulle ha spist 34,7 kilo blader stevia hver dag. Da kunne det være fare for bivirkninger, blant annet kunne fertilitet hos menn bli skadet, sier Anne-Mette og ler.

– Dette er en totalt useriøs studie, mener hun.

Populært i Japan

Stevia kommer trolig på markedet i både dråpe- og pulverform, og Anne-Mette har selv laget en enkel kokebok som forklarer bruk og mengder. Hun forteller også at det naturlige søtningsstoffet lenge har vært brukt i Japan, blant annet i lettbrus.

– I Japan har de brukt tonnevis av stevia i over 30 år, og det er ikke registrert en eneste bivirkning eller problemer med det. En skulle tro at det var bevis nok på at dette er bra, mener hun.

Stevia kan kokes opp og fryses i isterningposer. (Foto: Svein Flagestad)
Stevia kan kokes opp og fryses i isterningposer. (Foto: Svein Flagestad)

Kan ikke helt erstatte sukker

Anne-Mette tror aldri Stevia fullt ut vil erstatte sukker i kosten vår, selv ikke når det kommer for salg.

– Det kommer nok ikke til å bli hundre prosent Stevia, det kommer nok til å bli variasjoner, sier hun.

– I gjærbakst blir du nødt til å ha sukker for å få bakverket til å heve seg. Så jeg tror Stevia vil komme inn som et sunt alternativ, og så vil det ta en del av markedet, men ikke fullt ut.

Kommer til jul?

Og før Steviaen havner på bordet hjemme hos deg og meg, skal det fremdeles en runde til i EU systemet. Så skal det behandles i EØS, før det til sist skal innom det norske Mattilsynet for endelig godkjenning.

– Først fikk vi beskjed om at det skulle bli ordnet og klart i januar, og nå er det i løpet av året, sier Anne-Mette litt oppgitt.

Mattilsynet sier i en kommentar til TV 2 at de ikke har noen innvirkning på når noe skal tas opp i EØS, men at Stevia vil blir tillatt så snart det har gått igjennom der. Første mulighet vil være i EØS-komiteens møte 8. juni.