HVEM BLIR SERIEMESTER I 2012? TV 2 Sportens eksperter har talt.
HVEM BLIR SERIEMESTER I 2012? TV 2 Sportens eksperter har talt.

Tippeligatipset 2012 - nummer 1: Molde

TV 2 Sportens eksperter tror Molde klarer kunststykket. Nemlig å forsvare seriegullet fra 2011.

Se TV 2 Sportens Molde-tips i videovinduet over!

nor_molde_309_logo_1251098255906
nor_molde_309_logo_1251098255906

Vårt tips til plass nr. 1: Molde
Plassering i 2011: 1
Stadion: Aker Stadion (kapasitet på 11 167)
Manager: Ole Gunnar Solskjær (siden 2011)
Toppscorer i 2011: Pape Paté Diouf (12 mål)
Supporterklubb: Tornekrattet
Meritter: Cupmester 1994 og 2005. Seriemester 2011.
Fakta om byen: Molde er med sine 25 000 innbyggere den nest største byen i Møre og Romsdal. Byvåpenet, en hval som jager sild inn i en tønne, henspiller på byens opprinnelige livsgrunnlag - eksport av sild og tømmer.

Spillere inn: Martin Linnes (Kongsvinger), Even Hovland (Sogndal), Victor Johansen (Vålerenga), Ole Hermann Opheim (Steinkjer), Emmanuel Ekpo (Columbus Crew)

Spillere ut: Thomas Holm (Fredrikstad), Knut Dørum Lillebakk (Mysen), José Mota (Busan), Christian Steen, Krister Wemberg, lån (Bodø/Glimt), Makhtar Thioune, lån (Karlsruher), Mamadou Gando Ba

Les også: Tippeligatipset 2012 - nummer 2: Rosenborg

Tipp din egen tabell og utfordre vennene dine her!

Her er alle Tippeliga-tipsene

Petter Myhres og Henning Bergs begrunnelse:
Ole Gunnar Solskjær tok Tippeligaen med storm forrige sesong da han ledet Molde til seriegull i sin første sesong som manager i «Rosenes by». TV 2 Sportens eksperter tror den tidligere Manchester United-legenden klarer å gjenskape det Stabæk og Brann ikke har klart de senere årene - nemlig å vinne gull to år på rad.

– De blir i så fall det eneste laget, bortsett fra Rosenborg, som har klart det de senere årene. De har beholdt stammen i laget, forsterket på noen plasser og troppen er bedere. Jeg ha tro på det Ole Gunnar og trenerteamet innfører i forhold til kvalitet og struktur og at de har en jernhånd rundt spillergruppen. I tillegg har de Røkke og Gjelsten i ryggen som er villig til å bruke midler til å forsterke laget hvis det trengs, sier Petter Myhre.

– Jeg tror de må ta flere poeng i år for å bli seriemester enn gjorde i fjor. De må forbedre prestasjonene sine, for det holder ikke med nivået de hadde i fjor.

Henning Berg, som i likhet med Solskjær har en fortid i United, tror at manageren har tatt med seg en hel del lærdom tilbake fra «balløya».

– En kan sammenligne mye med hvordan Molde er i Norge og hvordan Manchester United er i England. Måten det jobbes på blir veldig likt på mange områder. I Molde er man jo ikke «happy» med å vinne én gang lengre. De skal vinne igjen. De har beholdt de beste spillerne sine, de kan fylle på med flere spillere og det kommer de også til å gjøre. De har ressurser, langsiktige eiere, en administrasjon som har vært der lenge og gjort mange gode ting. Det er mange ting med Molde som gjør at de antageligvis klarer å stabilisere seg og være så gode at de vinner serien ett år til, sier Berg.

SNARLIG SUKSESS: Ole Gunnar Solskjær kunne juble for gull i sin første sesong som Molde-manager. (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/SCANPIX)
SNARLIG SUKSESS: Ole Gunnar Solskjær kunne juble for gull i sin første sesong som Molde-manager. (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/SCANPIX)

Kontinuitet er nøkkelen
Før fjorårssesongen ble Molde tippet til en andreplass av TV 2 Sportens eksperter. Kontinuitet og langsiktig tenking er noe som skiller Solskjærs menn fra utfordrerne, mener Myhre.

– Gang på gang viser det seg at de som har kontinuitet på trener-, leder- og spillersiden klarer å gjenskape ting. Molde er der, men det er flere spørsmålstegn rundt Rosenborg og Vålerenga. Men Molde må forsterke seg på spissplassen og det tror vi at de kommer til å gjøre. Det er en av forutsetningene, sier Myhre.

– Har større potensial i år
Seriegull i 2011 betyr at Molde skal ut å spille kvalifisering om en plass i Mesterligaen. Rosenborg har vært en flaggbærer for Norge internasjonalt gjennom 1990- og 2000-tallet - nå er det Moldes tur til å prøve lykken.

– Molde spilte ikke «outstanding» fotball i fjor, men de var stort sett jevnt gode hele veien. Det var ikke noe sambafotball og de dominerte ikke slik Rosenborg gjorde i sin storhetstid. Nå skal de inn i Mesterliga-kvalik og de har lyst til å heve nivået. De ser at det de gjorde i fjor var bra og det var en fantastisk start, men det var en start. De skal løfte lista ennå høyere og de har et større potensial i prestasjonene og spillet sitt enn de hadde i fjor, sier Berg.

Sjekk hele spillerstallen i altomfotball.no

Ekspertenes Molde-ellever:
4-2-3-1: Espen Bugge Pettersen - Magne Simonsen, Even Hovland, Vegard Forren, Knut Olav Rindarøy - Magnus Wolff Eikrem, Emmanuel Ekpo - Zlatko Tripic, Jo Inge Berget, Mattias Moström - Davy Claude Angan

Vudering:

FORSVARSKLIPPE: Even Hovland er en av Ole Gunnar Solskjærs nysigneringer denne sesongen. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)
FORSVARSKLIPPE: Even Hovland er en av Ole Gunnar Solskjærs nysigneringer denne sesongen. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)

– Vi har satt opp Simonsen på høyreback, men det kan like godt være Paulsen eller Linnes. Vi tror at Hovland og Forren blir midtstopperne. Det blir spennende å se hvordan Hovland glir inn i Molde-laget. De spiller på en helt annen måte enn Sogndal - nå er det en backfirer med et lag som står høyere enn det han hadde i Sogndal. Forren har vært god over tid. Kan han ta steget opp, bli topp klasse og kanskje spille seg inn på landslaget? Rindarøy er en jevn og god Tippeliga-back, sier Berg.

– Eikrem sentralt er den ekstraspilleren de har på midten. Han var god i fjor og etter ett år i Tippeligaen så forventer vi ennå mer, sier Berg.

– Det er spesielt sentralt på midten at Molde ser sterke ut. De har de tre som vi har dyttet inn, i tillegg har de Hoset som kan spille i alle rollene der. Berg Hestad kan også spille der inne. De har mange valgmuligheter, de kan rullere i forhold til motstand og totalbelastningen det er ved å spille i Mesterligaen, sier Myhre.

– På kantene har de mange å velge mellom. Vi har satt opp Tripic fordi vi har tro på at han kan få sitt gjennombrudd. De har Moström på den andre siden, i tillegg til Joshua Gatt som kan spille både back og kant. Chima er også en «back up», sier Myhre.

– Jo Inge Berget er en spiller som kan avgjøre mye på sitt beste. Han har topp kvalitet, gode vendinger, gode avslutninger og har et internasjonalt steg i spillet sitt. Får de maks ut av han vil det være avgjørende for Molde, sier Berg.

– Vi er usikre på om Angan er den som kan levere de 15-20 målene som de trenger av en toppspiss, sier Myhre.

Se opp for dette talentet: Zlatko Tripic (19):
– Det virker som om han har Balkan-mentaliteten - han er villig til å ofre alt for å bli god. Han ønsker å prøve på ting, syns det er kjempegjevt å komme til en stor klubb som Molde og han har offensive ferdigheter. Han fikk smake på det i fjor med to kamper fra start og sju innhopp. Han scoret i den siste kampen - det tror jeg han har tenkt mye på i vinter, sier Myhre.

Molde-profilen: Magnus Wolff Eikrem (21):

Magnus Wolff Eikrem og Molde skal sikre seg årets første trepoenger på fremmed gress (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/Scanpix)
Magnus Wolff Eikrem og Molde skal sikre seg årets første trepoenger på fremmed gress (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/Scanpix)

– Jeg tror han kommer til å ta ytterligere steg denne sesongen. Ole Gunnar kommer til å holde han i ørene og stille krav til ham. Han er vant til den mentaliteten i United. I fjorårssesongen følte han at han ble en viktig del av et a-lag, og det ga ham en «boost». Jeg tror at han har brukt vinteren og kommer til å bruke denne sesongen på å gjøre alt for å ta ytterligere steg. Han virker veldig profesjonell i adferden sin, sier Myhre.

– Jeg tror han trengte litt tid på å venne seg til norsk fotball og det å bli en del av Molde. Vi så at han ble bedre og bedre, begyte å score mål og slo de avgjørende pasningene. Han er rolig med ballen, har god «timing» i valgene når han skal gå fremover og når han skal holde i ballen. Han er en spiller som kan løfte Molde-laget opp på et nivå utover det jevne. Molde er et lag uten så mange topper, men Eikrem kan være en av de toppene, sier Berg.

Tippeligamanager er tilbake! Spill Tippeligamanager 2012!
Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

– Har lyst på mer gull
Ole Gunnar Solskjær imponerte i sin første sesong ved roret i Molde og han tror at fjorårets gullmedalje har motivert og inspirert laget til å yte mer. Han er likevel ikke bekyrmet over det mange omtaler som den vanskelige «andresesongen» etter å ha vunnet serien.

– Nei, jeg frykter ikke det, men sånn har det vært historisk sett. Jeg vet ikke hva som er grunnen til det, men jeg har i hvertfall ikke sett tegn til at noen spiller har mistet sulten. Jeg har hentet inn en del ung og sultne spillere og noen av de eldre har gått ut. Det virker som om at stallen jeg har nå har lyst på mer gull, sier Solskjær til TV 2 Sporten.

– Vi gleder oss og vi må angripe situasjonen. At andre lag har ekstra respekt for oss, det skal vi takle. Spillerne har sålang vært veldig flinke til å vite at vi må gjøre det på trening hver dag. Enkelte ganger har jeg måttet roen ned tempoet på trening for det har vært litt mye innsats.

Den tidligere Manchester United-spissen tror at han er i ferd med å bygge en ny stormakt i norsk fotball.

– Stallen min er såpass god og jeg føler helt klart at vi har et lag som kan prestere fire, fem, seks, sju og åtte år frem i tid. Gjennomsnittsalderen er vel på 24 år, så jeg har mange år igjen med denne gjengen. Såfremt jeg får beholde de fleste og spe på med én og to etterhvert, sier Solskjær.

GULLRUS: Kaptein Daniel Berg Hestad ledet Molde til seriegull i 2011. (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/SCANPIX)
GULLRUS: Kaptein Daniel Berg Hestad ledet Molde til seriegull i 2011. (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/SCANPIX)

Spår en uhyre jevn Tippeliga
Men det kommer ikke til å bli en enkel reise for Molde i 2012. Tippeligaen er kanskje jevnere enn noen gang og Solskjær tror ikke at vi får se en overlegen seriemester i 2012.

– Hver eneste kamp kommer til å bli jevn i år, det er jeg sikker på. Det er ikke ett lag som kommer til å stikke fra. Er vi det lille hakket bedre enn lagene i de jevne kampene, så får vi forhåpentligvis hjelp av andre lag, sier Solskjær.

– Det er sju-åtte lag en ikke gleder seg til å møte og en vet at de lagene kan slå hvem som helst. Det blir jevnere i år og etter min mening så har de sju, åtte og ni første lagene forsterket seg. Alle har gjort gode resultater i oppkjøringen, så det blir spennende å se hvordan spillerne takler det når det skal spilles om poeng. Vi startet ikke bra i fjor, men vi skal forhåpentligvis starte bedre i år.

– Kan fort være i cupfinale og kjempe om seriegull
Seriegullet i 2011 betyr at Molde skal ut i andre kvalifiseringsrunde i Mesterligaen til sommeren. Å spille kamper i serie, cup og Europa tærer på en spillerstall, men Solskjær mener at det ene ikke skal gå på bekostning av det andre.

– Nei, ikke i hele tatt. Jeg har veldig mange spiller som har lyst til å spille og i den perioden blir det spesielt viktig for meg å plukke de riktige spillerne. Det blir veldig mye opp til meg i akkurat den perioden med å velge hvem som er i form, bør spille de forskjellige kampene og jeg må velge et lag som er akkurat nok til å slå det laget vi møter. Jeg er nødt til å tenke tre-fire kamper på rappen, sier Solskjær.

– Sannsynligvis kan en ikke vinne alt, men med stallen min så kan vi fort være med i en cupfinale og kjempe om seriegull. Det er ikke tvil om det.

Har lært av Ferguson

LÆREMESTEREN: Ole Gunnar Solskjær har lært mye av sin tidligere sjef Sir Alex Ferguson. (Foto: PAULO DUARTE/AP)
LÆREMESTEREN: Ole Gunnar Solskjær har lært mye av sin tidligere sjef Sir Alex Ferguson. (Foto: PAULO DUARTE/AP)

Med selveste Sir Alex Ferguson som læremester i sin aktive karriere, har Solskjær tatt med seg en del videre inn i sin egen trenergjerning.

– Han hentet inn nye spillere når vi hadde suksess. Veldig ofte etter at vi hadde vunnet serien så hentet han inn nytt blod for å gi de guttene som akkurat hadde vunnet serien et spark i ræven. Andre sesonger der vi ikke vant serien så stolte han på dem han hadde. Vi vant i fjor, og jeg har hentet inn tre forsterkninger.

– Blir her veldig lenge
I løpet av fjorårssesongen ble det ved flere tilfeller spekulert i at Solskjær var aktuell for en større oppgave enn Molde. Selv sier 39-åringen at han har funnet seg godt til rette og at han ikke har noen umiddelbare planer om å flytte på seg.

– Jeg har veldig langt perspektiv på det. Dukker det opp noe så må en ta det når det kommer, men i utgangspunktet så blir jeg her veldig lenge, sier Solskjær.

– Det skal et veldig godt tilbud til for at jeg skal flytte.

Se lengre intervju med Solskjær under:

602193