LIKE STERKE: Trener Jan Jönsson mener at Rosenborg har behold formen fra før landslagspausen. Her er det Jim Larsen som jubler for sin scoring i 5 2 seieren mot Lillestrøm. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)
LIKE STERKE: Trener Jan Jönsson mener at Rosenborg har behold formen fra før landslagspausen. Her er det Jim Larsen som jubler for sin scoring i 5 2 seieren mot Lillestrøm. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)

Tippeligatipset 2012 - nummer 2: Rosenborg

TV 2 Sportens eksperter mener at det er for mange spørsmålstegn rundt Rosenborg til at det blir seriegull.

Se TV 2 Sportens Rosenborg-tips i videovinduet over!

nor_rosenborg_313_logo_1251098270374
nor_rosenborg_313_logo_1251098270374

Vårt tips til plass nr. 2: Rosenborg
Plassering i 2011: 3
Stadion: Lerkendal Stadion (Kapasitet på 21 166)
Trener: Jan Jönsson (siden 2011)
Toppscorer i 2011: Rade Prica (16 mål)
Supporterklubb: Kjernen
Meritter: Seriemester 1967, 1969, 1971, 1985, 1988, 1990, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2006, 2009 og 2010. Cupmester: 1960, 1964, 1971, 1988, 1990, 1992, 1995, 1999 og 2003.
Fakta om byen: Trondheim ligger i Sør-Trøndelag og er Norges tredje største by med sine 173 486 innbyggere. Trondheim, eller Nidaros, var Norges første hovedstad. Sagaen forteller at Olav Tryggvason grunnla byen ved utløpet av Nidelva i 997. Arkeologer har imidlertid påvist bosetning ved Nidelvas munning lenge før 997.

Spillere inn: Daniel Berntsen (Bodø/Glimt), Stefan Strandberg (Vålerenga), Jacob Storevik (Florø), Steffen Iversen (Crystal Palace)

Spillere ut: Fredrik Winsnes (legger opp), Alejandro Lago (kontrakt utløpt), Mikael Lustig (Celtic), Even Barli (Ranheim), Mushaga Bakenga (Club Brugge), Morten Moldskred (AGF), Gjermund Åsen, lån (Ranheim)

Tipp din egen tabell og utfordre vennene dine her!

Her er alle Tippeliga-tipsene

Petter Myhres og Henning Bergs begrunnelse:
Som Norges mestvinnende lag gjennom tidene er Rosenborg alltid å regne med i toppen av Tippeligen. Erik Hamrén ledet trønderne til gull i 2010, men det ble «bare» en bronsemedalje for troféjagende trøndere under Jan Jönsson forrige sesong. TV 2 Sportens eksperter tror at Rosenborg er med å kjemper om gullet i 2012, selv om det stilles spørsmål rundt spillerstallen.

– Vi tror de får medalje i år også. De har et spennende mannskap offensivt med mange alternativer, men de er kanskje det topplaget med flest spørsmålstegn. Vil Iversen, Prica og Fredheim Holm klare å holde seg friske? Vil Chibuike følge opp den «flying starten» han fikk? Vil Issah ta det neste steget nå som han har fått én sesong til i Tippeligaen? Savnet etter Annan har blitt snakket om veldig lenge og det er de lei av å høre på «brakka». I tillegg så har de en backfirer som per nå mangler alternativer hvis det blir skader, sier Petter Myhre.

MÅ HEVE SEG: TV 2 Sportens eksperter mener at Daniel Örlund må spille bedre enn i år han gjorde i 2011. (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
MÅ HEVE SEG: TV 2 Sportens eksperter mener at Daniel Örlund må spille bedre enn i år han gjorde i 2011. (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

– Rosenborg trenger å vinne serien igjen, det er det ingen som helst tvil om. De vil vinne serien og de mener selv at de kan vinne serien. De mistet mange sentrale spillere før fjorårets sesong og hadde en skikelig kronglete inngang til seriestarten. De hadde en dårlig vårsesong, men hentet inn spillere og fikk et løft. Men så sleit de igjen i de siste kampene av sesongen. Nå er det litt mer kontinuitet i laget. De har fått tilbake Iversen som kan være en avgjørende faktor med tanke på å vinne kamper. Örlund var ikke god i fjor, og for at Rosenborg skal blir nummer to eller seriemester er de nødt til å ha en toppkeeper. Örlund må tilbake der han var under Hamrén, sier Henning Berg.

For at det skal bli nok et gullår i Rosenborg må Jönsson legge ned et formidabelt arbeid med sine bakre rekker, mener Myhre.

– De må tilbake til tiden med Hamrén. De må sette en defensiv struktur på laget slik at de får brukt de offensive kreftene sine mye bedre. Har de den sentrale midtbanen som klarer å demme opp når Rosenborg er offensive og stikker avgårde med backene sine, slik at Iversen, Prica og Chibuike kan konsentrere seg om å være gode offensivt? Det er utfordringen, sier Myhre.

Sjekk hele spillerstallen i altomfotball.no

Ekspertenes Rosenborg-ellever:
4-4-2: Daniel Örlund - Jon Inge Høiland, Jim Larsen, Stefan Strandberg, Mikael Dorsin - Borek Dockal, Markus Henriksen, Mohammed-Awal Issah, Daniel Fredheim Holm - Steffen Iversen, Rade Prica

Vudering:

LOJAL: Markus Henriksen vet å ta vare på lagkameratene. Unggutten takket nei til spilll i utlandet for å satse videre i Rosenborg. (Foto: Alley, Ned/SCANPIX)
LOJAL: Markus Henriksen vet å ta vare på lagkameratene. Unggutten takket nei til spilll i utlandet for å satse videre i Rosenborg. (Foto: Alley, Ned/SCANPIX)

– Det er en rutinert backfirer i utgangspunktet. Høiland har vært skadeutsatt, så det er positivt om han spiller de fleste kampene for Rosenborg har dårlig dekning i den posisjonen. Jim Larsen brukte litt tid på å etablere seg i fjor, men han er en av de bedre midtstopperne i Norge. Strandeberg er ung og lovende. Han er god offensivt, men også meget god i egen boks. Han har litt tempoproblemer, men jeg tror han blir meget bra i Rosenborg. Dorsin har sett litt svekket ut de siste årene, men når resten av laget fungerer så tror jeg at vi får se Dorsin vise seg fra sin beste side, sier Berg.

– Henriksen hadde en ok sesong i fjor, men en kanonsesong året før. Utfordringen er hvordan samarbeidet med Issah på midten blir. Dockal er en innleggskant som kan servere Iversen og Prica med innleggene de trenger for å score mål. Fredheim Holm kan spille venstre kant, og Svensson er bra dekning der. Fredheim Hold kan også spille spiss hvis Prica eller Iversen er ute.

– Rosenborg har offensiv slagkraft, og da har vi ikke nevnt Chibuike en gang. Han er en spiller med det lille ekstra som kan avgjøre for Rosenborg.

Se opp for dette talentet: Ole Kristian Selnæs (17):
– Ole Selnæs er en spennende midtbanespiller. Grunnen til at vi kanskje tror han får gjennombruddet denne sesongen er at det er dårlig dekning sentralt på midten i Rosenborg. Vi er fortsatt usikre på om Issah tar steget og Henriksen kommer jo til å spille. Dette er en spiller som har flere aldersbestemte landskamper, har vært god i vinter og har et veldig godt vesntrebein. Han er bare sytten år, så vi skal selvfølgelig gi ham tid. Men han kan få en viktigere rolle i årets Rosenborg-lag enn alderen skulle tilsi, sier Myhre.

Rosenborg-profilen: Steffen Iversen (35):

HJEMVENDT SØNN: Steffen Iversen er tilbake i Rosenborg etter en tøff tid som utenlandsproff i Crystal Palace. (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
HJEMVENDT SØNN: Steffen Iversen er tilbake i Rosenborg etter en tøff tid som utenlandsproff i Crystal Palace. (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

– Inngangen til hvordan han kom tilbake er annerledes. Han er på en prestasjonsbasert kontrakt og må vise seg frem. Han må ta tak der oppe, han bryr seg om ting rundt klubben og han er i god fysisk form. Utgaven av Iversen rent fysisk som kommer tilbake nå er absolutt ikke noe dårlgere enn den som forlot Rosenborg for noen år siden - han er kanskje bedre. Det gir meg en trygghet i at han kommer til å levere, så får vi håpe for hans og Rosenborg sin del at han klarer å holde seg skadefri. Den mentale «boosten» Iversen kommer til å gi er uvurderlig. Det ga han i Vålerenga og det har han gitt i Rosenborg. Det gjør kanskje at spillerne rundt han kommer til å blomstre, sier Myhre.

– Han kommer til å score mål, det er det ingen som helst tvil om. Han blir ikke nervøs når han skal ta straffe på slutten, når laget sliter så miste jo ikke han hodet - da dukker han opp og avgjør kampen, sier Berg.

Tippeligamanager er tilbake! Spill Tippeligamanager 2012!
Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

– Vi er favoritter
Rosenborg og trener Jan Jönsson måtte «bare» ta tll takke med bronsemedalje forrige sesong, et lite stykke unna Molde og Tromsø på plassene foran. Svensken er likevel ikke redd for å ta ordet gull i sin munn.

– Målet vårt er å bli bedre enn i fjor. Dersom det blir sølv, så har vi nådd målet. Men vi har også troen på at vi kan gå hele veien og vi må se på oss selv som favoritter til å vinne seriemesterskapet, sier Jönsson til tv2.no, som ikke mener at noen av Tippeliga-klubbene stikker seg frem.

– Jeg føler ikke at det er én soleklar gullfavoritt, men Molde vil være kandidater. Det er naturlig.

 Jan Jönsson (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
Jan Jönsson (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

– Skader kan by på problemer
Viktige spillere som Fredrik Winsnes, Mushaga Bakenga og Morten Molskred har pakket sekken og forlatt «bartebyen» etter forrige sesong, men Jönsson føler ikke at stallen er svekket av den grunn.

– Alt i alt er stallen vår like solid som i fjor, men vi jobber fortsatt med signeringer og vil nok hente inn en spiller til, sier 51-åringen.

Selv om Rosenborg ser ut til å stille slagkraftige offensivt på banen, stiller Myhre spørsmål til om spillere som Iversen, Prica og Fredheim Holm klarer å holde seg skadefrie. Jönsson innrømmer at det kan bli en utfordring.

– Med tanke på skadehistorikk kan det by på problemer, men vi har mange unge sultne spillere som kan steppe inn dersom mer etablerte spillere sliter med skader, sier Jönsson.