SØLVJUBELEN STILNER: TV 2 Sportens eksperter tror at Tromsø må finne seg i å havne utenfor medaljestriden i 2012. (Foto: Schrøder, Tor Erik/Scanpix)
SØLVJUBELEN STILNER: TV 2 Sportens eksperter tror at Tromsø må finne seg i å havne utenfor medaljestriden i 2012. (Foto: Schrøder, Tor Erik/Scanpix)

Tippeligatipset 2012 - nummer 5: Tromsø

Selv om Tromsø kapret sølvet i fjor, blir «gutan» tippet til femteplass i Tippeligaen for andre året på rad.

Se TV 2 Sportens Tromsø-tips i videovinduet over!

nor_tromso_315_logo_1251098255033
nor_tromso_315_logo_1251098255033

Vårt tips til plass nr. 5: Tromsø
Plassering i 2011: 2
Stadion: Alfheim Stadion (kapasitet på 7500)
Trener: Per-Mathias Høgmo (siden 2009)
Toppscorer i 2011: Mustafa «Mos» Abdellaoue (17 mål og toppscorer i Tippeligaen)
Supporterklubb: Isberget
Meritter: Cupmester i 1986 og 1996.
Fakta om byen: Tromsø er med sine knappe 70 000 innbyggere den største byen i Nord-Norge, og den sjuende største byen i Norge. Byen har siden 1800-tallet hatt tilnavnet «Nordens Paris».

Spillere inn: Ole Martin Årst (Start), Vegard Lysvoll (Tromsdalen), Ruben Kristiansen (Tromsdalen), Benny Lekström (Mjølner), Thomas Kind Bendiksen (Rangers), Zdenek Ondrášek ( lån fra SK Dynamo Ceské Budejovice)

Spillere ut: Sigurd Rushfeldt (lagt opp), Vieux Yakhya Sané (låneavtale utløpt), Thomas Holm (låneavtale utløpt), Håkon Kjæve, lån (Tromsdalen), Ludvig Rinde (Tromsdalen), Simen Stamsø Møller (Strømmen)

Tipp din egen tabell og utfordre vennene dine her!

Her er alle Tippeliga-tipsene

Petter Myhres og Henning Bergs begrunnelse:
Med Tippeligaens toppscorer og en historisk Sigurd Rushfeldt i stallen sikret Tromsø seg sølvet i 2011. Nå er imidlertid storscorerne som produserte 27 nettkjenninger for «gutan» borte og Ole Martin Årst er hentet inn som erstatter. TV 2 Sportens eksperter tror ikke at Tromsø får oppleve medaljerus også i 2012, mye på grunn av spørsmålet rundt spissplassen.

– De har mistet Rushfeldt og Mos som ga dem veldig mange mål. Når vi diskuterte dette i fjor så hadde vi også Tromsø på femteplass. Da var også ankepunktet at de ikke hadde noen målscorere. De fikk inn Mos på «deadline day» og det kan selvfølgelig skje igjen. Men med den økonomiske situasjonen som har vært i Tromsø i det siste så tror vi ikke det. Derfor er det noen plasser ned. Tromsø er veldig solide, men mangler prikken over i-en fremover selv om de hentet Årst, sier Petter Myhre.

– De har vært stabilt gode defensivt i flere år. I fjor hadde de Mos og Rushfeldt som klarte å score nok mål, og det vil bli den store utfordringen, sier Henning Berg.

– Det er mye som er bra med Tromsø, men det mangler kanskje det siste lille ekstra. Det aller viktigste i fotball er jo å score mål.

Selv om ekspertene har tipper Tromsø til en femteplass, mener Myhre at muligheten absolutt er til stede for en plassering helt i toppen.

– Stemmer alt for Per-Mathias Høgmo og Tromsø denne sesongen så kan femteplass bli til medalje, sier Myhre.

JUBLET FOR MEDALJE: Tromsø og trener Per-Mathias Høgmo kapret sølvmedalje i Tippeligaen i 2011. (Foto: Schrøder, Tor Erik/Scanpix)
JUBLET FOR MEDALJE: Tromsø og trener Per-Mathias Høgmo kapret sølvmedalje i Tippeligaen i 2011. (Foto: Schrøder, Tor Erik/Scanpix)

Etter at Tippeligatipset ble spilt inn har Tromsø hentet den tsjekkiske spissen Zdenek Ondrášek på lån fra SK Dynamo Ceské Budejovice.

Viser til Tromsøs kontinuitet
Kun Strømsgodset var like gode som Tromsø på hjemmebane forrige sesong. Hjemme på Alfheim Stadion var det bare seriemester Molde som kunne reise hjem med tre poeng i sekken i 2011.

– De var det beste hjemmelaget i forrige sesong og det kommer de til å være i år også. Tromsø er veldig vanskelig å slå der oppe og har en fordel av det. De vil garantert bli ett av de beste hjemmelagene denne sesongen også, sier Myhre.

«Gutan» var også et av lagene som slapp inn desidert minst mål på hjemmebane, men Myhre vil samtidig avkrefte myten om et defensivt og kynisk Tromsø-lag.

TOPPSCORER I 2011: Tromsøs giftigste våpen i fjorårssesongen har forlatt norsk fotball til fordel for nye eventyr i FC København. (Foto: Skibstad, Kent/Scanpix)
TOPPSCORER I 2011: Tromsøs giftigste våpen i fjorårssesongen har forlatt norsk fotball til fordel for nye eventyr i FC København. (Foto: Skibstad, Kent/Scanpix)

– Det er en myte at Tromsø er et lag som bare ligger i forsvar og slår langt. De scoret veldig mange av målene sine på etablert angrepsspill i fjorårssesongen - det var en fase av spillet der de hadde voldsomme forbedringer i fjor. Vi får se om det hengte sammen med at de hadde god uttelling med Mos og hadde spisser som scoret, eller om det sitter såpass bra i ryggmargen til forsvaret og midtbanen at de klarer å gjenskape det i år, sier Myhre, som skryter av trener Høgmo og co.

– Høgmo har lang erfaring. Han har jobbet som trener i fotballen i mange år, vært i Rosenborg og andre større klubber, og vært i Tromsø over lengre tid. De har også Christensen som har vært i trenerteamet der i flere år. De har masse kontinuitet på trenersiden, og samtidig en trygghet og kontinuitet i spillergruppen. Den erfaringen og tryggheten er verdt noen poeng, sier Berg.

Sjekk hele spillerstallen i altomfotball.no

Ekspertenes Tromsø-ellever:
4-2-3-1: Marcus Sahlman - Hans Nordbye, Fredrik Björck, Saliou Ciss, Hans Åge Yndestad - Kara, Ruben Yttergård Jenssen - Remi Johansen, Thomas Kind Bendiksen, Thomas Drage - Ole Martin Årst

Vurdering:

– Med Yttergård Jenssen og Kara så Tromsø både kreativitet, muskler og duellkraft. Sammen med Björck og Ciss, og med Koppinen i bakhånd, så utgjør de en veldig bra sentrallinje, sier Myhre.

– Dekning i backfireren er en utfordring. Det samme gjelder fremme på banen. Hvem skal utgjøre makkeren til Årst? Vil han være frisk og rask hele sesongen? Det er spørsmålet, sier Myhre.

– Venstresiden med Yndestad, Yttergård Jenssen og Drage var veldig bra i fjor. De kom til mange innlegg og skapte mange sjanser ned den venstresiden. De er der og det kan de klare igjen

Se opp for dette talentet: Thomas Drage (20):
– I forrige sesong var han blant de i Tippeligaen som hadde flest målgivende pasninger. Han skapte mye fra sin kantposisjon og var en berikelse for angrepsspillet til Tromsø. Han blir en viktig brikke. Tromsø er avhengig av at han opprettholder nivået fra forrige sesong for at de skal score nok mål, sier Myhre.

Tromsø-profilen: Saliou Ciss (22):

BAUTA: Saliou Ciss omtales som en av Tromsøs viktigste spiller av TV 2 Sportens eksperter. (Foto: Bertinussen, Rune Stoltz/Scanpix)
BAUTA: Saliou Ciss omtales som en av Tromsøs viktigste spiller av TV 2 Sportens eksperter. (Foto: Bertinussen, Rune Stoltz/Scanpix)

– Jeg synes Ciss har tatt voldsomme steg. Han har veldig bra fysikk, er nådeløs i duellspillet, og er nesten like god som back som stopper. Han er en spiller som jeg tror kan være med å prege Tromsø og Tippeligaen denne sesongen. Viser det seg at han holder Koppinen ute av laget, så er det en bekreftelse i seg selv på at dette er en meget god spiller, sier Myhre.

Tippeligamanager er tilbake! Spill Tippeligamanager 2012!
Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

– Kan stå om få poeng
I år, som i fjor, blir altså Tromsø tippet til en femteplass av TV 2 Sportens eksperter. Trener Per-Mathias Høgmo er ikke uenig i årets tips, selv om hans mannskap endte opp med sølv i 2011.

– Jeg syns det høres relativt greit ut. Vi har vært topp seks de siste årene, og at vi skal klare det på nytt vil ikke overraske meg, sier Høgmo til tv2.no.

– Kan Tromsø ta gull?

– Det blir utrolig jevnt i år. Forskjellen mellom første- og sjetteplass kan fort stå om få poeng, så vi får se hva som skjer. Det er en del tropper som er relativt sårbare for skader, og derfor vil det være usikkert å si noe nå.

Den meritterte treneren tror at pengeflyten i norsk fotball det siste året har vært med på å skape en jevnere serie.

– Flere av lagene som lå bak oss i topp tre forrige sesong har kjøpt seg kraftig opp. Jeg tenker på lag som Vålerenga, Lillestrøm og Viking. Samtidig har vi lag som Aalesund som virker veldig sterke, sier Høgmo.

Spent på tsjekkisk tilvekst
Både Berg og Myhre mener at Tromsø mangler en toppspiss som kan leve opp til den fantastiske sesongen Mos og Sigurd Rushfeldt hadde i 2011. Det blir også stilt spørsmåltegn ved Ole Martin Årst og om han har det som skal til for å gi Tromsø målene de trenger. Hømgo skjønner at det stilles spørsmål rundt spissplassen på Tromsø-laget.

TILBAKE I TROMSØ: Ole Martin Årst er igjen én av «gutan». Spissen har tidligere spilt for Tromsø mellom 1995-1997 og 2003-2007, (Foto: Rakke, Morten/SCANPIX)
TILBAKE I TROMSØ: Ole Martin Årst er igjen én av «gutan». Spissen har tidligere spilt for Tromsø mellom 1995-1997 og 2003-2007, (Foto: Rakke, Morten/SCANPIX)

– Ole Martin scoret bare ett mål mindre enn det Mos gjorde forrige sesong. Riktignok var seks av målene straffescoringer, men at han har den kompetansen vi trenger er det ingen tvil om. Ting skal alltid sette seg rent relasjonelt når en bytter spisspar, men når gutta blir varm i trøyen så kommer vi til å score godt med mål. Det føler jeg meg trygg på, sier Høgmo.

En spiller som kanskje kan ta den viktige målscorerrollen i laget er Zdenek Ondrášek. Den 22 år gamle tsjekkeren, som har scoret ti mål på atten kamper for sitt lag i hjemlandet, har imponert Høgmo.

– Han er en hardtarbeidende spiss og er relativt hurtig. Han kan avslutte med begge bein, samt med hodet. Han kan spille både alene og sammen med en partner på topp. Jeg er spent på å se om han blir en god tilvekst, men det er for tidlig å si om han går rett inn på laget, sier Høgmo.

Offensivt Tromsø
Myhre vil avkrefte myten rundt et kynisk og defensivt lag som kun slår lange baller. Det er noe Høgmo mener at Tromsø har motbevist de siste sesongene.

– Vi la om for tre år siden og begynte å styre kamper. Vi har lykkes med det og så lang har vi kjørt de fleste kampene vi har spilt. Vi har en visjon om å bli mer gjennombruddshissige i flere faser av spillet, sier Høgmo.

– Offensivt på banen føler jeg at vi har kommet en del lengre enn i fjor. Defensivt er vi minst like solide, så gjenstår det å se om vi klarer å løse det relasjonelle i den siste tredelen av spillet vårt.

Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Sikter mot Europaligaen
Sammen med Rosenborg skal Tromsø ut i kvalifisering til Europaligaen denne sesongen. Høgmo håper på nye eventyr.

– Vi skal spille Europacup i juli og vi vet at det er krevende, men vi har en sterk ambisjon om å komme oss videre. Sesongens kanskje største mål er å komme seg inn i gruppespillet i Europaligaen, sier Høgmo, som håper at flere spiller kan ta det nødvendige steget denne sesongen.

– Jeg har en forventning til at de yngre spillerne tar nok et steg denne sesongen. Drage, Andersen, Kara, Ciss, Johansen og Jenssen begynner å få mye rutine, selv om de fortsatt er unge.

FIKK DET TUNGT I SNØEN: Gianluca Vialli og Celestine Babayaro var ikke vant til å spille i slike forhold. (Foto: Bertinussen, Rune Stoltz/NTB scanpix)
FIKK DET TUNGT I SNØEN: Gianluca Vialli og Celestine Babayaro var ikke vant til å spille i slike forhold. (Foto: Bertinussen, Rune Stoltz/NTB scanpix)