Valon Berisha (Foto: Ness, Jan Kåre/Scanpix)
Valon Berisha (Foto: Ness, Jan Kåre/Scanpix)

Tippeligatipset 2012 - nummer 9: Viking

Sesonger med svake resultater, samt rokkeringer i trenerstaben, resulterer i nok et labert år for Viking, mener TV 2 Sportens eksperter.

Se TV 2 Sportens Viking-tips i videovinduet over!

nor_viking_303_logo_1251098254884
nor_viking_303_logo_1251098254884

Vårt tips til plass nr. 9: Viking
Plassering i 2011: 11
Stadion: Viking Stadion (Kapasitet på 16 600)
Trener: Josep Clotet Ruiz (ny) (Åge Hareide - manager)
Toppscorer i 2011: Erik Nevland (8 mål)
Supporterklubb: Vikinghordene
Meritter: Seriemester 1958, 1972, 1973, 1974, 1975, 1979, 1982, 1991. Cupmester 1953, 1959, 1979, 1989, 2001.
Fakta om byen: Stavanger er den største byen i Rogaland og den fjerde største i Norge med sine 126 021 innbyggere. I nyere tid er byen kalt «oljehovedstaden», og Norges største oljeselskap Statoil har hovedkontor på Forus i Stavanger.

Spillere inn: Henri Anier (Flora Tallinn), Joan Edmundsson (Newcastle), Martin Ørnskov (Silkeborg), Nery Cardozo (Rubio Ñu - lån m/opsjon)

Spillere ut: Tomasz Sokolowski (Brann), Aslak Falch (Sandnes Ulf), Birkir Bjarnason (kontrakt utløpt), Andreas Ulland Andersen (Sandnes Ulf), Bengt Sæternes (kontrakt terminert), Tommy Knarvik (Bodø/Glimt)

Tipp din egen tabell og utfordre vennene dine her!

Her er alle Tippeliga-tipsene

Petter Myhres og Henning Bergs begrunnelse:
Etter en noe skuffende avslutning på fjorårssesongen endte Viking til slutt på ellevteplass i Tippeligaen. Utskiftninger og omorganisering i trenerapparatet gjør sitt til at Viking blir tippet til en plass rundt midten av tabellen av TV 2 Sportens eksperter.

Om våre eksperter får rett i sitt tips må Åge Hareide ta sin hatt og gå av som Viking-trener. Tidligere i år sa Hareide nemlig at han tror Viking vil se seg rundt etter andre alternativer om de ikke blir topp fire denne sesongen.

– Det er vanskelig å plassere Viking sammen med de andre «midtlagene», synes jeg. De har gjort en del investeringer i nye spillere, men en del av de har ubeskrevet blad. En del er unggutter som en ikke vet om vil ta nivået med en gang, og de har mistet noen sentrale spillere. De var kanskje hausset opp litt i fjor og underpresterte. De taklet ikke presset, men nå er de litt i angrepsposisjon igjen, noe som kan gjøre Viking godt før denne sesongen, sier Petter Myhre.

– Vi føler at det er vanskelig å tippe Viking. De har brukt mye penger og har en bred tropp, men det har ikke fungert like bra. Vi er usikre på om de klarer å få maks ut av det, sier Henning Berg.

– De trenger kanskje en toppspiss. Nevland er hardtarbeidende og har scoret mange mål tidligere - det klarte han ikke i fjor. Kan han klare det i år, eller blir det Cardozo som skal score målene for Viking? Ingelsten er skadet og har vært skadet lenge. Skal Viking klatre høyere opp på tabellen, og være et stykke unna der vi har de, så må de ha en målscorer.

Les også: Viking vinner sponsorkampen: – Opplevd en økning på 40 prosent i inntekter fra oljebransjen

Unge Viking
I likhet med flere i Tippeligaen består Viking-stallen av flere unge og lovende spillere. Det kan by på utfordringer, mener Myhre.

– Ser en på benken så har Viking få alternativer i backfireren sin. Der kunne det vært godt for Viking å få inn noe. På midten og fremover så har de mange alternativer, men litt mye samme type spillere - unge spillere med pågangsmot, entusiasme og glød som kommer til å blomstre og gjøre det veldig bra når Viking har gode perioder. Men utfordringen er hvem som skal ta ansvar når det butter litt imot. Det er en utfordring å holde det stabilt over 30 kamper, cupkamper osv.. Det er det som taler mot Viking i forhold til å plassere dem enda høyere, sier Myhre.

– Usikkert å vite hvor bra det blir

NY ROLLE I VIKING: Åge Hareide blir manager i Viking de to neste sesongene. (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
NY ROLLE I VIKING: Åge Hareide blir manager i Viking de to neste sesongene. (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

Forrige sesongs Viking-trener, Åge Hareide, har gått ut av trenerrollen og inn som manager i klubben. Josep Clotet Ruiz er hentet inn som trener, en rollefordeling ekspertene tror kan fungere godt.

– Hareide kommer til å gjøre mindre på treningsfeltet og en spanjol kommer inn og leder treningene. Clotet hadde suksess som assistent i Malmö, men som hovedtrener hadde han ikke suksess. Det kan gå veldig bra, det kan være en ny impuls, være fantastisk for spillerne og det kan gi en «boost». Det kan kanskje passe Åge veldig bra å ha en managerrolle. Men selvfølgelig, dersom det går dårlig så kan det virke mot sin hensikt. Det er usikkert å vite hvor bra det blir, sier Berg.

– Det som kan være positivt med denne modellen er at en får en ny stemme ute på feltet. De får en Hareide som kan konsentrere seg om kjøp og salg av spillere, og kanskje har tettere oppfølging av enkeltspillere. Dette er litt i kraft av at Østenstad trakk seg som sportsdirektør - han får den rollen også. Det er ingen alvorlig omorganisering, men det blir viktig at de snakker samme språk, sier Myhre.

Sjekk hele spillerstallen i altomfotball.no

Ekspertenes Viking-ellever:
4-5-1: Rune Allmenning Jarstein - Jon Helge Tveita, Johan Lædre Bjørdal, Indridi Sigurdsson, Trond Erik Bertelsen - Yann-Erik de Lanlay, André Danielsen, Jóhan Símun Edmundsson, Martin Ørnskov, Valon Berisha - Erik Nevland

Vurdering:

– Rune Allmenning Jarstein er en meget bra keeper på sitt beste. Blir han stabilt god så kan det bety mange poeng for Viking, sier Berg.

FINNER HAN TILBAKE TIL SCORINGSFORMEN?: Erik Nevland. (Foto: Skibstad, Kent/SCANPIX)
FINNER HAN TILBAKE TIL SCORINGSFORMEN?: Erik Nevland. (Foto: Skibstad, Kent/SCANPIX)

– Lædre Bjørdal og Sigurdsson har spilt lenge sammen og kjenner hverandre godt, men utfordringen er toppnivået deres. Bertelsen er godt kjent. Tveita er ung, lovende og ny, og kjemper med Skogseid om å få spille høyreback.

– Fremover på banen finner en de største forandringene. Hvor mye skal og får Nevland spille? Hvor god er Edmundsson og hva kan han bidra med i norsk fotball? Ørnskov er en bra pasningsspiller, litt i tradisjonen til Nicolai Stokholm og Allan Gaarde som Viking har hatt suksess med tidligere. Valon Berisha vet vi at er en ekstremt spennende spiller, det så vi i fjor og det har vi sett på landslaget i vinter. Det blir spennende å se hvor mye han kan prege Viking i år. De Lanlay på høyrekant er en spennende spiller som hadde et lite gjennombrudd i fjor, så får vi se om han får et ordentlig gjennombrudd i år.

Se opp for dette talentet: Yann-Erik de Lanlay (19):

DET LILLE EKSTRA: Yann-Erik de Lanlay kan fort vise seg å bli det neste store spilleren for Viking. (Foto: Sondre Sørskår / Momentum Pictures/SCANPIX)
DET LILLE EKSTRA: Yann-Erik de Lanlay kan fort vise seg å bli det neste store spilleren for Viking. (Foto: Sondre Sørskår / Momentum Pictures/SCANPIX)

– Han introduserte seg bra forrige sesong og hadde glimtvis gode kamper. Viking er avhengig av at kantspillerne scorer mål og har flere assists enn de foregående sesongene, fordi de har ikke så mange midtbanespillere som scorer mål. Så de tre i front er nødt til å levere tellende resultater. Den delen av spillet må de Lanlay utvikle, men vi vet at han har gode innleggsferdigheter og er god én mot én, så han har absolutt mulighet til å klare det, sier Myhre.

Viking-profilen: Martin Ørnskov (26):
– Med et såpass ungt lag som Viking har, så blir det viktig at Ørnskov blir stabilisatoren sentralt på midten som har erfaring, pasningssikkerhet og trygghet, sier Berg.

Tippeligamanager er tilbake! Spill Tippeligamanager 2012!
Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk