TYNN STALL: Fredrikstad har mistet mange spillere og spås en sesong i bunnstriden i Tippeligaen. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
TYNN STALL: Fredrikstad har mistet mange spillere og spås en sesong i bunnstriden i Tippeligaen. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

Tippeligatipset 2012 - nummer 12: Fredrikstad

Fredrikstad har ikke nok spillere til å få lisens. Henning Berg og Petter Myhre tror at Fredrikstad får en sesong under middels.

Se TV 2 Sportens Fredrikstad-tips i videovinduet over!

ffk
ffk

Vårt tips til plass nr. 12: Fredrikstad
Plassering i 2011: 12. plass
Stadion: Fredrikstad stadion (Kapasitet på 12 500)
Trener: Tom Freddy Aune (siden 2010)
Toppscorer i 2011: Tarik Elyounoussi (13 mål)
Supporterklubb: Plankehaugen
Meritter: Seriemester: 1937-38, 1938-39, 1948-49, 1950-51, 1951-52, 1953-54, 1956-57, 1959-60, 1960-61. Cupmester: 1932, 1935, 1936, 1938, 1940, 1950, 1957 1961, 1966, 1984, 2006.
Fakta om byen: Østfoldbyen Fredrikstad er Norges 6. største, og har nesten 75 000 innbyggere. Siste del av 1800-tallet var byens viktigste vekstperiode, og da ble byen forvandlet til en av landets mest betydelige industribyer med sagbruksindustri og teglverksindustri som de viktigste industriene. Det var på grunn av dette at Fredrikstad fikk tilnavnet «Plankebyen».

Spillere inn: Simen Standerholen (fra egen junioravdeling), Thomas Holm (Molde), Jon Knudsen (Stabæk), Mohammed Gueye (Wawade Wade), Andreas Landgren (Udinese), Ole Jørgen Halvorsen (Sogndal)

Spillere ut: Celso Borges (AIK), Amin Askar (Brann), Joachim Thomassen (Vålerenga)

Tipp din egen tabell og utfordre vennene dine her!

Her er alle Tippeliga-tipsene

Petter Myhres og Henning Bergs begrunnelse:
Fredrikstad har vært gjennom en tøff tid det siste året. Flere sentrale spillere har forlatt «Plankebyen» og i februar ble det kjent at FFK Sport hadde store økonomiske problemer. Det er ikke penger til å ha en assistenttrener i klubben, det ble varslet om lønnskutt og spillere ble solgt. Nå skal klubben ha reddet seg fra konkurs, men TV 2 Sportens eksperter spår likevel en krevende sesong for Østfold-klubben.

FORSVUNNET: Celso Borges og Amin Askar er to av Fredrikstads sentrale spillere som har forsvunnet fra klubben. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)
FORSVUNNET: Celso Borges og Amin Askar er to av Fredrikstads sentrale spillere som har forsvunnet fra klubben. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)

– Det er en utfordring med Fredrikstad, for i byen er det forventninger. Det er litt som i Bergen, Oslo eller Trondheim - uansett hvor sterk eller svak spillerstallen er, så forventes det noe ekstra hver eneste sesong. De hadde trøbbel i fjor da de mistet spillere som Gamboa og Piiroja - og nå Borges, Askar og Thommassen. Det er fem spiller som garantert hadde vært i startelleveren til Fredrikstad, sier Petter Myhre.

– Det er mye støy i klubben, spillere må ned i lønn og de har ikke råd til å ha en assistentrener en gang. Det gir mange spørsmål rundt laget som kan virke forstyrrende i en by som er genuint opptatt av laget sitt. Det kan til slutt virke motsatt vei og gjør arbeidsvilkårene til Tom Freddy Aune vanskelig.

– Fredrikstad var overraskende svake i fjor i forhold til den troppen de hadde. De klarte seg med noen gode resultater på slutten av sesongen, men jeg er spent på hvordan de skal håndtere Tippeligaen med det laget de har nå, sier Henning Berg.

– Tynneste stallen i Tippeligaen
Som følge av at flere spillere har forlatt Fredrikstad-skuta i løpet av det siste året, tror Myhre at klubben i verste fall kan havne i uføre og rykke ned til Adeccoligaen.

– Det er vanskeligere å drive et lag i Fredrikstad med begrensede ressurser enn det for eksempel er i Hønefoss eller Sandnes Ulf. Det kan virke mot sin hensikt. Men de har en ellever som er bra, og dersom de klarer å ha en «go» så kan de vinne mange fotballkamper. Det viste de i fjor, men de har en vesentlig svakere stall nå - kanskje den tynneste stallen i Tippeligaen, sier Myhre.

– Litt av utfordringen til Fredrikstad er at de har en stall som ikke gir dem mange alternativ. De har de fire forsvarsspillerne som de har, det er utgangspunktet deres. De må kanskje dytte Martinsen ut i en uvant posisjon eller en midtbanespiller ned backrolle - det er ikke gunstig over en lang sesong, sier Myhre.

Sjekk hele spillerstallen i altomfotball.no

Ekspertenes Fredrikstad-ellever:
4-4-2: Jon Knudsen - Andreas Landgren, Jørgen Horn, Kevin Duré, Vidar Martinsen - Alex Valencia, Khalifa Jabbie, Etzaz Hussain, Mads Hansen - Alexander Ruud Tveter, Tarik Elyounoussi

Vurdering:

– De er forsterket med Jon Knudsen på keeperplass. Selv om han kanskje har vært bedre tidligere, så har han rutine og er en god keeper, sier Berg.

– Forsvaret med Horn og Duré holder på sitt beste et høyt nivå. Utfordringen til Horn er stabiliteten. Landgren kom inn i fjor og gjorde det ålreit. Det er et stort spørsmålstegn ved Martinsen på venstreback, sier Berg.

– På midtbanen har de flere alternativer. Hussain og Jabbie er unge og fremadstormende spillere. De får god konkurranse av Ramberg og Holm, som er de etablerte spillerne. Der har de en god miks. Hansen på kant slo ikke helt til i fjor, men har ferdigheter. Valencia vet vi at levere på sitt beste, men han er mye skadet, sier Myhre.

– De er avhengige av Ruud Tveter og Tarik for å score mål, sier Myhre.

Se opp for dette talentet: Kevin Duré (19):
– Det er en interessant spiller. Han er en spillende midtstopper, men utfordringen til Fredrikstad er hvordan de løser kompaniskapet mellom de to offensive midtstopperne Horn og Duré. Vi vet at han har ferdigheter til å bidra i det offensive spillet, slik at Fredrikstad kan være gode med ball, sier Myhre.

Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Fredrikstad-profilen: Tarik Elyounoussi (24):
– Tarik er den spilleren de har som kan gjøre det lille ekstra. Er han i toppform så vil han gjøre en betydelig forskjell for Fredrikstad. Det kan være at Tarik blir dyttet ut på en kant i vanskelige bortekamper eller i hjemmekamper der de ikke klarer å styre. Det kan være at vi får en ny kant på landslaget, og kanskje han får god trening på klubblaget ved at de må gjøre endringer på grunn av den stallen de har, sier Myhre.

Tarik Elyounoussi (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
Tarik Elyounoussi (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

– Bryr oss lite om tipsene
Fredrikstad-trener Tom Freddy Aune innrømmer at klubben står overfor en tøff tid fremover. Per dags dato har ikke klubben nok registrerte spiller til å få lisens, men at FFK blir tippet på 12. plass overrasker ikke Aune.

– De tipsene bryr vi oss ikke så mye om. Det har vært mye støy rundt klubben i år, så sånn sett er jeg ikke overrasket over at vi blir tippet der, sier Aune til tv2.no.

– Vi måtte selge Thommassen og Askar, som begge var elleverspillere. Vi mistet Celso Borges også, og han har vi ennå ikke er erstattet.

I forrige ukes treningskamp mot Sandefjord måtte Duré hinke av banen med en skade. Målvakt Jon Masalin ble byttet inn som spiss siden Fredrikstad allerede hadde gjort fire bytter. Situasjonen er krevende, vedgår Aune.

– Per dags dato har vi 16 utespillere, hvorav seks holder junioralder. Skader og karantener er et problem, sier Aune.

– Føler du deg trygg på det skal ordne seg til seriestart?

– Trygg er man aldri før det er klart, for per nå har vi ikke lisens. Det er spesielt å ikke ha nok spillere to uker før seriestart.

UTFORDRING: Fredrikstad-trener Tom Freddy Aune får ingen enkel oppgave denne sesongen. (Foto: Olsen, Linn Cathrin/SCANPIX)
UTFORDRING: Fredrikstad-trener Tom Freddy Aune får ingen enkel oppgave denne sesongen. (Foto: Olsen, Linn Cathrin/SCANPIX)

– Har spilt sju mot sju på trening
I likhet med Stabæk, er Fredrikstad-troppen preget av mange unge fjes. At disse må ta et nytt steg denne sesogen er Aune klar på. Han skryter også av det spillermaterialet han har jobbet med den siste tiden.

– Stemning i laget er upåklagelig. Vi er en veldig sammensveisa gjeng som har det bra sammen. Det er en av tingene som har reddet oss - en fantastisk spillergruppe som holder fokus på det de kan gjøre noe med, sier Aune.

Men det har ikke vært enkelt å trene optimalt med en tynn tropp.

– Vi må jobbe med samhandlingen. På trening har vi spilt sju mot sju. Det er jo ikke gunstig, sier Aune.

Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Har tro på Duré
Fredrikstad er altså tippet til å havne på 12. plass i årets Tippeliga, en plass de også ble forespeilet før fjorårssesongen. Aune ser viktigheten av at lagets beste spillere står frem når serien starter om drøyt to uker.

– Tarik er selvfølgelig viktig for oss i år. Vi har gode keepere, det er viktig for oss. Men vi er også avhengig av at unggutta tar steg og følger etter de mer rutinerte spillerne, sier Aune, som har stor tro på stoppertalentet Duré.

– Vi erstattet Piiroja med unggutt fra Løv-Ham. Duré er en ung profil for laget vårt. Han er en god og spillende midstopper. Han taktisk dyktig og akkurat nå jobber han med å bygge opp fysikken sin. Han kommer til å bli en god spiller for FFK.