En langtur i litt høy fart kan i beste fall spare deg for 25 000 kroner! Illustrasjonsfoto
En langtur i litt høy fart kan i beste fall spare deg for 25 000 kroner! Illustrasjonsfoto

Partikkelfilter: Skal ikke en dieselbil tåle vanlig bruk?

Tett partikkelfilter er et økende problem for mange dieselbileiere.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei jeg har en Toyota Avensis med 2-liter dieselmotor (aller siste av den forrige typen) og syns den har gått dårligere i det siste. Fikk en mekanikerkompis av meg til å teste den og han mener det kan være dieselpartikkelfilteret som er i ferd med å gå tett og at det bør skiftes. Det koster visstnok nesten 25.000 kroner og det synes jeg er ganske drøyt for jeg har ikke gjort annet enn å bruke bilen på normal måte.

Skal ikke en bil tåle det? Burde ikke dette være en garantisak når bilen bare er fire år gammel og ikke har gått mer enn litt over 50 000 km? Har du hørt om noe lignende før?

Del med Facebook-vennene dine

Benny svarer:

Hei du.

Jepp - dette har jeg hørt om før. Mange ganger. Tett partikkelfilter et økende problem for stadig flere dieselbileiere. Mange oppdager et varsellys i dashbordet eller at bilen går dårligere (eller begge deler) og veldig ofte er det da partikkelfilteret som er i ferd med å tette seg.

Det er særlig biler som går mye småkjøring som er utsatt for dette. Filteret skal være selvrensende, men er avhengig av en viss temperatur over litt tid for å "gjøre jobben".

Det som skjer er rett og slett så enkelt som at filteret tettes av sotpartikler fra eksosen. Bilen får dermed "astma" og får ikke "puste". Lamper tennes, bilen trekker dårlig eller i verste fall stopper.

Dette filteret et lukket. Det betyr at det ikke går an å bytte innsats, åpne eller rense det. Det må byttes - noe som ofte er kostbart. Normalt dekkes ikke dette av nybilgarantien når bilen er eldre enn tre år, men få gjerne forhandleren til å sende en søknad for deg. Er du heldig kan du få dekket deler av dette hvis filteret må skiftes.

Jeg vil altså anbefale deg å ta en real langtur for å se om det kan hjelpe på problemet med bilen din. Det kan du faktisk spare 25.000 kroner på!

Vedrørende kjøredistanse, kan nok det sikkert variere noe, men 10 - 12 mil i litt god hastighet burde holde i de fleste tilfeller.

God tur - og lykke til.

Les også: En små-frekk Italiener som pendlerbil - kan det være smart?

Del med Facebook-vennene dine


Les også: Slik unngår du flatt batteri i vinterkulda

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Prut til selgeren blir sint!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: