81 MINUTTER DAGLIG: Svenske forskere har funnet ut at man føler seg dårligere jo lenger tid en bruker på Facebook daglig. I snitt er svenske kvinner pålogget i 81 minutter hver dag.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
81 MINUTTER DAGLIG: Svenske forskere har funnet ut at man føler seg dårligere jo lenger tid en bruker på Facebook daglig. I snitt er svenske kvinner pålogget i 81 minutter hver dag. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Facebook sprer ulykke

Og det er verst for kvinner...

Jo mer tid man bruker på Facebook, dess mindre lykkelig blir man. Man føler seg mindre fornøyd med sitt liv, rett og slett. Og verst er det for kvinner.

Det er konklusjonen på en fersk, svensk undersøkelse.

Syk med Facebook - og syk uten...

Forsker Leif Denti har sammen med en kollega ved Göteborgs universtitet og en kommunikasjonsstrateg, intervjuet 1000 svenske Facebook-brukere i alderen 14-74 år.

Hva gjør egentlig Mark Zuckerbergs oppfinnelse med oss? Hvordan påvirker den oss? Det ville forskerne finne ut.

Resultatet viser at vi føler oss dårlig om vi ikke er regelmessig på Facebook, men også dårlig om vi bruker mye tid på nettstedet.

Les også: Helene (18) brukte fire timer daglig på Facebook

Blokker deg selv

I gjennomsnitt tilbringer svenske kvinner 81 minutter på Facebook hver dag. Svenske menn bruker 64 minutter på nettstedet daglig.

At Facebook er en tidstyv er det ingen tvil om. Forsker Denti har tatt grep.

– Jeg har installert et program til webleseren som gjør at jeg bare kan være inne på Facebook ti minutter av gangen per time. Jeg vet at jeg sløser tid, og må helt enkelt blokkere meg selv,forteller Denti til Dagens Nyheter.

Les også: Er du avhengig av mobilen?

Facebook verst for kvinner

De som bruker mest tid på Facebook er folk med lav inntekt og lav utdanning. Den svenske undersøkelsen viser at mange brukere i disse gruppene, spesielt kvinner, føler seg dårligere jo mer tid de bruker på Facebook.

– Vi tror det er fordi man sammenligner seg med andre sine profiler. Folk legger gjerne ut bilder av seg selv når de er glade, noe som skaper en illusjon av lykke ettersom man ikke ser personen i det virkelige livet og når de ikke er glade. Sammenligner man seg med andre føler man seg mindre lykkelig, sier Denti til Dagens Nyheter.

Les også: Facebook er skummelt for selvfølelsen

Skummelt for selvfølelsen

Psykolog Guro Øiestad er enig.

– Alt som tar oss i retning av at ting må være perfekt er skummelt for selvfølelsen. Det er ikke menneskelig å være perfekt, sier hun til God morgen Norge.

Hvis det er sånn at alle andre er vakrere, mer suksessfulle og lever bedre liv enn deg, så er det på tide å rydde opp i egne tanker. For selv om de fleste av oss gjerne helst snakker om de gode tingene i livet, vet vi godt at det ligger menneskelig strev bak den perfekte fasaden. I sosiale medier poster vi bruddstykker av livene våre, og da velger vi de beste delene.

– Vi vet ikke hva som foregår bak fasaden til dem vi oppfatter som perfekte og som vi sammenligner oss med. Målestokken vår blir forvrengt fordi vi måler oss opp mot en liten del av et sammensatt bilde, sier Øiestad.

Dette betyr at vi sammenligner oss mot et ideal som ikke er virkelighet.

Perfekte Facebook-liv

Bør folk slutte å late som om livet deres er perfekt?

– Vi kan ikke lage moralske regler om hva folk bør få lov til å dele. Å dele de gode tingene i livet kan være frydfullt for de som deler, og spre glede til de som leser. Om det oppfattes som negativt for oss å lese disse glade oppdateringene, så må vi lære oss å håndtere det riktig, mener psykologen.

Les også: Dette hater vi å lese om på Facebook

Facebook samler ulykkelige

Men de ulykkelige Facebookbrukerne kan ha andre forklaringer. De svenske forskerne bak Gøteborg-studien antyder at det kan være flere mindre lykkelige personer som søker seg til nettverket i utgangspunktet. Det er en relasjon de vil se på i videre studier.

Les også: Kjæledyrene inntar Facebook

Resultater fra den svenske undersøkelsen:

  • I gjennomsnitt bruker svenskene rundt 75 minutter om dagen på Facebook.
  • Brukerne logger i gjennomsnitt 6,1 ganger per dag og 70 prosent logger inn ver gang de starter sin PC.
  • En tredjedel av de spurte kvinnelige brukerne hevder at de føler seg dårlig om de ikke får logget inn på Facebook regelmessig.

Kilde: Dagens Nyheter