ANMELDT: Anita Aalvik tok fotobevis som hun mener dokumenterer Statsnetts overtramp.  (Foto: Anita Aalvik )
ANMELDT: Anita Aalvik tok fotobevis som hun mener dokumenterer Statsnetts overtramp. (Foto: Anita Aalvik )
anita_hardanger (Foto: TV 2 )
anita_hardanger (Foto: TV 2 )

Lensmannen advarte mot å anmelde Statnett

Da Anita Aalvik fotograferte og politianmeldte Statnett for ulovlige flyginger, ringte lensmannen to ganger for å advare mot anmeldelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Lensmannen frarådet meg å anmelde Statnett. Han sa det kunne slå tilbake mot meg selv, sier Anita Aalvik til TV 2 Nyhetene.

I oktober i fjor kjørte to Statnett-biler forbi huset hennes i Ålvik i Hardanger. De fortsatt opp en skogsvei og begynte å losse utstyr og mannskap. Et helikopter startet å fly utstyret til fjells.

Aalvik fulgte etter og tok bilder av arbeidene. Hun er ikke i tvil:

– Dette er i strid med miljø- og transportplanen. De har heller ikke avtaler med grunneierne om å bruke veien til lufttransport.

Opplevd som trussel

Anmeldelse og billedbevisene ble levert til politiet i Norheimsund. Etter den første henvendelsen, ble hun et par dager senere på nytt kontaktet av lensmannen.

– Han lurte på om jeg fortsatt ville opprettholde anmeldelsen. Han mente Statnett ikke har gjort noe ulovlig ettersom de hadde fått lov til å bygge luftlinjen. Da måtte de jo få komme seg til linjen også. Det er jo ikke slik virkeligheten er. De har jo lover og regler å følge, sier Aalvik.

– Forebyggende

Lensmann Terje Kvalvik i Kvam og Samnanger sier til TV 2 at anmeldelser ikke alltid fører fram, og at han i denne saken kontaktet Aalvik i et forebyggende henseende.

– Saken er litt vanskelig i forhold til miljø- og transportplanen slik jeg ser det. Derfor ble den sendt over til påtalejurist. Der er saken fortsatt, sier Kvalvik.

Det er strenge regler for helikopterflyginger i naturen. Derfor er rammene for dette tydelig beskrevet i miljø- og transportplanen for Hardangermast-prosjektet.

– Vi tror vel anmeldelsen beror på en misforståelse, men det vil jo etterforskningen vise. Dette tar vi helt med ro, sier kommunikasjonsdirektør Kristian Marstrand Pladsen i Statnett.

LES OGSÅ: – Det minner om maktmisbruk

Overrasket over prioriteringene

Anita Aalvik er nestleder i Hardangeraksjonen. Hun er overrasket over politiets prioriteringer, og mener politiet bruker unødvendig makt og store ressurser for å tilfredsstille Statnett. Hun hevder denne saken bare bekrefter mistanken.

– Dette skjedde i oktober, og jeg har ikke hørt noe fra politiet selv om det er gode bevis i saken. Jeg føler ikke akkurat at de har prioritert saken, sier Aalvik.