Kreftsyke Lene Qvam henter energi når hun får en drømmedag. 35-skrider inn i en hvit, lekker limousin med et stort smil.

– Oh my god! Fantastisk!

«I’m sexy and I know it»

Selv ikke en regntung bergensdag kan ødelegge denne dagen for Lene. Hun skal ut på en «bli-ny»-runde, og friske opp både garderobe og hår. Akkurat som hun liker det.

Ut av limousinens høyttalere strømmer tonene fra «I’m sexy and I know it». Musikken er nøye utvalgt til Lenes skreddersydde dag.

– Når jeg hører på musikk, glemmer jeg alt, sier Lene.

For hun har mye hun helst vil glemme. De siste fire årene har Lene vært alvorlig kreftsyk med hjernehinnesvulst. Livet hennes har dreid seg mye om å bli kvitt kreften. Hun har vært gjennom operasjoner på inn til ti timer, og har hatt 30 omganger med stråling.

KREFTSYK: De siste fire årene har Lene vært alvorlig kreftsyk med hjernehinnesvulst, og hun har gjennomgått flere tøffe behandlingsrunder. (Foto: Privat)

Legger tankene til side

Men i dag skal Lene få noe helt annet å tenke på. For hun er bare en av mange kreftpasienter som Haukeland sykehus arrangerer aktiviteter for. Trivselskoordinator Lilly Vinje har laget til drømmedagen, hvor blant annet shopping står på planen.

– Målet er å bli så godt kjent med pasientene at jeg kan skreddersy noe for de. Da har du virkelig truffet de, da har du truffet de som mennesker, sier Vinje.

Og det betyr mye for Lene som snart skal inn til sin neste, store operasjon.

– Skal du klare å gjennomføre det du skal gjennom, må du legge tanker til sides, og tenke at nå er det min dag.

Ungdomsrommet

På Haukeland universitetssykehus har de et eget rom for unge kreftpasienter. På ungdomsrommet er Vinje drifts- og fritidsleder. Hun tilpasser aktiviteter for den enkelte. På dette rommet kan pasientene være på et sted som minner mer om hjemme.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

UNGDOMSROMMET: Tegneglade Juni (12) får hjelp og tips av kunstner Katrin Berge på trivselsrommet for unge kreftpasienter (Foto: Jan Kåre Gåsemyr)

Her får pasientene også muligheten til å dyrke sine favorittinteresser. Mens tegneglade Juni Fløysand (12) er inne til en etterkontroll, får hun besøk av en ekte kunstner, Katrin Berge, som skal gi henne nyttige tegnetips.

Berge holder sin andre tegneworkshop på ungdomsrommet. Etter å ha blitt møtt med stor interesse tidligere, ønsket Vinje henne tilbake for et nytt tegnekurs.

Bowling og gokart

Vinje er ikke i tvil om at ungdomsrommet og aktivitetene betyr mye for pasientene. Tilbakemeldingene er flotte. I boka hvor pasientene kan fortelle om sine opplevelser, er det mye ros.

– Her står det blant annet: 12.02.12. Jeg og mamma har vært her i helgen. Så mange kule filmer du har kjøpt. Liker!, leser Vinje opp.

Bowling, restaurantbesøk og gokart er noen av de mange aktivitetene som pasientene kan bli med på. Aktivitetstilbudene og ungdomsrommet blir høyt verdsatt av pasientene.

– Det er veldig tungt, spesielt hvis man er innlagt. For meg var det en nytelse å ha Ungdomsrommet når jeg var innlagt i en måned. Da glemte jeg at jeg var innlagt. Det er veldig bra for ungdommer, sier Luisa Tapia (20). Hun har vært med på både bowling og konserter.

- POSITIV EFFEKT: Lege ved kreftavdelingen på Haukeland sykehus, Jon Espen Dale, mener trivselstiltakene gjør det lettere for pasientene å gjennomføre behandlingen. (Foto: Jan Kåre Gåsemyr)

– Det betyr utrolig mye

At slike trivselstiltak har en positiv effekt, er ikke legene i tvil om.

– Vi tror at det vil være veldig godt å komme seg bort fra korridorene og sykerommet sitt, og trekke seg til et mer hjemlig miljø. Få tankene på andre ting. Vi håper at det kan gjøre det lettere å gjennomføre behandlingen, sier lege ved kreftavdelingen på Haukeland Universitetssykehus, Jon Espen Dale.

Tilbake på Bergen storsenter er Lene i full gang med å svi av gavekortene som hun har fått fra flere butikker. Stylisten Bettina Walde fra senteret sørger for siste finish på håret. Det betyr mye for Lene.

– Jeg vil ikke forfalle, sant. Da ser jeg frisk ut. Det er også for at ungene ser at mamma har tatt på seg det og det i dag.

En skikkelig drømmedag som hjelper Lene på mange måter.

– Det betyr utrolig mye enn å bare sitte inne på et sykehus. Du får en ny energi i deg til å stå på videre, sier Lene.