FOTOGRAFERES: Aktivistene blir fotografert av Statsnett både fra helikopter og fra bakken. Denne fotograferingen kan være ulovlig.  (Foto: Aktivistene)
FOTOGRAFERES: Aktivistene blir fotografert av Statsnett både fra helikopter og fra bakken. Denne fotograferingen kan være ulovlig. (Foto: Aktivistene)

– Det minner om maktmisbruk

Motstanderne reagerer på tette bånd mellom Statnett og politiet. Få uker før byggingen i Hardanger fortsetter, er de klare til å fortsette kampen, til tross for overvåkning, saftige bøter og ferdselsforbud.

Snøen ligger fortsatt tung over Hardanger, men om få uker fortsetter byggingen av de omstridte høyspentmastene. På en slette i Granvin ligger mastedeler klar til montering.

– Det minner meg om maktmisbruk, en politisk prosess som ikke har vært bra og politikere som lyver og svikter folket sitt, sier aktivist Gudrun Folkedal.

Lovstridig fotografering

Vanlige familiefolk har brukt fritiden på å sette seg i veien for byggearbeidene. Da har de opplevd å bli fotografert av Statnetts folk både fra helikopter og på bakken.

FOTOGRAFERES: En Statnett-medarbeider tar bilde av aktivistene. (Foto: Aktivistene)

Dette kan være i strid med norsk lov, men politiet ønsker ikke å gå inn i saken.

Les også: Statnett starter bygging av omstridte master

Lensmann i Kvam og Samnanger, Terje Kvalvik, bekrefter at han kjenner til fotograferingen.

– Jeg har vel kanskje fått med meg at de har fotografert, sier han til TV 2.

– Kanskje?

– Kanskje, ja.

– Enten har det vel skjedd eller så har det ikke skjedd?

– Ja, jeg kjenner til at det har skjedd, sier Kvalvik.

FOTOGRAFERES: Aktivistene blir fotografert av Statsnett både fra helikopter og fra bakken. Denne fotograferingen kan være ulovlig. (Foto: Aktivistene)

Lensmannen ønsker ikke å kommentere hva bildene har blitt brukt til og om det har blitt registrert opplysninger på personene.

– Jeg har egentlig ingen kunnskap om dette, og ønsker heller ikke uttale meg.

– Bryter sikkerhetskravene

Statnett bekrefter overfor TV 2 at deres folk tar bilder.

– Når de bryter sikkerhetskravene slik at de utsetter seg selv for fare, så ber vi dem først om å gå et annet sted. Hvis de ikke etterkommer dette, og vi blir nødt til å be politiet om hjelp, da har det hendt at vi har tatt bilder av de som sitter der, sier kommunikasjonsdirektør Kristian Marstrand Pladsen i Statnett.

Les også: Synnøve er kampklar mot strømmastene

Heller ikke han ønsker å kommentere hvordan bildene registreres, men hevder Statnett nå skal ha en gjennomgang for å forsikre seg om at dette har skjedd i tråd med lovverket.

– Følte oss som forbrytere

Et titall politibiler rullet i juli i fjor opp mot Rong ved Voss. Etter å ha nektet å fjerne seg, ble flere bunadskledde aktivister stripset og ført til Bergen.

FJERNES: Aktivistene fjernes med makt av politiet. (Foto: Aktivistene)

– Vi ble kjørt til Bergen og satt på glattcelle i en del timer. Jeg slapp ut nærmere midnatt, og ble satt på gata utenfor politistasjonen. Vi føler ikke akkurat at de var så vennlige. Vi følte oss som noen forbrytere, sier Anita Aalvik.

Det blir skrevet ut saftige bøter. Aslak Helleve på Voss nektet å betale, og nå har beløpet vokst.

– 16.000 kroner, eventuelt 20.000 kroner hvis jeg ikke betaler, sier han.

I høst ble han mistenkt for å ha drevet hærverk på et mastepunkt. Da ble han bedt om å avgi DNA-prøve for «å bli sjekket ut av saken».

– Det vi har drevet med er ikke noe uskyldig promillekjøring eller et lite, fredelig slagsmål. Vi har gått løs på staten, og det må vi selvfølgelig straffes for, sier Helleve.

Mastemotstanderen regner nå med å måtte møte i tingretten.

– Det kan jo godt hende at kraftlinja blir bygget, men da tenker jeg som så at jeg ikke har samvittighet til å la dette skje uten å protestere.

Politianmeldt

Statnett har politianmeldt tyveri og skadeverk i forbindelse med byggearbeidene. Mastefester skal være sabotert, men ingen av disse forholdene er oppklart.

I GANG: Byggingen av mastene er allerede i gang. (Foto: Aktivistene)

– Statnett har blitt prioritert på lik linje med andre operative oppdrag, sier Kvalvik.

Aktivistene hevder politiet har brukt unødvendig mye ressurser på Statnett. Flere av aktivistene er ilagt ferdselsforbud inntil 150 meter fra traseen.

Nå varsler de nye markeringer når byggearbeidene starter i vår.

– I bunn og grunn handler det om at vi vil verne naturen mot et stort og unødvendig inngrep, sier Gudrun Folkedal.