Prinsesse Madeleine av Sverige rømte til New York etter det dramatiske bruddet med forloveden Jonas Bergström i 2010. Og siden har prinsessen vært et sjeldent syn under kongelige arrangementer i Sverige.

Da kronprinsesse Victoria og prins Daniel ble foreldre til prinsesse Estelle i forrige uke, ble de møtt av lykkeønskninger fra hele Europa. Victorias søster, Madeleine, var derimot ikke til stede.

Den svenske hoffeksperter, Catarina Hurtig, er svært kritisk til prinsessens prioriteringer.

– Bortskjemt drittunge

En undersøkelse gjengitt av svenske Aftonbladet viser at bare 12% av det svenske folk er fornøyd med jobben prinsessen gjør, og mener det er på tide at hun kommer hjem til Sverige.

hurtig
– Jeg vet ikke helt hvordan tankene gikk i Madeleines hode, men man hadde håpet at hun ville komme hjem for å være ved sin søster side, sier Hurtig til «God kveld Norge» om søsterens uteblivelse fra søsterens fødsel.

Hun mener det svenske folk blir irriterte over Madeleines oppførsel.

– Madelein har vært den bortskjemte lillesøsteren som mange har oppfattet som en «brat», som kan velge helt og holdent selv hva hun vil gjøre. Og i tillegg har hun mottat apanasje, noe folk kanskje mener stikker litt i øynene, sier Hurtig og legger til:

– Jeg tror jeg er enig med alle svensker om at vil vil at vår prinsesse skal være mer i Sverige, og synes mer her.

Mens prinsesse Madeleine har bodd i New York har hun involvert seg mye i sin mor, dronnings Silvias, organisasjon Childhood. Hun har i tillegg flyttet sammen med kjæresten og finansmannen Chris O`Neill.

Les også: Prinsesse Madeleine brøt kongelig etikette

– Gjør som Märtha

Hurtig, mener nå at prinsesse Madeleine bør gjøre som prinsesse Märtha Louise for å bli mer populær hos folket.

– Märtha Louise er en pioneer i mine øyne. Hun er en moderne kongelighet som ikke er tronfølger. Hun fortstått selv at om hun skal tjene sine penger på noe som dessuten er uvanlig for kongeligheter, hennes engleskole, så er det ingenting norske skattebetalere skal lide av om de ikke tror på engler, sier hun.

Hun mener Madeleine vil kunne øke sin popularitet ved å følge den norske prinsessens eksempel.

– Da ville folk tenke at hun står på egne bein og klarer seg på egenhånd.

Les også: – Prinsesse Madeleine tvinges til å komme hjem

Det svenske hoff: – Bruker familiens private formue

bertil (Foto: Scanpix)
Informasjonssjef ved det svenske hoff, Bertil Ternert, avviser at prinsesse Madeleine bruker den svenske stats penger når hun nå bor i New York.

– Apanasje er en betaling for at man gjør en jobb for det kongelige. slott, og det skal ikke forveksles med private kostnader.

Familiens egen formue brukes til private utgifter, og de private kostnadene til den svenske kongefamilien dekkes ikke av apanasjen, understreker Ternert overfor «God kveld Norge».

Se hele reportasje med Catarina Hurtig i «God kveld Norge» klokken 22.15 lørdag.

Les også: Prinsesse Madeleine på romantisk middag i Stockholm