Stephane Sessegnon i duell med Cheick Tiote og Joey Barton. Stadium of Light, august 2011 (Foto: IAIN BUIST/Afp)
Stephane Sessegnon i duell med Cheick Tiote og Joey Barton. Stadium of Light, august 2011 (Foto: IAIN BUIST/Afp)

Tyne-Wear derbyet: Stor prestisje i nordøst

Rivaliseringen mellom de to byene stammer tilbake fra 1600-tallet. Sjekk hvorfor det betyr så mye!

Se Newcastle - Sunderland på TV 2 Premier League HD1 og på TV 2 Sumo søndag 4.mars klokken 13:00.

Søndagens kamp mellom Newcastle og Sunderland er det 134. derbyet dem imellom i ligasammenheng, og det er søndagens hjemmelag som har det historiske overtaket.

Med 51 seire, 41 uavgjorte og 41 tap, er skjærene fra Newcastle statistisk sett det beste laget og vi må tilbake til 2000 for å finne sist gang Sunderland tok alle tre poengene på St. James' Park

Det første obligatoriske oppgjøret mellom lagene gikk av stabelen så langt tilbake som i 1888, da Sunderland seiret 2-0 i FA Cupen. Rivaliseringen mellom byene stammer dog dateres enda lengre tilbake i tid.

Borgerkrigen startet rivaliseringen
Fotballrivaliseringen byene imellom er nemlig bare en forlengelse av den allerede etablerte byrivaliseringen, som stammer fra så langt tilbake som 1640-tallet, da det herjet borgerkrig i England.

De som var tilhengere av Kong Charles I og hans sønn Charles II kaltes for rojalistene, og på Tyneside i Newcastle tilhørte man denne grupperingen.

Over elva på Wearside hadde ikke kjøpmennene de samme fordelene. Dette gjorde at Sunderland-beboerne stilte seg kritiske til kongehuset, og i stedet støttet parlamentet. De var med et annet ord såkalte «rundhoder».

Senere var de to byene nok en gang på hver sin side av et opprør, da man i Jakobittpopprørene støttet henholdsvis Huset Hannover (Newcastle), som tok over den britiske tronen 1714, og Huset Stuart (Sunderland), som mistet den.

De største opprørene fant sted i 1715 og 1745, men til tross for flere forsøk klarte ikke fyrstehuset Stuart å gjenerobre tronen. Sunderlands første nederlag var altså et faktum.

Sunderlands Kevin Phillips og Newcastle Uniteds Andy O'Brien. Stadium of Light, 2001. (Foto: Steve Morton/Pa Photos)
Sunderlands Kevin Phillips og Newcastle Uniteds Andy O'Brien. Stadium of Light, 2001. (Foto: Steve Morton/Pa Photos)

70 000 tilskuere var 40 000 for mye
I et historisk kjent oppgjør i 1901, på selveste langfredag, skulle de to lagene møtes på St. James' Park. Stadionanlegget i Newcastle sentrum hadde den gangen kun plass til 30 000 tilskuere, og da 70 000 dukket opp måtte kampen avlyses. Dette likte ikke tilskuerne, og flere personer ble skadet i tumultene som fulgte.

De tidligere oppgjørene mellom lagene var svært populære, og det hendte ofte at folk klatret opp i trær eller nærliggende bygninger for å få sett kampene de gangene man ikke fikk tribuneplass.

I 1908 tok Sunderland det som fremdeles står som den største Tyne-Wear derbyseieren, da de slo Newcastle hele 9-1 i skjærenes egen lekegrind. Dette er også Sunderlands største borteseier gjennom tidene, og Newcastles største hjemmetap noensinne.

Newcastles største seier i oppgjørene er 6-1, en margin de vant med både på hjemmebane i 1920 og på bortebane i 1955.

Kulthelter i begge leirer
Sunderland tok en av sine sterkeste seire i moderne tid, da de i 1979 vant 4-1 på St. James' Park. Gary Rowell scoret hat trick, noe som skapte en ikonisk status for angrepsspilleren, som i 2005 ble kåret til tidenes kulthelt i Sunderland av TV-programmet Football Focus.

Første nyttårsdag 1985 scoret Peter Beardsley tre ganger i tilsvarende oppgjør, da hjemmelaget vant 3-1 på St. James' Park. Dette var andre gang en Newcastle-spiller klarte denne bragden, etter at Alex Tait gjorde det samme da de hvite og svarte vant 6-2 i 1956.

Da Kevin Nolan ble tredjemann til å gjøre det samme i Newcastles 5-1-seier forrige sesong var Beardsley blant dem som uttalte seg om hvor stort dette var, og den tidligere engelske landslagsspissen reflekterte også over sitt eget hat trick fra 25 år tidligere.

- Det var stort for meg på grunn av hva det betyr for byen og for hvem jeg er som «geordie». Jeg gjorde det samme for Liverpool mot Manchester United på Anfield, men som «geordie» og gjøre det mot Sunderland var spesielt for meg. Det å score mål for klubben fra hjembyen din er bare fantastisk, sa Beardsley den gangen.

Newcastles toppscorer er endelig tilbake etter karantene. (Foto: SCOTT HEPPELL/Ap)
Newcastles toppscorer er endelig tilbake etter karantene. (Foto: SCOTT HEPPELL/Ap)

Tidenes Tyne-Wear derby
I 1989/90-sesongen møttes lagene til det som har blitt kjent som «det største Tyne-Wear derbyet i historien», da begge lag var på nest øverste nivå og møttes til dobbeltoppgjør i play off-semifinalene. Den første kampen på Sunderlands gamle hjemmebane Roker Park endte 0-0, før de røde og hvite sikret seg en solid 2-0-seier på St. James' Park i returen.

Mot slutten av returoppgjøret stormet enkelte av hjemmesupporterne ut på banen i håp om at kampen skulle bli avlyst, og spilles på nytt. I stedet gjenoppstod kampen, og Sunderland sikret seg en plass i opprykksfinalen. Der tapte de riktignok mot Swindon, men på grunn av finansielle problemer fikk ikke de opprinnelige finalevinnerne lov til å rykke opp, og Sunderland tok steget opp til øverste nivå.

Ingen bortesupportere i Premier League
Før det første oppgjøret lagene imellom i Premier League i 1996, skjedde det noe spesielt. Newcastle-supporterne fikk nemlig ikke lov til å følge laget sitt på Sunderlands gamle hjemmebane Roker Park, offisielt uttalt på grunnlag av sikkerheten.

I siste minutt ble det likevel gjort en avtale mellom Sunderland opg Northumbria-politiet om at 1000 bortesupportere skulle få adgang til kampen, men da hadde Newcastle allerede organisert en enorm TV-visning av kampen. Da Newcastle-eier Freddie Fletcher svarte på fansens kritikk sa han følgende: «Ikke skyld på Newcastle. Ikke skyld på Northumbria-politiet. Skyld på Sunderland!"

Som et resultat av at de selv var blitt utestengt fra borteoppgjøret, iverksatte Newcastle en tilsvarende utestengelse av Sunderland-fansen før det motsatte oppgjøret på St. James' Park.

For at ikke denne presendensen skulle vedvare bestemte supportergrupper fra de to lagene seg for å sambarbeide, og skapte pressgruppen «Wear United».

Ettersom dette også var Sunderlands siste sesong på Roker Park har man i ettertid heller ikke hatt problemer rundt sikkerheten, og i oppgjørene siden den gangen har det vært stappfullt i begge svinger på både St. James' Park og Stadium of Light, Sunderlands nåværende hjemmebane.

Newcastles Les Ferdinand scorer på Sunderlands Lionel Perez. St James' Park, Newcastle, 5 April 1997.  Kampen endte 1-1. (Foto: OWEN HUMPHREYS/AP)
Newcastles Les Ferdinand scorer på Sunderlands Lionel Perez. St James' Park, Newcastle, 5 April 1997. Kampen endte 1-1. (Foto: OWEN HUMPHREYS/AP)


«Sad Mackem Bastards»
En som har spilt for begge klubber er Lee Clark, som forrige måned utrolig nok fikk sparken i Huddersfield til tross for gode år som manager.

Etter å ha blitt flasket opp i favorittklubben Newcastle gikk Clark etter seks sesonger på førstelaget videre til Sunderland, som han hjalp til opprykk i sin andre sesong.

Det ble dog ikke noen Premier League-kamper for Sunderland for engelskmannen, etter at han ble observert og fotografert blant Newcastle-fansen under FA Cup-finalen mot Manchester United.

Som om ikke hans Newcastle-kjærlighet var nok hadde Clark på seg en T-skjorte med slagordet «Sad Mackem Bastards» der han stod blant likesinnede og hyllet moderklubben.

«Mackem» er et uttrykkk som brukes om innbyggere av Sunderland og Wearside-området og dialekten deres, og Clark kunne aldri mer spille for de rødhvite etter denne hendelsen.

Etter suksessrike år hos Fulham returnerte han i stedet til klubben i sitt hjerte i 2005, og spilte sin siste sesong som profesjonell fotballspiller på St. James' Park.

Tidligere Huddersfield Town manager Lee Clark. (Foto: Joe Giddens/Pa Photos)
Tidligere Huddersfield Town manager Lee Clark. (Foto: Joe Giddens/Pa Photos)

Flere klassiske Premier League-oppgjør
Mest kjent av de innbyrdes møtene i Premier League er nettopp det første som Clark gikk glipp av, fra sesonginnledningen i 1999, da Newcastle-manager Ruud Gullit mer enn noen gang trengte seier.

Likevel valgte nederlenderen å vrake sin største stjerne og toppscorer Alan Shearer og hans sterke spissmakker Duncan Ferguson fra start, for i stedet å satse på unggutten Paul Robinson, som til alt overmål var Sunderland-supporter i oppveksten (!).

Gamblingen straffet seg. Sunderland vant 2-1 takket være scoringer av det meget solide spissparet Kevin Phillips og Niall Quinn og Gullit mistet jobben før neste kamp gikk av stabelen.

Les også: Drillo er med når Premier Leagues verste garderobeopprør skal kåres

Året etter vant Sunderland 2-1 på St. James' Park igjen, da scoringer fra Don Hutchison og Niall Quinn snudde kampen til til 2-1 for bortelaget etter at Gary Speed først hadde sendt Newcastle i føringen. Nok en gang ble det en real Sunderland-nedtur for Alan Shearer, som måtte tåle et mislykket straffespark etter en strålende Thomas Sørensen-redning.

I 2006 var det Newcastle sin tur til å snu et lokaloppgjør. Scoringer fra Michael Chopra (som senere gikk til Sunderland), Alan Shearer (fra straffemerket, ironisk nok), Charles N'Zogbia og Albert Luque i andre omgang gav bortefansen en enorm opplevelse da de svarte og hvite reiste seg fra 0-1 til 4-1-seier på Stadium of Light.

Slagsmål mellom hooligans
Ikke alle supporteropplevelser har dog vært av den positive sorten.

I forbindelse med et av oppgjørene i 2001 ble 160 personer arrestert, og da Sunderland for første gang på 28 år vant over erkerivalen på hjemmebane i 2008, tok deler av hjemmesupporterne seg inn på banen etter kampslutt.

I den samme kampen ble også Joey Barton offer for Sunderland-fansens vrede, da han på oppvarmingen skal ha blitt kastet mynter og lightere etter.

Da lagene møttes på Stadium of Light i januar i fjor, ble 24 personer arrestert i forbindelse med opptøyer mellom hooligans. En av disse var en 17 år gammel Sunderland-supporter, som tok seg ut på banen og dyttet Newcastle-keeper Steve Harper overende.

Steve Harper (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)
Steve Harper (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)

Les også: Sunderland-fan angrep Newcastle-keeperen

Overlegen seier for Newcastle i fjor
Da lagene møttes på St. James' Park forrige sesong var det også de svarte og hvite som kunne juble høyest, da tre mål fra Kevin Nolan og to fra Shola Ameobi sikret en knusende overlegen 5-1-seier for «The Magpies».

Ameobi er for øvrig den mestscorende spilleren i disse oppgjørene i Premier League, med seks scoringer. Dette er to mer enn både Kevin Phillips og nevnte Nolan, som følger på delt andreplass.

Newcastles Shola Ameobi jubler mot Sunderland. St James' Park, Newcastle, 23 Okt. 2005 (Foto: SCOTT HEPPELL/AP)
Newcastles Shola Ameobi jubler mot Sunderland. St James' Park, Newcastle, 23 Okt. 2005 (Foto: SCOTT HEPPELL/AP)

I det motsatte oppgjøret på Stadium of Light i høst vant Newcastle 1-0, etter scoring av Ryan Taylor.

Så gjenstår det å se om Ryan Taylor hjelper Ameobi å pynte på scoringsstatiskken søndag, eller om det er Sunderland og manager Martin O'Neill som jubler høyest denne gangen.

Hvem tror du stikker av med seieren i Tyne-Wear derbyet denne gangen? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!