Emil Hegle Svendsen (Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN/Afp)
Emil Hegle Svendsen (Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN/Afp)
Tora Berger (Foto: ALBERTO PIZZOLI/Afp)
Tora Berger (Foto: ALBERTO PIZZOLI/Afp)

Mixed-gull med «mixed feelings» i Ruhpolding: – En arrangørskandale

Norge var nummer to over streken, men på grunn av en arrangørtabbe på tredje etappe, ble det likevel norsk gull på mixed-stafetten i VM i skiskyting.

Ruhpolding (TV 2 Sporten): Ole Einar Bjørndalen hadde heng på tetlaget Tyskland da han kom inn til andre skyting på tredje etappe. Bjørndalen traff på tre av fem skudd, men det ene treffet ble ikke registrert.

Bjørndalen traff på to av de tre ekstraskuddene, og måtte dermed ut i strafferunde - uten at han egentlig trengte det.

LES: Bjørndalen måtte ut i strafferunde: – Var jævla forbanna

Norge la inn protest, og før Emil Hegle Svendsen gikk ut på Norges fjerde etappe var det klart at juryen hadde bestemt at det skulle trekkes fra ca. et halvt minutt fra Norges sluttid. Etter løpets slutt valgte juryen å trekke 28 sekunder fra sluttiden.

Dermed ble det et stort antiklimaks for slovenske Jakov Fak, som kom først i mål. Hegle Svendsen kom i mål åtte sekunder bak Fak, men 20 sekunder foran på grunn av juryens beslutning.

– En arrangørskandale. Drittdårlig. En dårlig start på VM for arrangørene, sier Hegle Svendsen.

Han synes synd på Bjørndalen.

– Det er verst for Ole, som må gå en strafferunde. Jeg tror arrangørene skjønner at de har «driti seg ut». I stafett skal de som vinner gå først over mål, sier Hegle Svendsen.

LES: Slovenske Fak: – Avgjørelsen var rettferdig

– Avgjørelsen var klar
Han innrømmer at han ville vært forbanna dersom han hadde vært i samme situasjon som Slovenia.

– Jeg kjenner meg selv såpass godt, men avgjørelsen var klar, sier 26-åringen.

Hegle Svendsen gikk en god ankeretappe for Norge. Han visste at det holdt å komme 27 sekunder bak Slovenia da Bjørndalen vekslet med ham.

– Jeg fikk beskjed på sisterunden at jeg måtte gå det jeg hadde. Hvis vi var innenfor et halvt minutt ville vi vinne. Jeg stolte på det de sa. Jeg lå jo over ett minutt bak da jeg gikk ut, så jeg måtte bare gå mitt eget løp, sier Hegle Svendsen.

Ole Einar Bjørndalen ville ikke ta ordet arrangørskandale i sin munn etter hans 17 VM-gull.

– Men jeg ble jævla forbanna. For publikum var det en skandale, sier Simostranda-karen.

Her sjekker arrangøren blinkene til Ole Einar Bjørndalen. (Foto: Lennart Preiss/Ap)
Her sjekker arrangøren blinkene til Ole Einar Bjørndalen. (Foto: Lennart Preiss/Ap)

Trener Mikael Löfgren innrømmer at det var et gull med bismak.

– Det er litt kjedelig å juble for gull når Slovenia går først over mållinjen, men vi var raskest fra a til b i dag, sier Löfgren.

Berger imponerte
Tora Berger gikk ut først av de norske, og gikk rett i tet. Hun var først inn til liggende skyting og plaffet ned samtlige blinker. På stående var hun, om mulig, enda bedre og traff midt i blinken på samtlige fem skudd. Berger vekslet med Synnøve Solemdal 24 sekunder foran Frankrike.

Solemdal økte i sporet, og var langt foran resten av feltet inn til tredje skyting. Der bommet hun på det andre skuddet, men traff på første ekstraskudd - og kunne dermed gå først ut fra standplass.

LES: Hegle Svendsen om single Synnøve Solemdal: – Hun er litt kresen

Inn til hennes andre skyting lå hun fremdeles foran resten, men måtte bruke alle tre ekstraskuddene på stående og dermed kunne Frankrike gå ut først. Tyske Magdalena Neuner bommet også, men tok igjen Solemdal i sporet.

Bjørndalen skuffet
Solemdal sendte ut Bjørndalen 17 sekunder bak Frankrike, men tross 41 tapte sekunder fra Bergers etappe, holdt det til mer enn godkjent for debutanten.

Veteranen skuffet noe på første skyting med to bom, men gikk likevel ut på andreplass etter at han satte ekstraskuddene.

LES: Bjørndalen malte børsa rød etter Røkke-ønske

Verre ble det på andre etappe. Ole Einar Bjørndalen ble registrert med tre bom, men skal ha truffet på den ene uten at det ble registrert. Bjørndalen gikk dermed ut i strafferunde.

– En arrangørtabbe av dimensjoner, sa NRKs kommentatorer etter at blemmen ble kjent.

Likevel var etappen langt under pari av landets beste skiskytter gjennom tidene.

Hegle Svendsen innfridde
Emil Hegle Svendsen gikk ut på tredjeplass, og på sisteetappens liggende skyting ble blinkene plaffet ned i rekordfart. Hegle Svendsen var ikke dårligere med en perfekt serie. Likevel så veien lang ut opp til Tyskland, som lå 50 sekunder foran ut av nest siste skyting.

På siste skyting tok nervene overhånd for tyskerne med fire bomskudd og strafferunde. Hegle Svendsen bommet på to, men satte ekstraskuddene. Dermed gikk Hegle Svendsen ut drøyt 15 sekunder bak overraskelseslaget Slovenia. På dette tidspunktet visste Hegle Svendsen at han kunne tape 12 sekunder til Slovenias ankermann Jakov Fak og likevel sikre gullet.

Til slutt havnet Norge 8 sekunder bak Slovenia – men altså 20 sekunder foran på grunn av arrangørtabben. Slovenia viste en blanding av irritasjon og jubel etter å ha gått over målstreken først, mens Emil Hegle Svendsen ventet et par sekunder før han strakk hendene i været.