KRITISK TIL FORBUD: Ordfører i den nederlandske byen Herleen, Paul Depla, mener forbudet mot å selge cannabis til utlendinger vil føre til mer kriminalitet. (Foto: NOS)
KRITISK TIL FORBUD: Ordfører i den nederlandske byen Herleen, Paul Depla, mener forbudet mot å selge cannabis til utlendinger vil føre til mer kriminalitet. (Foto: NOS)

Nederlandske politikere vil ikke røyke ut hasjturistene

Frykter forbudet mot å selge cannabis til utlendinger i Nederland vil føre til økt kriminalitet.

Nederland har i lang tid vært kjent for sin liberale holdning til lettere narkotiske stoffer, men nå tar myndighetene grep for å få slutt på hasjturismen.

Fra og med 1. mai blir det i flere byer ulovlig for utlendinger å kjøpe hasj og marihuana over disk på såkalte «coffeeshops». Forbudet innføres først i kommuner sør i Nederland, før det etter planen skal innføres i resten av landet i løpet av året.

Les også: Forbud mot sterk hasj i Nederland

– Mister oversikten

Den nye loven møter nå motstand fra lokalpolitikere som frykter at innstrammingen vil føre til et økt illegalt marked.

– Hva kommer de som ikke får lov til å handle på kafeene til å gjøre? De kommer til å lete etter andre steder å kjøpe marihuana, sier ordfører i byen Herleen, Paul Depla, til tv-kanalen NOS.

Han mener at de lokale myndighetene vil miste oversikten over salget av cannabis, noe som vil føre til økt smugling og kriminalitet. I en spørreunderundersøkelse tv-kanalen har gjennomført i 31 kommuner svarer flere lokalpolitikere at de også mener at den nye loven vil kreve økte politiressurser.

Medlemskort

Nederlandske statsborgere kan fortsette å frekventere cannabiskafeene som tidligere, dersom de registrerer seg og kan vise frem et gyldig medlemskort. Hver coffeshop kan ikke ha flere enn 2000 medlemmer.

Les også: California sa nei til å legalisere marihuana