SELVMORD: Først ett og et halvt år etter sønnens død, fikk foreldrene vite at psykiatrien i Narvik var klar over sønnens selvmordstanker. Selv visste de ingenting om dette.  (Foto: Tord Theodor Olsen / TV 2)
SELVMORD: Først ett og et halvt år etter sønnens død, fikk foreldrene vite at psykiatrien i Narvik var klar over sønnens selvmordstanker. Selv visste de ingenting om dette. (Foto: Tord Theodor Olsen / TV 2)

Sykehuset fortalte aldri om sønnens selvmordstanker

Høsten 2006 tok 19 år gamle Kyrre Elvemo sitt eget liv. Psykiatrien i Narvik gjorde en for dårlig jobb, konkluderer pasientskadenemnda.

Senter for psykiatrisk helse i Narvik får krass kritikk av Pasientskadenemnda etter at 19 år gamle Kyrre Elvemo tok sitt eget liv i 2006.

Først ett og et halvt år etter at sønnen døde fikk foreldrene vite via journalene at han gikk med selvmordstanker og at Senter for psykiatrisk helse i Narvik visste om det.

Hjemme hos familien i Narvik står bilder av Kyrre Elvemo på et bord i stua. Rundt er det dekorert med brennende lys.

– Her er Kyrre da han var konfirmant, sier Lise Lotte Elvemo og viser oss bildet av en smilende gutt i tenårene.

– Han var en stille og rolig gutt, og grei å ha med å gjøre, forteller hun med et smil.

Isolert av dataspill

Da Kyrre ble fortapt i den virtuelle verden i det internettbaserte rollespillet World of Warcraft, skulle alt forandre seg. Han ble stadig mer isolert på rommet sitt og kom i konflikt med foreldrene som prøvde å tvinge han ut av spillavhengigheten.

TOK SITT EGET LIV: Kyrre Elvemo (19).  (Foto: Privat/TV 2)
TOK SITT EGET LIV: Kyrre Elvemo (19). (Foto: Privat/TV 2)

– Vi ønsket at han skulle komme seg ut sammen med venner. Samtidig gikk spillingen ut over skolegangen, forteller Elvemo.

Konfliktene hopet seg opp julen 2005. Da dro Kyrre til legevakten hvor han fortalte om depresjon og selvmordstanker.

Deretter ble han frivillig lagt inn ved Senter for psykisk helse i Narvik i fire dager. Her var han også helt åpen om at han vurderte å ta sitt eget liv. Dette mener foreldrene at de burde fått vite om da han ble utskrevet.

– Kyrre fortalte oss aldri at han hadde slike tanker. Det var så utenkelig at det slo oss ikke i det hele tatt at han hadde slike planer, forteller Kyrres far, Kurt Henriksen.

– Fikk sjokk da jeg åpnet døren

En ettermiddag høsten 2006, dro 19-åringen hjemmefra etter en diskusjon med faren. Samme kveld kom presten og politiet på døren deres.

– Jeg fikk sjokk da jeg åpnet døren. Der sto det en prest og politi. Presten holdt et bilde av Kyrre i hånda. Da visste jeg at han var død, forteller faren.

Først et og ett halvt år etter sønnens død, fikk familien lese i journalene til sønnen. Her kom det fram at psykiatrien i Narvik hele tiden hadde visst at Kyrre hadde gått med selvmordstanker før han døde.

– Det er klart at vi bebreider oss selv over at vi ikke fanget opp dette. Samtidig må jeg jo si at når vi åpnet journalen ett og et halvt år etter, ser vi at det også er andre som burde gjort noe, sier Kurt Henriksen.

Universitetssykehuset i Nord-Norge tar selvkritikk etter denne hendelsen.

– En ting jeg kan si er at ting kan gjøres bedre. Ting kunne vært gjort bedre, sannsynligvis også i denne saken, innrømmer Magnus P. Hald, Klinikksjef ved allmennpsykiatrisk klinikk ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Føler seg ignorert

Moren Lise Lotte jobber selv i psykiatrien. Hun mener kollegene hennes burde gitt sønnen en langt bedre behandling og oppfølging, da de var klar over faren for selvmord. Hun er oppgitt av at deres sak har blitt neglisjert i systemet.

– Vi har ikke blitt tatt på alvor. Vi har ikke mottatt noen beklagelse. Tvert imot har vi møtt en arroganse hele veien, forteller hun.

MANGLER: Advokat Edmund Asbøl mener saken til Kyrre avdekker store mangler i psykiatrien.  (Foto: Stein Akre / TV 2)
MANGLER: Advokat Edmund Asbøl mener saken til Kyrre avdekker store mangler i psykiatrien. (Foto: Stein Akre / TV 2)

I januar fikk familien medhold av pasientskadenemnda som gir krass kritikk til psykiatrien i Narvik. De konkluderer med blant annet følgende: «Journalene viser mangelfull psykiatrisk undersøkelse, herunder mangelfull sykehistorie og klinisk vurdering.»

Pasientskadenemnda presiserer også at foreldrene til Kyrre Elvemo har krav på erstatning. For foreldrene har dette aldri handlet om penger.

– Det økonomiske har aldri vært vår drivkraft for å holde på med dette. Det er å få bekreftet og anerkjent fra noen at kyrre ikke fikk god nok behandling, og at vi blir trodd i saken. Dette håper vi også kan være til hjelp for andre psykiatriske pasienter og pårørende, forklarer Lise Lotte.

Behandlingsfeil i 93 selvmordssaker

Advokat Edmund Asbøl har ført saken til Kyrre. Han mener den avdekker store mangler innen psykiatrien.

– Det betyr jo at en del av disse selvmordene kunne ha vært unngått. For det er jo ikke bare en individuell sak der og da, men det er en systemsvikt. Det betyr jo at det er noe galt med systemet som fremmer slike skader, sier Asbøl til TV 2.

For dessverre er ikke historien til Kyrre enestående. De siste 10 årene har det vært en kraftig økning av feilbehandlinger som spesielt rammer unge selvmordskandidater som søker hjelp.

Norsk Pasientskadeerstatning får stadig flere saker og tallene viser at behandlingsfeil også innen psykiatrien er et økende problem. Spesielt blant unge.

– Våre saker viser at i disse tilfellene burde pasienten fått bedre oppfølging. Og hadde de fått det så hadde ikke disse selvmordene skjedd.

Siden 2001 er det avdekket behandlingsfeil i 93 selvmordssaker. Det er halvparten av alle innrapporterte tilfeller innen for sektoren psykisk helse. De aller fleste er unge mennesker.