Håvard Nordtveit gratuleres av John Arne Riise etter å ha scoret sitt første landslagsmål for Norge. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)
Håvard Nordtveit gratuleres av John Arne Riise etter å ha scoret sitt første landslagsmål for Norge. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)

Sterk sluttspurt sikret Norge-seier

Norge imponerte aldri, men vant likevel 3-0 i Belfast.

Nord-Irland - Norge 0-3

Belfast/Bergen (TV 2 Sporten): Et fyrverkeri av en fotballkamp ble det ikke, men Norge viste at de klarer å avgjøre jevne kamper til sin fordel også i 2012 da Nord-Irland ble slått med de overbevisende sifrene 3-0.

Bundesliga-proff Håvard Nordtveit regnes som en spiller Drillo bør satse på inn mot VM-kvalifiseringen. Da passet det jo bra at Borussia Mönchengladbach-spilleren scoret sitt første landslagsmål og viste at han er klar for mer spilletid i rødt, hvitt og blått.

Nettkjenninger fra Tarik Elyounoussi og Espen Ruud sørget for at seiersmarginen til slutt ble overbevisende i Belfast.

- Det er moro å vinne 3-0, men noen ganger er man litt mer fornøyd med resultatet enn prestasjonen. I noen perioder var det ganske traurig, men noen perioder var det også ganske bra. Alt i alt var nok resultatet bedre enn prestasjonen, sier landslagssjef Egil Drillo Olsen til TV 2 Sporten.

Nord-Irland nærmest
Etter et snaut kvarter var Martin Patersons tå litt for liten til at han klarte å teste Rune Almenning Jarstein nevneverdig med sin avslutning. Nord-Irland virket i det hele tatt litt mer angrepsvillige enn Norge innledningsvis. Ti minutter etter Patersons forsøk var Nord-Irland nok en gang farlig frempå.

Et innlegg havnet inne i boksen til Norge. De nordirske spillerne sto i kø for å score, men en kombinasjon av flaks og en god Rune Almenning Jarstein sørget for at ikke en av de tre-fire avslutningene ikke endte i mål.

Nordtveits nr. 1
Mange har ment at Håvard Nordtveit er en av spillerne Drillo bør satse på i den kommende VM-kvalifiseringen, og like før pause viste unggutten at han kan bidra med mer en defensiv trygghet.

En nordirsk klarering endte opp i beina til Nordtveit. 21-åringen hamret til og kunne se at ballen snek seg gjennom en gjeng grønnkledde spillere og inn i mål. Scoringen var Nordtveits første på A-landslaget.

- Jeg fikk sjansen til å klinke til med venstre. Kanskje jeg burde gjøre det samme mot Nürnberg til helgen også, sier en smilende Nordtveit.

God Jarstein
Etter pause ble det fort store sjanser i begge ender av banen. Innbytter Grant McCann gjorde sitt beste for å overliste Jarstein med et skudd fra distanse, men Viking-keeperen fikk akkurat de nødvendige fingertuppene på ballen.

Også for Norge var den en innbytter som kunne fått nettsus. Daniel Braaten var på rett plass da keeper måtte gi retur på et skudd fra John Arne Riise, men en forsvarsspillerne gjorde akkurat nok til at avslutning fra Braaten gikk skyhøyt over mål.

Tarik Elyounoussi, Valon Berisha og Ruben Yttergård Jenssen ble alle satt inn for å gi Norge litt mer fart fremover. Men de norske spillerne virket litt for tilfreds med resultatet og manglet presisjonen som måtte til for å trenge gjennom Nord-Irland.

Sterk avslutning
Så, like før slutt ble det fart på sakene igjen. Først var det Daniel Braaten, Norge beste i andreomgang, som headet ned til Ruben Yttergård Jenssen. Tromsø-profilen fant Tarik Elyounioussi som vendte opp og hamret inn 2-0.

Se kampsammendrag i videovinduet øverst

Seieren var allerede sikret da Espen Ruud rundet av på imponerende vis. Det er nok få som forbinder høyrebacken med volleyskudd, men tre minutter på overtid viste han frem et flott eksempel på hva han kan gjøre når det stemmer. Keeper Lee Camp fikk en hånd på skuddet, men klarte ikke å forhindre norsk 3-0-seier.

Fornøyd med Nordtveit
Nordtveits første scoring var et av samtaleemnene etter kampen, og etter kampslutt var Drillo fornøyd med mer enn bare Nordtveits avslutteregenskaper.

- Det var helt klart et steg fremover i forhold til forrige gang han spilte der. Vi ser hvilke kvaliteter han har både defensivt og offensivt.

Hovedpersonen selv var også tilfreds med den han presterte.

- Jeg følte at jeg gjorde min jobb på midtbanen. Vi hadde god kontroll på midten, men vi kunne hatt litt mer tro på oss i førsteomgang og holdt litt mer på ballen.

- Vi er ikke så samspilte, men jeg følte hele tiden at jeg visste hvor Markus (Henriksen, red.anm.) og Christian (Grindheim) var.

Slik startet lagene:
Nord-Irland (4-5-1): Camp - McAuley, J. Evans, Hughes, McGivern - Shiels, Clingan, C. Evans, Davis, Ferguson - Paterson.

Norge (4-5-1): Jarstein - Høgli, Rogne, Demidov, Riise - Huseklepp, Henriksen, Nordtveit, Grindheim, Gamst Pedersen - Moa.

PS: Norge spilte med sørgebånd på grunn av Knut Torbjørn Eggens bortgang mandag forrige uke.