stekepannetest-topp (Foto: Camilla Brække)
stekepannetest-topp (Foto: Camilla Brække)

Dyreste stekepanne dårligst i test

Laboratorietest med hett resultat: - Forundrer meg ikke, sier kjendiskokk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stekepanna er et av kjøkkenets mest brukte verktøyer. Det viktigste er at panna holder seg bra, at maten ikke brenner seg fast, og at den fordeler varmen jevnt.

Svenske testfakta.se har laboratorietestet åtte stekepanner. Undersøkelsen viser at stekepanna ikke trenger å være dyr for å være bra – heller tvert i mot. Det overrasker ikke mesterkokk Bent Stiansen.

– Jeg syns at dyre stekepanner er bortkasta penger. Du lager ikke bedre mat med dyre kjeler og panner, sier han.

Har du en av stekepannene i testen? Sjekk hvordan den klarte seg nederst i saken.

Se hele testen hos testfakta.se her.

Les også: Test av matbutikker: Her selger de den verste frukten og grønnsakene

Saken fortsetter under bildet.

ikea (Foto: Camilla Brække)

Gourmetrestaurant bruker Ikea-kjeler

Den tidligere verdensmesteren i kokkekunst, Bent Stiansen, er kjøkkensjef på gourmetrestauranten Statholdergaarden i Oslo, som er en av Norges beste restauranter med en stjerne i Michelin-guiden. Med tirettersmenyer til en god sum penger, skulle en tro at kjøkkenutstyret er like dyrt.

– Absolutt ikke. Vi har for eksempel småkjeler fra Ikea, for det funker veldig bra for oss. Det er bedre å ha 100 små billige kjeler enn 30 som er dyre, sier han.

På Statholdergaarden bytter de ifølge Stiansen ut de billige teflonstekepannene etter at de har blitt brukt i rundt en måned.

– Dyre stekepanner ser flotte ut, men er ikke verdt pengene. Mange av stekepannene tar halve prisen bare fordi de er en merkevare, og har ikke nødvendigvis tilsvarende kvalitet, sier Stiansen.

– Det finnes ingen stekepanner som aldri blir utslitte. Derfor syns jeg det er mye bedre å kjøpe en litt billigere stekepanne som vare tre-fire-fem år, så kjøper du en ny. Det kan ikke være det aller billigste heller, men kjenn og føl på det at det virker solid, så varer det godt nok, sier mesterkokken.

Se også: Her er barnas tannkrem-favoritt

Saken fortsetter under bildet.

laboratorie (Foto: Anna Sigge/Montasje: Camilla Brække)

Grundig laboratorie-testet

Svenske testfakta.se har laboratorie-testet åtte stekepanner med non-stick-belegg mot hverandre. De har fått hjelp fra SP Sveriges Tekniske Forskningsinstitutt i Borås til å sammenligne kvalitet og holdbarhet på stekepannene, og de har gått grundig til verks.

Se hele testen hos testfakta.se her.

Se hvordan testen har blitt gjennomført her.

I testen har de lagt størst vekt på ripefølsomhet, altså hvor bra belegget sitter. Stekepanna fra det franske merket Le Creuset er best når det gjelder ripefølsomhet, mens stekepanna fra Eva Solo er definitivt dårligst.

– Non-stick-egenskapene på denne panna er dårlig og belegget slites veldig fort, sier Johanna Hallström, testleder på SP Sveriges Tekniske Forskningsinstitutt til testfakta.se.

Les også: Kjøkkenskapene skled nedover veggen: – Det er kun et tidsspørsmål før man får kjøkkenet i fanget

Saken fortsetter under bildet.

eva-solo (Foto: Camilla Brække)

Eva Solo dårligst

Stekepanna fra Eva Solo til 1350 kroner er den dyreste i testen, likevel er den dårligst. Panna har ikke bare problemer med non-stick-belegget, den er også dårligst på å fordele varmen jevnt.

Etter to minutter skiller det hele hundre grader mellom midten av panna og et punkt ni centimeter ut mot kanten, skriver Testfakta. Til sammenligning hadde de andre pannene en temperaturforskjell på mellom 30 og 50 grader. Det betyr at du må flytte og røre mye på maten underveis.

– Det som er viktig med stekepanna er at den har god tykk bunn, slik at den får en jevn og fin varme og at den holder seg jevn hele tiden. Veldig tynne panner er ikke bra, sier mesterkokk Bent Stiansen.

Les også: Denne frukten og disse grønnsakene er farlige for deg

Saken fortsetter under bildet.

Slik er testen gjennomført

Metoden som er brukt for å teste stekepannene er utviklet av blant annet Konsumentverket, som er Forbrukerrådet i Sverige. Pannene har blitt varmet opp til 180 grader og vispet opptil 5000 omdreininger av en visp (lagd av pianotråd). Alle stekepannene ble kontrollert underveis i testingen for å se hvor godt belegget tålte belastningen. Denne delen av testen ble vektlagt med 60 prosent.

Pannene har også blitt testet på hvor godt varmen blir fordelt og hvor godt de tåler sterk varme. Disse to testkriteriene ble vektlagt hver med 20 prosent.

Saken fortsetter under bildet.

le-creuset (Foto: Camilla Brække)

Slik gjorde stekepannene det i testen

Plass

Merke

Pris

Totalpoeng

1.

Le Creuset Toughened Non-stick

950,-

4,1

2.

ICA Selection (ikke til salgs i Norge)

350,-

3,7

3.

Ikea 365+

169,-

3,5

4.

Hackmann Rotisser

690,-

3,3

5.

Jamie Oliver Cast Aluminium

999,-

3,2

6.

Fiskars Functional form

699,-

2,9

7.

OBH Nordica Supreme

699,-

2,6

8.

Eva Solo XO

1350,-

1,7

Hele testen finner du hos testfakta.se.

Vi gjør oppmerksom på at prisene er norske cirka-priser, og at de kan variere fra butikk til butikk.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter