Foreldre som putter barnets smokk i sin egen munn beskytter barnet mot astma og allergi. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Foreldre som putter barnets smokk i sin egen munn beskytter barnet mot astma og allergi. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Putter du barnets smokk i din egen munn?

Og er det egentlig så lurt...

Uuuups! Ute på trilletur faller smokken ned på den tørre asfalten. Med en trøtt og grinete småttis i barnevognen tar vi den uunngåelige utveien. Vi renser smokken i vår egen munn før vi putter den tilbake i den lilles munn.

Ekkelt? Ja, litt. Men det er bedre at vi spiser litt småstein og bakterier enn at det lille barnet vårt gjør det.

Les også: Mater du barnet ditt med skje?

Smart omvei

Nå viser forskning at at det at smokken tar turen innom vår egen munn, før den ender opp i barnets, har flere fordeler enn kun å kvitte seg med støv og småstein.

Det minsker nemlig også risikoen for at barnet skal rammes av astma og allergier.

Det er Dagens Medicin som forteller om forskningen om hvordan smokkbruk påvirker risikoen for å utvikle astma og allergier.

Smokk-forskning

Bill Hesselmar er førsteamanuensis og overlege ved Dronning Silvias barne- og ungdomssykehus i Göteborg. Sammen med sine kollegaer ved sykehuset har han fulgt 180 barn fra fødselen og fram til treårsalderen. Gruppen har studert hvordan barna utsettes for ulike faktorer som kan påvirke hvordan deres bakterieflora i munn og tarm utvikles.

Les også: Trend å dra tidlig hjem etter fødsel

Halvparten deler spytt

Blant annet har forskerne i intervjuene spurt foreldrene hvordan de rengjør barnets smokker.

Halvparten av de spurte fortalte at de tar smokken i sin egen munn før de putter det i barnets. Da deler de altså sitt spytt med barnet.

Dette viser seg å halvere risikoen for at barnet skal ha utviklet astma eller allergier ved treårsalderen, sammenlignet med de som fikk sin smokk rengjort på andre måter.

Resultatet utgjør en del av en ennå upublisert studie.

Les også: Her er barnas sukkerbomber

Gir hull i tennene?

Svenske Dagens Medicin skriver om en utspredd oppfatning om at det å utbytte spytt mellom barn og foreldre kan gi en økt risiko for karies.

Ifølge Bill Hesselmar bygger denne oppfatningen på at det finnes en sammenheng mellom karies og høy forekomst av munnbakterien Streptococcus mutans.

– At det å utbytte spytt skulle øke risikoen for karies finnes det ingen klare belegg for å si. Spørsmålet er lite forsket på, sier han til Dagens Medicin.

Les også:

Babygrøter inneholder for mye søtt