Pål Vestly Heigre (Foto: Frode Olsen)
Pål Vestly Heigre (Foto: Frode Olsen)

Nok en landslagskeeper fra Viking

16 år gamle Pål Vestly Heigre debuterer for A-laget mot Haugesund.

Se Viking – Haugesund direkte i vårt kampsenter kl. 13.00.

Stavanger (TV2 Sporten): Det faktum at Viking har både U21- og A-landslagskeeperen i troppen er i utgangspunktet oppsiktsvekkende. Med Rune Almenning Jarstein og Arild Østbø på oppdrag skulle man tro klubben har en utfordring på keeperplassen før onsdagens treningskamp mot Haugesund.

Ikke i Viking. Klubben tryller bare frem nok en landslagsspiller med hansker.

G17-landslagets 16 år gamle sisteskanse Pål Vestly Heigre får sin debut på A-laget. I fjor hadde Viking hele fem keepere som representerte Norge i obligatoriske landskamper. Før denne sesongen forsvant Aslak Falch til Sandnes Ulf, mens Roy Dyrdal skal vokte buret for Randaberg.

Kurt Hegre er ansvarlig for keeperutviklingen i klubben. Han tror årsaken til klubbens keepertradisjoner er sammensatt, men peker på kulturen som et viktig moment. At Viking har produsert så mange landslagsmålvakter siden 1947 er ikke tilfeldig, mener Hegre.

– Vi skal huske på at flere av keeperkjempene også vokste seg inn som profiler i bybildet. Typer som Sverre Andrersen og Erik Johannessen har vært til inspirasjon for mange mennesker. Man begjærer det man ser, og Viking ser nytten av det å ivareta tradisjonene.

Pål Vestly Heigre (Foto: Frode Olsen)

Krediterer Viking
Den rutinerte keepertreneren roser sin egen klubb for seriøs og målrettet talentutvikling også for regionens målvakter.

– Ledelsen gir oss perfekte rammebetingelser. Vi satser i nesten like stor grad på nr. 1, som vi gjør på å utvikle spillere i andre posisjoner. I løpet av de ti siste sesongene har syv landslagskeepere representert Norge som Viking-spiller. Jeg har vet at mange klubber driver utmerket talentutvikling, men altfor mange glemmer mannen med skyggeluen, sier Hegre.

Den faglig utdannete treneren forteller at klubben ikke kun tenker på sine egne keepertalenter.

Kurt Hegre (Foto: Frode Olsen)

– Hver onsdag inviterer vi keepere fra andre klubber til trening med Vikings keeperteam. De kommer i puljevis, og vi er ofte 20 keepere som terper og utveksler erfaring. Dette er et seriøst og langsiktig treningsarbeid. Ikke bare en happening, som keeperprosjekter har en tendens til å bli.

Vikings keeperarbeid er troverdig
– Vi kunne sikkert spurt Håkon Opdal eller Kenneth Høie om å vokte buret mot Haugesund, men hvorfor skulle vi det? Det er akkurat slike sjanser unge keepere trener for. Det å spille for A-laget til mot en Tippeliga-rival er noe Pål Vestly Heigre kommer til å ta med som en nyttig erfaring. Det settes et krav til ham, men også til de andre spillerne på laget. Det er ikke Pål som skal være god. De andre og mer rutinerte må sørge for å løfte ham frem. Jeg er sikker på at det kommer til å gå bra, sier Hegre.

Listen over klubbens keepere begrunner muligens Kurt Hegres påstand om at hardt arbeid lønner seg. Her er noen med A-landskamper som Viking-spiller:

Torgeir Torgersen (debut 1947)

Sverre Andersen (1956)

Erik Johannessen (1975)

Erik Thorstvedt (1982)

Frode Olsen (2002)

Rune Almenning Jarstein (2010)

Merkelig nok spilte aldri Thomas Myhre A-landskamp som Viking-spiller. Den tidligere storkeeperen var fast på U-21 landslaget i sin første Viking-periode. Etter utenlandsoppholdet vendte han tilbake til klubben, men spilte ikke for Norges A-landslag.

Det gjorde heller ikke klubbens mangeårige profil Lars Gaute Bø. Han fikk riktignok landskamp, men det skjedde da han var Bryne-spiller i 1987. Tore Haugvaldstad er også i rekken av bunnsolide sisteskanser klubben har hatt.

Ved årtusenskifte preget danske Bo Andersen bybildet. Keeperen som nå spiller for Sandnes Ulf ble også cupmester for klubben under Benny Lennartsson.

Les også: Veteran-keeper droppet brusen - gikk ned 10 kilo

I nyere tid har Iven Austbø, Aslak Falch, Roy Dyrdal, Anders Kristiansen og Magnar Nordtun representert Norge mens de spilte for Viking.

Neste mann blir Pål Vestly Heigre. Om han er en fremtidig A-landslagskeeper kan du selv vurdere på TV 2 Sumo.

Se Viking – Haugesund direkte i vårt kampsenter kl. 13.00.