Helene Skorpen Olsen har kuttet ned Facebook bruken sin fra fire til to timer hver dag.   Jeg bruker Facebook mest til å chatte med venner, sier hun. (Foto: God morgen Norge)
Helene Skorpen Olsen har kuttet ned Facebook bruken sin fra fire til to timer hver dag. Jeg bruker Facebook mest til å chatte med venner, sier hun. (Foto: God morgen Norge)
Helene Skorpen Olsen har kuttet ned Facebook bruken sin fra fire til to timer hver dag.   Jeg bruker Facebook mest til å chatte med venner, sier hun. (Foto: TV2, © TV2)
Helene Skorpen Olsen har kuttet ned Facebook bruken sin fra fire til to timer hver dag. Jeg bruker Facebook mest til å chatte med venner, sier hun. (Foto: TV2, © TV2)
  Et vennskap på Facebook krever ikke like mye som vennskap i virkeligheten, sier forsker i SINTEF, Petter Bae Brantzæg (Foto: Colourbox, © Colourbox)
Et vennskap på Facebook krever ikke like mye som vennskap i virkeligheten, sier forsker i SINTEF, Petter Bae Brantzæg (Foto: Colourbox, © Colourbox)

Helene (18) brukte fire timer daglig på Facebook

Stadig flere av oss prioriterer online-livet vårt foran det virkelige livet.

– Jeg innrømmer at jeg bruker Facebook i timene på skolen. Jeg chatter med venner og klassekamerater, og det tar fokus vekk fra skolearbeidet, sier Helene Skorpen Olsen (18).

I Helenes vennegjeng er hun den ivrigste Facebook-brukeren, men hun tror mange bruker Facebook mye mer enn henne.

– Ja, definitivt. Med smartphonene kan man få beskjed hver gang det er en oppdatering på Facebook. Da kan det fort gå med mye tid, sier hun.

Fire timer hver dag

Helene var på Facebook i opptil fire timer i døgnet og gjerne om natten.

– Jeg kunne sitte på Facebook til halv fire om morgenen. Da ble det mange timer på Facebook og lite lekser. I tillegg gikk det jo utover nattesøvnen min. Nå har jeg skjerpet meg, sier hun.

Nå har hun redusert bruken til omlag to timer hver dag. Hun er fortsatt en veldig aktiv bruker, men har tatt grep om premissene for Facebook-bruken.

– Jeg og min mor har inngått en avtale som gjør at jeg har fått tilbake nattesøvnen, sier hun.

Les også: Dette hater vi å lese om på Facebook

Bekymrende trend

Ifølge SINTEF-forsker Petter Bae Brantzæg bruker mellom 4 og 5 prosent av oss så mye tid på Facebook at det kan være grunn til å være bekymret. Men det viktigste er kanskje ikke hvor mye tid du bruker på Facebook, men hva bruken går på bekostning av mener han.

– Problemet med Facebook oppstår når det går på bekostning av hverdagslig aktivetet, sier han.

- Onlinelivet vårt er på vei til å ta over både på jobben og hjemme. Mange sitter med pc-en i fanget hjemme eller leser mailer i møter på jobben, og er ikke tilstede der de er, sier Brantzæg.  (Foto: Colourbox, © Colourbox)
- Onlinelivet vårt er på vei til å ta over både på jobben og hjemme. Mange sitter med pc-en i fanget hjemme eller leser mailer i møter på jobben, og er ikke tilstede der de er, sier Brantzæg. (Foto: Colourbox, © Colourbox)

Mange venner på kort tid

For mange blir det å holde seg oppdatert på hva andre gjør på nett så viktig at det går på bekostning av venner, familie, lekser, skole og søvn. Kjenner du deg igjen i denne beskrivelsen bør du være på vakt.

– Grensene mellom det livet vi har offline og livet vi har online blir vanskeligere og vanskeligere fordi vi alltid er på nett. Ofte er man vel så mye tilstede hos en Facebook-relasjon som hos de menneskene man er sammen med, sier han.

Han tror Facebooks tilretteleggelse for å pleie vennekontakten med mange mennesker samtidig, er noe av nøkkelen til dens suksess.

– Interaksjon på Facebook er både enkelt og effektivt. Det å trykke "liker" på et bilde er en mye kjappere måte å pleie et vennskap på enn å møtes i det virkelige liv, sier han.

Les også: Vi bruker mer tid alene

Polert virkelighet?

Kritikerne av Facebook kan hevde at man lever et polert liv på Facebook hvor man bare deler de hyggelige og attraktive sidene ved seg selv. Brantzæg mener at denne kritikken forsåvidt stemmer, men at den ikke skiller seg vesentlig fra hvordan man deler av seg selv i det virkelige liv.

– Vi lesser ikke ut av oss om alt det negative i livene våre, gjør vi vel? Den fasaden vi viser på Facebook gjenspeiler den fasaden vi holder ellers i livet også, sier han.

- Et vennskap på Facebook krever ikke like mye som vennskap i virkeligheten, sier forsker i SINTEF, Petter Bae Brantzæg (Foto: Colourbox, © Colourbox)
- Et vennskap på Facebook krever ikke like mye som vennskap i virkeligheten, sier forsker i SINTEF, Petter Bae Brantzæg (Foto: Colourbox, © Colourbox)

Kontinuerlig feedback

Ifølge ham er det flere grunner til at mange blir hekta på Facebook.

– Det ene er at det skjer her og nå og at informasjonen oppdateres hele tiden. Ønsket om å være tilstede der det skjer er nok mye av grunnen til at folk har vanskeligheter med å river seg løs fra Facebook, sier han.

I tillegg er det sosiale aspektet og behovet for kontinuerlig feedback elementer som gjør at mange prioriterer Facebook foran andre ting.

Les også:Her er det farligst å gå på nett

Forventes at man følger med

Helene har kuttet ned på Facebook-bruken, men fortsatt infiltrerer de sosiale mediene sider av livet hennes som, hvis de skulle fungert optimalt, helst burde vært foruten innblanding fra Facebook.

På spørsmål om hun er avhengig av Facebook trekker hun på svaret.

– Jeg føler ikke at jeg at jeg er avhengig på den måten. Jeg får ikke abstinenser eller noe hvis jeg er borte, men jeg har forsøkt å stenge ned Facebook-profilen min i noen dager og da holdt jeg på å gå glipp av fester og vennemiddager. Alle regner med at man er på Facebook så jeg føler at jeg må følge med. Så på en måte ja og på en måte nei, sier hun.

Les også: Er du avhengig av mobilen

Usosialt med sosiale medier

Selv om hun synder mot det selv, mener hun det er uhøflig å være på Facebook eller andre nettsamfunn mens man er sammen med venner og familie.

– Mange chatter og sender sms selv om de egentlig ikke er uhøflige personer. Grensene for hva som er akseptert har blitt visket litt ut på dette området, men man bør tenke seg om før man gjør det for det signaliserer at man kjeder seg, sier hun.

Les også: Lei av uhøflige gjester

Les også: Kjæledyr inntar Facebook