smittevarsel (Foto: Anders Mildestveit/TV 2)
smittevarsel (Foto: Anders Mildestveit/TV 2)

Smittemeteorologene vet hvor influensaen sprer seg

I Troms og Finnmark er det innført varsling av smittsomme sykdommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 Vi har nasjonale værvarsel, pollenvarsel og skredvarsel.  I Troms og Finnmark er man nå begynt å varsle og framskrive utviklingen av smittsomme sykdommer.

Nær sagt på samme måte som meteorologer melder været, er målet å spå hvordan smitte skal utvikle og spre seg.

– Det dreier seg om et smittevarsel. En prognose for hvordan det kommer til å gå de neste uke, forteller forsker Stein Olav Skrøvseth ved Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin i Tromsø.

Varslingen bygger på pasientprøver tatt av fastlegene, og som deretter laboratorietestes på Universitetssykehuset i Tromsø. Slik får man en sikker dokumentasjon på at det er stilt rett diagnose, og gjennom det et sikrere bilde på hva som til enhver tid går.

s

– Godt hjelpemiddel

– Det her et hjelpemiddel slik at vi kan informere mer bredt til helsetjenesten og befolkningen generelt om hva som skjer, sier Gunnar Skov Simonsen, leder for mikrobiologisk avdeling på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

– Finnes ikke et slikt system?

– Ikke så raskt og effektivt og dekkende som det vi har her, og dessuten er jo presentasjonen veldig enkel og brukervennlig.

Les også: Gransker fem sykehus etter at krefttest slo feil

Positiv fastlege

Morten Høyer er fastlege for drøye 1500 innbyggere i Tromsø. Han har tatt smittevarselet i bruk som et supplement til vanlig diagnostisering.

– Hvis vi vet at det er mye utypiske sykdommer ute og går, så hjelper dette oss til å tenke på dem. Det holder oss skjerpet slik at vi vet hva skal si ekstra nøye etter, så jeg synes dette fungerer veldig bra, sier han til tv2.no.

Den sykdomsvarslingen som nå prøves ut i Troms og Finnmark blir fulgt med interesse av Folkehelseinstituttet. Tidlig varsling av smittsomme sykdommer er av stor betydning, ikke minst med tanke på nødvendige endringer av helsetilbudet lokalt, regionalt og nasjonalt.

– Vi er i samtaler med Bodø for å få med Nordland, men målet er jo å få med hele landet, sier Skrøvseth.

Les også: Skadet under operasjon, fikk ikke erstatning før han døde