En airbag som ikke er koblet ut kan være livsfarlig for barnesete plassert foran. (Foto: NAF/ANB)
En airbag som ikke er koblet ut kan være livsfarlig for barnesete plassert foran. (Foto: NAF/ANB)

Barnesete: Dette kan være en ren dødsfelle

Du bør tenke deg godt om før du monterer barnesetet.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei vi har en Audi A4 stasjonsvogn og med to unger i barnestol hadde det vært svært ønskelig å sette den minste av dem foran for å dermed ha litt bedre kontroll når vi er på kjøretur bare en av oss. Men det virker ikke som det er noen enkel sak å koble ut airbagen her, det finnes ingen bryter eller noe nøkkelhull som jeg har sett på enkelte biler. Hvor farlig er det egentlig å bruke barnesete på denne plassen hvis airbagen er i bruk? Hilsen Anders.

Benny svarer:

Hei Anders. Her vil jeg aller først si: NEI! Du må absolutt ikke bruke barnsete i passasjersetet foran hvis du ikke får forsikret deg om at du kan koble ut airbagen. Dette kan gå virkelig galt hvis ulykken er ute og airbagen blir utløst. Særlig gjelder det hvis du bruker bakovervendt sete, og i og med at du sier at det minstemann som skal sitte der, regnet jeg med at sjansen for det er stor. Men også et framovervendt barnesete montert nær airbag kan gi store skader hvis det smeller.

Hvor lett det er å koble ut airbagen foran, varierer mye fra bil til bil. Mitt inntrykk er at det har blitt mye enklere løsninger på dette de siste årene. Men går vi fem-ti år tilbake i tid, var ikke så mange biler forberedt for dette. Da kan det enten være helt umulig - eller det krever en ganske omfattende jobb der dette blant annet skal føres inn i vognkortet. I alle fall var det slik sist gang jeg var borti problemstillingen.

Airbaglampen på dashbordet vil trolig også lyse om du kobler ut den ene - slik at du heller ikke får noe varsel derfra om det skulle bli noe feil med airbagen på førersiden. Hvilket igjen kan medføre konsekvenser for føreren om ulykken skulle være ute.

I og med at du ikke skriver hvor gammel Audien er, vil jeg anbefale at du tar den med deg til nærmeste forhandler og ber om råd der. Da bør du få et skikkelig svar - slik at du ikke risikerer å gjøre noe feil, Og er du det minste i tvil, vil jeg anbefale å ha begge ungene trygt plassert i baksetet. Det føles kanskje som de er litt "unna vei" der bak, men samtidig kan det være skummelt å ha et lite barn ved siden av seg foran, i forhold til distraksjoner osv.

Lykke til!

LES OGSÅ: Advarer mot farlig barnesete

Del med Facebook-vennene dine


Les også: Slik unngår du flatt batteri i vinterkulda

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Disse nybilene er livsfarlige

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: