Illustrasjonsbilde. Årets første sommerdekk er klar. Vi gir deg vinnerne i de forskjellige kategoriene. (Foto: Continental)
Illustrasjonsbilde. Årets første sommerdekk er klar. Vi gir deg vinnerne i de forskjellige kategoriene. (Foto: Continental)

Test sommerdekk: Ett merke knuser konkurrentene

Årets første test er ute - med en klar vinner.

Det ble tidlig vår i år. Allerede nå i slutten av februar tittet sola såpass mye fram at asfalten flere steder tørket opp - og årets første hestehov er - som seg hør og bør - omtalt i flere lokalaviser.

Vårtegn

For de av oss som ser fram til bare veier og lengter etter å få på sommerhjulene igjen - så går det definitivt den rette veien nå!

Et vårtegn som er like sikkert som Kvikk-lunsj og appelsin i påsken er årets dekktester.

Tre kategorier

Tyske ADAC og danske Forenede Danske Motorejere (FDM) har sammen med den uavhengige tyske forbrukertestorganisasjonen Stiftung Warentest allerede kåret årets sommerdekkvinnere blant 37 testede sommerdekk i de tre vanlige dimensjoner,

Det er testet 15 dekk i 165/70x14, for småbiler og kompaktbiler. 15 dekk for større personbiler i 205/55x16 og til slutt 7 dekk i 215/65x16 for lettere SUV-er og crossovere.

Vi gir deg vinnerne i hver kategori.

Del med Facebook-vennene dineDekk for mindre personbiler: 165/70x14:

Continental ContiEcoContact 5

Testvinner: Continental-ContiEcoContact5 (Foto: Continental)
Testvinner: Continental-ContiEcoContact5 (Foto: Continental)

Testvinner! Dekket får ros for sine gode allround egenskaper generellt og sikkerhetsegenskaper spesielt. Dekket har testens laveste rullemotstand og er dermed også drivstoffbesparende. Ørlite trekk både for støy og våtmarksegenskaper. Men EcoContact er den klar vinneren i denne klassen.

Michelin EnergySaver

EnergySaver er også et svært godt dekk. Særlig er det egenspene på våt veibane som er veldig gode. Like like bra på tørrvei - selv om det absolutt får godkjent i denne disiplinen også. Høy rullemotstand trekker noe ned i forhold til vinneren.

Pirelli Cinturato P1

Får attesten et glimrende sommerdekk! Et svært godt allround-dekk. Scorer jevnt og bra i alle disipliner, men er ikke aller best i noen. Dekket får bedre karakter på tørr vei, enn på våt vei. Et fornuftig dekkvalg.

Les også: Slik får du av hjul som sitter fast


Dekk for større personbiler: 205/55x16

Continental Conti Premium Contact 5:

Premium Contact er en gammel "sommerdekk-slager" fra Continental. Dette er altså femte generasjon - og dekket skuffer ikke. "Et fremragende sommerdekk med glimrende egenskaper i alle sikkerhetsrelaterte kategorier", slå testpaneler fast. Dekket oppnådde de beste karakterene på tørr vei, og ble en ganske så klar vinner i denne kategorien.

Goodyear OptiGrip:

Good-Year OptiGrip (Foto: Good Year)
Good-Year OptiGrip (Foto: Good Year)

Et jevnt over veldig godt dekk i alle disipliner relatert til sikkerhet. Bedre på tørt, enn på vått undrerlag. OptiGrip er helt overlegen når det gjelder slitestyrke, men dekket støyer noe mer enn gjennomsnittet.

Dunlop SP Sport FastResponse

Fremragende egenskaper på tørr vei og gode våtmerksegenskaper bringer Dunlop SP inn på topp tre-listen. God slitestyrke og forholdsvis lav rullemotstand byr FastResonse også på, men dekket er ikke blant de aller beste på støy.

Må jeg kjøpe fire nye dekk?Dekk for lettere SUV-er og crossovere:

Continental CrossContact UHP:

Continental CrossContact UHP (Foto: Continental)
Continental CrossContact UHP (Foto: Continental)

Det er Continental som stikker av med seieren i denne kategorien også med sitt CrossContact. Her testet man også grep på gress - og der når ikke dekket helt opp. Ellers så scorer det jevnt t og trutt i alle kategorier.

Pirelli Scorpion Verde:

Gode egenskaper på både tørr og våt vei, forholdsvis lav rullemotstand og god slitestyrke gjør Pirelli Scorpion Verde til et godt og fornuftig kjøp. Grepet på gress er under gjennomsnittet.

Goodyear EfficientGrip SUV 4x4:

Goodyear EfficientGrip byr på svært gode barmarksegenskaper og på veldig bra slitestyrke. Grep på gress og grep på våt vei, gjør at det ikke når helt til topps.

Les også: Slik ser du hvor gamle dekkene dine er