Robin van Persie (Foto: Bogdan Maran/Ap)
Robin van Persie (Foto: Bogdan Maran/Ap)
Robin van Persie (Foto: Tony Marshall/Pa Photos)
Robin van Persie (Foto: Tony Marshall/Pa Photos)
Louis Saha feirer etter å ha sendt Tottenham i ledelsen på Emirates. (Foto: Rebecca Naden/Pa Photos)
Louis Saha feirer etter å ha sendt Tottenham i ledelsen på Emirates. (Foto: Rebecca Naden/Pa Photos)
londonrivaleri
londonrivaleri

Vanvittig Arsenal-opphenting sikret storseier

Hjemmelaget lå under med to, men kom tilbake og knuste erkerivalen 5-2.

Arsenal - Tottenham 5-2
Oppgjørene mellom Arsenal og Tottenham de siste årene har gitt klassikere på løpende bånd. Søndagens kamp på Emirates ble intet unntak.

Etter at Spurs gikk opp til 2-0 og så ut til å kontrollere kampen i 1. omgang, skapte to sene Arsenal-scoringer før pause balanse ved halvtid. I andre omgang var Arsene Wengers mannskap fullstendig dominerende, scoret tre nye mål og seiret 5-2.

- Dette er et klassisk comeback. Det å ligge under 0-2 og komme tilbake og slå dem 5-2, det er helt utrolig. Vi fikk beskjed (av Wenger, red.adm) om å bare fortsette å kjøre på og slåss for hver eneste ball, og det var det vi gjorde. Men det var ikke bare han. Alle sammen snakket sammen, og var klare for å slåss for hverandre, sa Robin van Persie.

Dette var ikke første gangen Arsenal snudde en kamp denne sesongen.

- Vi har gjort det før. Vi gjorde det mot Aston Villa i FA Cupen, og alle vet at vi har det i oss. Og det å gjøre det i dag - i en kamp mot Tottenham - var en drøm, oppsummerte nederlenderen.

Se van Persie og Walcott etter kampslutt her:

597039

Arsenal-kapteinen fikk støtte av sin manager.

- Det var en opptreden fullt opp av alt du ønsker fra laget ditt. Vi holdt det oppe og viste stor karakter. Når du ligger under med to mål mot et lag som ligger foran deg på tabellen trenger du noe ekstraordinært, og det fikk vi i dag, sa Arsene Wenger.

Les også: Dette er Nord-Londons beste ellever

Drømmestart av Tottenham
Begge lagene stilte offensive lagoppstillinger, og kampen startet i et forrykende tempo. Etter femten sekunder kom det første frisparket, da Mikel Arteta la Scott Parker i bakken.

Allerede etter tre minutter var det gjestene som skulle få den optimale starten.

Kyle Walker brøt i de bakre rekker og satte fart på. Høyrebacken fant Gareth Bale, som igjen fant Emmanuel Adebayor. Togoleseren videreformidlet ballen til Louis Saha som var på vei gjennom. Franskmannen tok seg god til før han skjøt, og var noe heldig da avslutningen gikk via Thomas Vermaelen og satte keeper Szczesny ut av spill.

Louis Saha sender Tottenham i ledelsen på Emirates. (Foto: Rebecca Naden/Pa Photos)
Louis Saha sender Tottenham i ledelsen på Emirates. (Foto: Rebecca Naden/Pa Photos)

Fem minutter senere ville Arsenal ha straffespark da Kieran Gibbs gikk i bakken, men dommer Mike Dean vinket bestemt bort hjemmelagets protester.

Hjemmelagets første skuddforsøk stod midstopper Thomas Vermaelen for, men belgierens harde skudd gikk dessverre for Arsene Wengers' mannskap godt tilside for Brad Friedel og Tottenham-buret.

Gigantsjanse for van Persie
I det 15. minutt kom Arsenal til nok en mulighet, og denne gangen var den av det mye større slaget.

Robin van Persie fikk to skuddforsøk inne i bortelagets boks, og etter at det første ble blokkert av Younes Kaboul trodde de fleste at Premier Leagues toppscorer kom til å score på mulighet nummer to. Men i stedet for å banke ballen i nettet skjøt Arsenals kaptein utenfor, til stor lettelse for et passivt Tottenham-forsvar.

Snaut halvveis i omgangen kom nederlenderen til skudd igjen, denne gangen fra distanse. Skuddet med venstrefoten var hardt, men gikk via Younes Kaboul og strøk seg utenfor stolpen til hjørnespark.

Fantomredning av Friedel
På det påfølgende corneren kom hjemmelaget til nok en stor sjanse. Tomas Rosicky av alle steg til værs på første stolpe og fikk headet nydelig mot lengste hjørne. Men der stod Tottenham-keeper Brad Friedel, som til tross for sine 40 år reagerte raskere enn noen andre på banen. En strålende enhåndsredning fra amerikaneren holdt gjestene foran.

Dobbeltsjanse for Spurs
Minuttet senere kontret Tottenham etter en lengre periode med Arsenal-press, og kom til to muligheter i løpet av kort tid. Først var det Emmanuel Adebayor som nesten kom gjennom etter løpsduell med Kieran Gibbs, men polske Szczesny i Arsenal-buret fikk avverget faren.

På returen forsøkte Kyle Walker seg fra distanse og fikk til et knallhardt skudd, som heldigvis for hjemmelaget gikk på feil side av nettveggen.

Tre gule på ett minutt
Etter en snau halvtime kom kampens første gule kort, da Luka Modric først fikk kort for en forseelse på midtbanen, før Scott Parker havnet i dommerens bok etter å ha lagt Robin van Persie i bakken på omlag 20 meter.

Minuttet senere fikk også hjemmelaget en mann i dommer Deans bok, da Laurent Koscielny feilberegnet og løp Niko Kranjcar overende.

Straffe til Tottenham og 0-2
I det 32. minutt fikk Tottenham straffespark, da Gareth Bale ble spilt gjennom, fikk pirket ballen forbi Wojciech Szczesny og gikk i bakken. Spillerne på begge lag ventet spent på dommeravgjørelsen, ettersom hjemmelaget mente det var filming og de liljehvite mente Szczesny burde bli utvist.

- Jeg er helt klar på at det er straffe, sa Morten Langli i TV 2s studio.

Analyseeksperten hadde dog sett noe annet enn det de fleste på Emirates trodde det ble blåst for.

- Han blåser ikke straffe mot Szczesny, men hvis vi ser på disse bildene her (Kieran Gibbs er borti Bale bakfra, red.anm), så er det ingen tvil. Et klart touch på hælen til Gareth Bale som detter ut av balanse og toucher Szczesny på veien inn. Den forseelsen der, det er straffespark, oppsummerte Langli.

Phil Thompson var enig med sin makker i panelet.

- Gibbs er borti ham bakfra, og jeg mener dommeren tok den rette avgjørelsen, sa Thompson.

Gareth Bale går i bakken. (Foto: Tony Marshall/Pa Photos)
Gareth Bale går i bakken. (Foto: Tony Marshall/Pa Photos)

Verken Kieran Gibbs eller Wojciech Szczesny fikk kort, men sistnevnte var uansett sjanseløs på Emmanuel Adebayors kontrollerte straffespark. Bursdagsbarnet fra Togo ble med det den andre spilleren gjennom historien som scorer for begge disse lagene i et Nord-London-derby.

Lurer du på hvem den første var?
Les også: Kampen om Nord-London - Mer enn bare tre poeng

Fire minutter senere bølget det igjen, da først Theo Walcott så ut til å være gjennom for Arsenal, men i stedet valgte å spille Robin van Persie som ikke fikk avsluttet, før Gareth Bale prøvde seg på motsatt side. Waliseren burde nok også sentret, til en bedre plassert Louis Saha, men i stedet avsluttet han i Szczesnys nærmeste hjørne.

Arsenal reduserte
Da klokken bikket 40 minutter fikk Arsenal reduseringsmålet. Først skjøt Robin van Persie i stolpen, men hjemmelagets angrep var ikke over. Innlegget fra Mikel Arteta på venstre var perfekt, og høyreback Bacary Sagna steg til værs og headet kontant inn 1-2-scoringen.

To minutter senere fikk Arsenal også sitt andre gule for dagen, da Arteta havnet i dommerens bok.

Van Persie med strålende utligning
Bare sekunder senere var lagene like langt. Robin van Persie hadde vært på hugget hele omgangen, og fikk endelig uttelling selv. Vendingen på 18 meter var perfekt, og Spurs-forsvaret hang ikke med da nederlenderen snurret rundt og bøyet ballen i Friedels høyre hjørne med venstrefoten.

- Han er verdens beste spiller i de situasjonene der. Han har en ekstrem avslutningsteknikk. Det er så distinkt, det er så kontrollert, det er en ekte goalgetter, sa Morten Langli.

Med det gikk lagene til pause på smått utrolige 2-2, etter en utrolig underholdende 1. omgang.

TV 2s studiogjeng i hundre
- Du kunne ikke ta bort øynene i ett minutt. Det bølget fra den ene siden til den andre, vært helt åpent og har rett og slett vært en enestående fotballkamp, sa Phil Thompson.

- De siste fem minuttene av omgangen så ut som om det var de siste fem minuttene av full tid, fortsatte den tidligere Liverpool-spilleren.

Arsenal nær ledelse med en gang i 2. omgang
Da andre omgang startet hadde Harry Redknapp bestemt seg for å gjøre endringer. Rafael van der Vaart og Sandro kom inn, mens Niko Kranjcar og Louis Saha hadde forlatt banen for Tottenham.

Endringene hjalp ikke, for Arsenal-dominansen fra slutten av den første omgangen fortsatte. Plutselig var Yossi Benayoun umarkert i feltet, og kun en ny strålende enhåndsredning fra Brad Friedel fikk forhindret at Arsenal hadde snudd kampen i det 47. minutt.

Rosicky satte inn 3-2
Etter fem minutter var den utrolige snuoperasjonen et faktum for Arsenal. Bacary Sagnas innlegg fra høyre var perfekt, og Tomas Rosicky snek seg inn på første stolpe. Tsjekkeren fikk såvidt strukket ut en fot foran en nølende Friedel, og satte inn sitt første ligamål på over to år for Arsene Wengers mannskap med utsiden av venstrefoten.

Tomas Rosicky og Arsenal feirer 3-2-målet. (Foto: Tony Marshall/Pa Photos)
Tomas Rosicky og Arsenal feirer 3-2-målet. (Foto: Tony Marshall/Pa Photos)

To minutter senere kunne Tottenham utlignet, men denne gangen var Robin van Persie på alerten i eget felt og fikk avverget faren da Younes Kaboul forsøkte seg etter hjørnespark.

Etter 57 minutter var Arsenal farlig frempå igjen. Theo Walcott ble spilt gjennom og fikk løsnet skudd fra sin høyreside, men denne gangen strøk ballen til side for Brad Friedels lengste stolpe.

To kjappe fra Walcott og 5-2(!)
Da klokken rundet en time fikk Tottenham nok et gult kort, da innbytter Sandro var for sent inne i en duell med Robin van Persie og stemplet nederlenderen i leggen.

Snaue fem minutter senere scoret hjemmelaget igjen, da Robin van Persie og Theo Walcott kombinerte i høy klasse i kontringsfasen. Nederlenderen klarte å holde på ballen i duell med både Younes Kaboul og Ledley King, og på motsatt side kom Walcott i hundre.

Pasningen fra Arsenals kaptein var perfekt, og selv om Walcotts førstetouch var unøyaktig kunne ingen klage på avslutningen, da vingen lobbet ballen elegant over Friedel til 4-2 for hjemmelaget.

Bare to minutter etter var Walcott på ferde igjen. Nok en gang hang ikke Spurs-forsvaret med på kantspillerens tempo, og alene med keeper gjorde Arsenals nummer 14 ingen feil. Avslutningen i lengste hjørne var presis og hard i lengste hjørne, og sendte hjemmelaget opp i utrolige 5-2.

Yossi Benayoun feirer med Theo Walcott etter at sistnevnte har scoret 4-2 for Arsenal. (Foto: Tony Marshall/Pa Photos)
Yossi Benayoun feirer med Theo Walcott etter at sistnevnte har scoret 4-2 for Arsenal. (Foto: Tony Marshall/Pa Photos)

Rødt for Parker
Tottenham mer eller mindre resignerte, og selv om Sandro kom til to halvsjanser var Arsenal fremdeles det førende laget. Tomas Rosicky forsøkte seg fra distanse kvarteret før slutt, men skuddet gikk utenfor.

Tre minutter før slutt ble gjestene redusert til ti mann, da Scott Parker fikk sitt andre gule kort for dagen. Taklingen på Thomas Vermaelen var altfor sen, og midtbanespilleren måtte rusle slukøret i garderoben noen minutter før resten av laget.

På overtid kunne Robin van Persie satt inn hjemmelagets sjette for kvelden, men Arsenal måtte nøye seg med 5-2, som altså ble sluttresultatet.

Ovasjoner fra studio
- Jeg synes dette var absolutt fantastisk. Arsenal viste lidenskap, lojalitet og lederskap over hele banen. Dette var en strålende fotballkamp, sa Phil Thompson.

Aleksander Schau mente at kampene mellom Arsenal og Tottenham alltid bør tas opp på video.

- Hvis det er VHS-tiden du lever i, så hamstre VHS-kassett og ta opp match etter match etter match. Det er en kamp som har 34 avslutningsforsøk, oftere enn hvert tredje minutt. Det er helt kokelikokos, og hvis du så denne matchen her og tenkte «jeg er ikke sikker på om jeg liker fotball», så vet svaret nå. Men ikke tro at alle kampene er som disse møtene her, for dette her var noe helt spesielt, sa Schau.

Morten Langli kastet seg på hyllesten.

- Det er ofte sånn når både Arsenal og Tottenham er involvert i slike kamper. Det er ellevilt og vi elsker det, sa Langli.

Arsène Wenger stilte med dette laget:
Wojciech Szczesny - Bacary Sagna, Laurent Koscielny, Thomas Vermaelen, Kieran Gibbs - Alex Song, Mikel Arteta - Theo Walcott, Tomas Rosicky, Yossi Benayoun - Robin van Persie

Harry Redknapps startellever var følgende:
Brad Friedel - Kyle Walker, Younes Kaboul, Ledley King, Benoît Assou-Ekotto - Niko Kranjcar, Scott Parker, Luka Modric, Gareth Bale - Emmanuel Adebayor, Louis Saha

Jon Martin Henriksen hadde Livechat på Emirates

Før kampen
Arsenal og Tottenham møtes for 150. gang i ligasammenheng, og Arsenal har det totale overtaket på sine naboer, med 60 seire, 48 uavgjorte og 41 tap.

Høstens oppgjør endte med 2-1-seier til Tottenham på White Hart Lane. Kyle Walker ble matchvinner med sitt susende langskudd i 2. omgang.

Fjorårets møte på Emirates endte med 3-2 til bortelaget, da Harry Redknapps mannskap kom tilbake etter 0-2 ved pause og snudde kampen i andre omgang. Younes Kaboul ble matchvinner da han headet inn 3-2-målet i sluttminuttene.

Robin van Persie har scoret fire mål i London-oppgjør denne sesongen, noe som er mest av samtlige i Premier League. Totalt har nederlenderen 24 mål i London-oppgjør, noe som plasserer ham på femteplass på den totale lista. De som er foran ham er Thierry Henry (43 mål), Teddy Sheringham (32 mål), Ian Wright (28 mål) og Frank Lampard (27 mål).

Dagens dommer er Mike Dean, som har dømt åtte straffespark denne sesongen. Det er mer enn noen andre dommere i Premier League.