MÅTTE BYTTE SYKEHUS: Hjertesyke Reidar fikk ikke behandling ved sykehuset han lå.  (Foto: Lars Christian Økland/ Tv 2)
MÅTTE BYTTE SYKEHUS: Hjertesyke Reidar fikk ikke behandling ved sykehuset han lå. (Foto: Lars Christian Økland/ Tv 2)

Akutt syke Reidar (84) ble tvunget til å bytte sykehus

84-åringen fikk ikke hjelp på sykehuset han allerede befant seg på, og fikk heller ikke lov å dra til nærmeste sykehus.

Folk flest tror de kan dra rett til nærmeste sykehus hvis de blir alvorlig syk – men slik er det faktisk ikke. På Nordfjord sykehus er ortopedisk avdeling lagt ned, i tillegg til at nordfjordingene ikke selv får velge å dra til nærmeste sykehus i akutte tilfeller.

Bytte sykehus

84 år gamle Reidar Hammersvik var innlagt på Nordfjord sykehus etter hjerteinfarkt – da han falt på toalettet og brakk lårhalsen.

Tidligere hadde de god kompetanse på lårhalsbrudd på sykehuset, men som TV 2 tidligere har omtalt får ikke de ansatte lenger lov å hjelpe med vanlige operasjoner.

Hjertesyke Reidar måtte derfor sendes til et annet sykehus for operasjon. Siden han var i svært dårlig forfatning valgte sønnen Rune naturlig nok det nærmeste sykehuset – som ligger i Volda.

Rune Hammersvik.  (Foto: Lars Christian Økland/Tv 2)
Rune Hammersvik. (Foto: Lars Christian Økland/Tv 2)
Men da fikk han sjokk nummer to.

– Fra Førde sykehus var ikke det aktuelt. Den ortopediske forvakten der ga trussel om at da må pårørende selv ta de økonomiske kostnadene, sier Rune Hammersvik til TV 2.

Pasienter i Nordfjordeid tilhører nemlig Helse Vest, mens Volda sykehus er under Helse Midt.

Ved planlagte operasjoner kan man velge sykehus. Men i akutte tilfeller må man forholde seg til helseregionenes grenser.

– Jeg blir så provosert over at vi blir nektet å gå over til et annet helseforetak når det er snakk om liv eller død, sier Reidars sønn, Rune Hammersvik.

Dobbelt så langt

Det betyr altså at folk på Nordfjordeid må reise over dobbelt så langt til Førde sykehus i stedet for Volda når de trenger øyeblikkelig hjelp. Reidar fikk altså ikke hjelp på sykehuset han allerede befant seg på, og fikk heller ikke lov å dra til nærmeste sykehus.

Dobbelt ille mener legene i Volda, som helst vil hjelpe nordfjordingene.

– Ikke bare har de mistet sitt eget sykehus og det kirurgiske tilbudet der, men de blir også nektet å reise hit når det er så mye kortere, sier overlege Rune Heggedal.

Helse Førde vil ikke kommentere påstandene om økonomiske trusler, men fastholder at pasienter fra Nordfjordeid skal komme til Førde.

Tore Dvergsdal, klinikkdirektør ved kirurgisk klinikk i Helse Førde sier til TV 2 Nyhetene at han ikke kjenner den spesifikke saken.

– På generelt grunnlag så er det sånn at vi har ansvaret for våre egne pasienter innenfor Helse Førde sine områder. Når det er snakk om øyeblikkelig hjelp så er det vi som har ansvaret for pasientene. Hvis det er snakk om planlagte operasjoner er det fritt sykehusvalg.

Se tv-reportasjen med Reidar og sønnen Rune øverst i saken!

Vanskelig å forstå

Overlege Rune Heggedal ved Volda sykehus synes dette høres rart ut.

– Det blir argumentert med at man trenger pasienter innenfor et stort området for å ha et godt tilbud innen både ortopedi og bløtdelskirurgi. Men kan ikke helt skjønne at det er rett at nordfjordingene skal betale prisen for det.

Akutt behov

Rune Hammersvik trosset det han opplevde som trusler fra Helse Førde og sendte faren til Volda.

Det er han veldig glad for i dag.

– På vei til sykehuset fikk han et nytt hjerteinfarkt, og legene ved sykehuset i Volda sa det var veldig bra at han fikk rask behandling.