Fredrik Græsvik er på reise halve året, har dekket 20 væpnede konflikter og besøkt 90 land.

Kombinerer jobb og hobby

For første gang får han kombinere jobben sin som utenriksreporter med sin interesse for mat.

I programserien «Til bords med fienden» tar Græsvik med seg kokk Tom Victor Gausdal til konfliktområder for å prøve å samle begge parter i en konflikt til et felles måltid. Først viser han kokken rundt i Israel slik at også seerne kan lære litt om landet.

PÅ JOBB MED SKUDDSIKKER VEST: Fredrik Græsvik har dekket 20 væpnede konflikter. (Foto: TV 2)

– Det hender at noen kommer og kaster en stein, sier Græsvik som forklaring på at jøder blir eskortert av væpnede vakter når de går gjennom et område med palestinere.

– Det er jo en krigssone da. Men det er jo ikke krig, sier Gausdal.

– Det er jo krig her på en måte, de har jo okkupert landet, sier TV 2s utenriksreporter.

Les Fredriks blogg om programmet.

Magisk måltid

I første episode tar Græsvik noen palestinere med til en jødisk bosetting. Plutselig bestemmer den palestinske kokken at han vil trekke seg fra programmet. Han er redd for å miste jobben sin fordi det blir snakk om politikk. Til slutt seg setter han seg likevel motvillig til bords.

– Du merker at det er et hat som ligger der. I løpet av måltidet så løsner det. Det er jo kjempegod mat, og alle er enige om at de liker maten. Og så skjer det noe magisk, for plutselig sitter de og snakker sammen. De får noe annet å snakke sammen istedenfor å bare snakke om konflikten. Det sitter palestinere og jøder sammen og spør hverandre «hvordan har du laget dette?» Så blir de enige om at det er jo akkurat det vi burde gjøre, spise middag sammen, forteller Græsvik.

Suksessen gjør at han tenker også makthavere bør spise middag sammen.

– Kanskje burde man gjort det med politiske ledere som ikke liker hverandre, plassert de rundt samme bord og fått dem til å snakke sammen og sett om god mat kanskje hadde hjulpet på maten man snakker sammen på.

Ingen garanti

Onsdag denne uken ble en av verdens mest erfarne korrespondenter, Sunday Times-journalist Marie Colvin, drept under et angrep i Homs i Syria.

– Det er ingen garanti for at man kommer hjem igjen, sier Græsvik alvorlig.

Selv bruker han mat til å fordøye sterke inntrykk etter krevende perioder med intens jobbing.

– Da er det viktig å gå og sette seg med et godt måltid og spise god mat og gjøre noe som gjør at du får tankene vekk fra det. Hvis du klarer det, sier han.

Velger den beste

Denne uken er han hjemme i Norge og deltar for første gang i år på utenriksredaksjonens ukentlige planleggingsmøte. Etterpå inviterer han Lørdagsmagasinet til lunsj og sier han vil servere gratinerte østers.

Han smelter smør, tilsetter korianderfrø, hakket rødløk, persille og litt fløte. I fall han skal skade seg når han åpner østersene med kniv, har han førstehjelpskrin for hånden, det samme som han alltid har med seg på utenriksoppdrag.

EGENKOMPONERT RETT: Fredrik tilbereder gratinerte østers. (Foto: Frode Hoff)

Etter å ha renset skjellene, legger han en østers i hver halvdel, øser over smørsausen og setter det ildfaste fatet med fylte østerskjell inn i ovnen på middels varme i ca ti minutter.

Oppskriften er halvveis selvkomponert, idéen fikk han på en restaurant i Paris. For Græsvik er opptatt av å velge gode spisesteder når han reiser verden rundt for å dekke konflikter og katastrofer.

– Hvis det finnes en god restaurant, da er jeg er alltid for at vi tar den beste restauranten. Du vet aldri hvordan neste dag blir, eller om det plutselig blir en uke hvor det eneste du får er kebab i nærmeste kiosk. Og da er det greit å ha et godt måltid liggende i bunn, smiler han.

Han har blitt servert kamel, flodhest og ekorn, ingen av delene ga mersmak.

– Det er utrolig mye vond mat der ute, det er derfor jeg er så glad i de høyepunktene som er innimellom, og så er jeg glad i å lage mat når jeg kommer hjem.