muggsopp (Foto: Mycoteam)
muggsopp (Foto: Mycoteam)

Sjekk selv om du har fuktskader eller muggsopp i huset

Skjulte fuktskader i huset kan gjøre deg trøtt og forkjøla.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På torsdag kunne man lese at fukt er like farlig som passiv røyking. Overlege Jan Vilhelm Bakke, tilknyttet NTNU og Arbeidstilsynet, med en doktorgrad i inneklimaproblematikk, sa til Aftenposten at fukt i bygg er et betydelig helseproblem.

Vi har spurt en ekspert om hvordan du selv kan sjekke om du har fukt- eller muggsopproblemer i ditt hus.

Muggsopp og fuktproblemer vinterstid, er ofte bakgrunnen for at du føler deg uopplagt, og får såre slimhinner, mer feber og forkjølelse.

Les også: Studentene ble syke i muggleilighet

Eksperten har svar

Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i Mycoteam, vet hvordan du kan sjekke om du har kondens-, fukt- eller muggskader hjemme. Han skiller mellom vinter og sommer.

– Har du et litt eldre hus bør du blant annet sjekke ytterhjørnene på soverommet bak møbler og skap om vinteren. Man sjekker der fordi det blir kaldt bak der, og da kan det kondensere og bli muggsopp, sier Mohn Jenssen til TV 2 hjelper deg.

Trekk fram dobbeltsenga, og sjekk tilstanden på veggen. Eventuelt kan du bruke en stanley-kniv for å løsne lett på det første laget med tapet eller løsne litt på gulvlisten.

Saken fortsetter under bildet.

Mugg-i-ytterhjørne-bak-tape (Foto: Mycoteam)

Er veggen misfarget?

– Ser du misfarge, eller får mistanke om at noe er galt, få det sjekket med en ekspert, sier Mohn Jenssen.

På badet bør du spørre deg selv: Hva er på den andre siden av dusjhjørnet? Du skal sjekke på veggen på andre siden. Står det et klesskap på rommet vegg i vegg er det bak klesskapet du skal sjekke.

Fuktgjennomslag i dusjen kan skape muggskader i veggen på naborommet.

Les også: Tonjes leilighet ble tatt over av kakerlakker

Saken fortsetter under bildet.

Muggsopp-bak-dusj-i-vegg-mo (Foto: Mycoteam)

Bruk kniv eller syl

– Har du et vanlig trehus med stableloft eller krypeloft, sjekk i taktroa på loftet, der har du muligens kondensskader eller muggsoppskader. Det er spesielt stor fare over badet i annen etasje hvor du har downlights. Med dem kan det gå mye varm luft opp til loftet – hvis de ikke er satt inn riktig. Der luftingen er trukket gjennom baderomstaket og loftet, sjekk at det ikke er kondens eller vannlekkasjer langs rørene oppe på loftet , sier Mohn Jenssen.

Over til husets laveste etasje: Har du en vanlig, tradisjonell kjeller med boder må du bruke nesa og lukte. Se etter saltutslag og fuktmerker opp mot etasjeskillet. Ta med kniv eller syl, og kontroller trematerialenes oppleggespunkt på muren.

– Har du krypkjeller, så bør denne inspiseres minst én gang i året, igjen ved bruk av kniv eller syl. Sjekk at det ikke er fuktmerker eller svekket tremateriale, sier Mohn Jenssen.

Les også: Familien Gabrielsen har bodd på kontoret nesten ett år

Saken fortsetter under bildet.

Sommerkondens-og-muggsopp-krypkjeller (Foto: Mycoteam)

Kjelleren påvirker hele huset

Husk at luften i kjelleren, eller krypkjelleren, den «trekker du opp gjennom boligen», opp gjennom første og andre etasje. Muggsoppskader og muggsporer i kjeller påvirker inneklimaet i resten av huset.

Om sensommeren, da det gjerne er varmt og fuktig får du kondensskader i hybelleiligheten eller kjellerleiligheten. Da bør du rett og slett sette på litt varme! For varm og fuktig uteluft kondenserer i kalde kjellerrom, og kan gi fuktskader. Husk også å sjekke at kaldvannsrørene er isolert slik at det ikke renner kondensvann fra dem om sommeren!

– Etter en stormfull høstnatt går du igjen på loftet og sjekker at det ikke renner inn vann ved pipeløpet – eller lignende.

Les også: Feil forsikring kan gjøre deg til gjeldsslave

Er du i tvil? Slik gjør du

Er du i tvil om du har dårlig inneklima eller muggsopproblemer? Da tar du luft eller materialprøve og får analysert, sier Mohn Jenssen.

Og det aller viktigste tiltaket mot kondens, fukt og mugg:

– Det er viktig å huske å ventilere boligen godt, spesielt i den kalde årstida. Luft godt ut hver morgen, spesielt av soverommet. Man har lett for å stenge lufteluker, men det kan gi kondensproblemer og muggvekst, på grunn av lav utetemperatur, sier Mohn Jenssen.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter