nordtveit copy (Foto: Martin Meissner, © MM LG**BRL**)
nordtveit copy (Foto: Martin Meissner, © MM LG**BRL**)
Arsene Wenger ville hente Nordtveit
Arsene Wenger ville hente Nordtveit

– Arsenal betalte seks ganger mer enn det United ville gi for Nordtveit

Nils Halvor Berge glemmer aldri den dagen Arsene Wenger dukket opp i Haugesund for å sikre seg Håvard Nordtveit.

VIDEO: Se TV 2 Sportens reportasje fra da Wenger besøkte Haugesund for å sikre seg Nordtveit i videovinduet øverst!

Belfast (TV 2 Sporten): Håvard Nordtveit er for øyeblikket bankers på midtbanen til den tyske storklubben Borussia Mönchengladbach og blir i tysk presse hyllet som et av de største talentene i Bundesliga.

DIREKTE: Se Nord-Irland - Norge direkte på TV 2 Zebra og TV 2 Sumo onsdag kl. 20.45 (sendig fra 20.00)

I gamleklubben Haugesund er de imidlertid ikke overrasket over suksessen til 22-åringen.

Halve Europa ville ha Håvard. Det var veldig normalt at vi mottok fakser med de ulike emblemene til de største europeiske klubbene – hver dag!

– Speider på 8-9-åringer
Da Nordtveit ble hentet til FKH i 2005 hadde klubben allerede sett ham i aksjon i Vats og Skjold i en årrekke.

De skjønte raskt at Nordtveit var en spilller helt utenom det vanlige.

– FK Haugesund har alltid hatt dyktige spillerutviklere som har god oversikt over talentene i lokalsamfunnet. Til og med spillere helt ned i 8-9-årsalderen blir fulgt av Haugesund, forteller Nils Halvor Berge.

Han var tidligere daglig leder og sportsjef i Haugesund i 12 år og mannen som i sin tid hentet Nordtveit til klubben.

– Vi kjente godt til Nordtveit før vi hentet ham og hadde fulgt ham i både Vats og Skjold. Alt handlet om den rette timingen om når vi skulle hente ham til FKH, sier Berge.

Og fortsetter historien:

– Vi hadde en dialog over lang tid. Håvard har enormt ressursterke foreldre som fungerer som gode rådgivere for karrieren til sønnen. Jeg husker godt den gang i 2005 vi satt på klubbhuset til Skjold og skjønte at tiden var moden for et klubbskifte.

Se TV 2 Sportens reportasje om Nordtveits suksess i Mönchengladbach (artikkelen fortsetter under videovinduet):

596542

Han er uten sidestykke det største talentet FKH har behandlet i klubbens relativt korte histore

– Et unikt talent
Nordtveit imponerte alle i Haugesund fra første stund.

– Han viste tidlig at talentet var helt unikt. Han hadde noen ekstreme fysiske forutsetninger for å være så ung. Han er uten sidestykke det største talentet FKH har behandlet i klubbens relativt korte histore, skryter Berge.

– Og han er ikke bare en fantastisk fotballspiller, men også en fantastisk gutt utenfor banen. Vi var fra første stund aldri i tvil om at Håvard ville bli en stor fotballspiller, sier han.

Bundesliga-proffen har imidlertid ikke fått noe gratis.

Han var den første som kom på trening og den siste som gikk hjem.

– Han var den som stod igjen lengst og drev egentrening etter både treninger og kamper. Det som kanskje ikke er like kjent om Håvard, er at han i tillegg til fantastiske løpskapasitet og duellstyrke også har en fantastisk pasningsfot og skuddfot. Den pasningsfoten er et resultat av målrettet ekstratrening og en enorm treningsmoral, konstaterer Berge.

– Og så fikk han med seg ni seriekamper for FKH i Adeccoligaen som 16-åring i 2007?

– Ja, det var nåværende Brann-trener Rune Skarsfjord som slapp ham til. Jeg husker det var store diskusjoner rundt det å slippe til en så ung spiller. Men Skarsfjord ga ham en balansert med spilletid, og var aldri i tvil om å slippe ham til, sier han.

EM-kvaliken i altomfotball.no: Terminliste | Statistikk

Håvard Nordtveit
Håvard Nordtveit

Da Wenger besøkte Haugesund
Samtidig som Nordtveit hadde debutert på A-laget til Haugesund hadde han i en årrekke storspilt på Norges alderbestemte landslag.

Speidere fra de største klubbene i Europa så raskt det unike talentet og sendte skryterapporter i fleng om Nordtveit til klubbes managere.

Våren 2007 gikk faksmaskinen varm i Haugesunds klubblokaler.

– Det var en utrolig spennende tid. Halve Europa ville ha Håvard. Det var veldig normalt at vi mottok fakser med de ulike emblemene til de største europeiske klubbene – hver dag! Alle de største klubbene ville signere ham, og at faksene tikket inn var plutselig mest naturlige saken i verden for oss, minnes Berge.

Til slutt stod valget mellom to av de største klubbene i Premier League. Både Manchester United og Arsenal kom med konkrete bud på den da 16 år gamle Nordtveit.

– Manchester United kom først på banen med et konkret bud. De ville imidlertid ha ham i sitt ungdomsakademi. Da ga vi dem svar om at det ikke var aktuelt. Vi mente at det da var bedre at han fortsatte i FKH og fikk spille fast i Adeccoligaen, og vi valgte å vente på andre bud, røper Berge.

Manchester United ga seg imidlertid ikke og tok kontakt igjen.

Men plutselig dukket Arsenals verdenskjente manager Arsene Wenger opp i Haugesunds gater.

Kan du skape et vinnerlag? Spill Premier League-manager
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Håvard Nordtveit  (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
Håvard Nordtveit (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

– Betalte seks ganger mer enn United
Franskmannen hadde satt seg i London-klubbens privatfly sammen med sine klubbdirektører med ett mål for øyet: Å snyte alle de andre storklubbene for Nordtveit sin underskrift.

– Men Wenger måtte reise hjem uten Håvard sin underskrift. Vi satt litt på gjerdet og ventet. For vi visste at da Wenger selv reiste til Haugesund så var løpet kjørt. Arsenal ville dessuten hente Håvard direkte opp i A-gruppen, sier han.

Kort tid etter at Wenger hadde returnert til London dukket det opp et bud fra Arsenal som Haugesund ikke kunne si nei til.

Totalrammen på Arsenals bud var på 28 millioner kroner.

– De la et beløp på bordet som var seks ganger høyere enn det Manchester United var villig til å strekke seg til. Overgangen til Arsenal var en god avtale både for FKH og Håvard, sier Berge.

Men – som Wenger sa i intervjuet med TV 2 Sporten i begynnelsen av juni 2007 – kunne han ikke love Nordtveit en plass på Arsenals førstelag.

– Vi hentet Håvard fordi han er en fantastisk stort talent. Men hva som skjer etter at han er 18 år vet vi ikke. Det handler om hans egen mentale innstilling, sa Wenger til TV 2 Sporten den varme sommerdagen i juni.

Bundesliga i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Borussias Mönchengladbachs Håvard Nordtveit takler Stuttgarts Cacaou. (Foto: Daniel Maurer/Ap)
Borussias Mönchengladbachs Håvard Nordtveit takler Stuttgarts Cacaou. (Foto: Daniel Maurer/Ap)

Verdifull låneerfaring
Han gikk på utlån til spanske Salamanca i 2008, til Lillestrøm året etter og på nytt lån til tyske FC Nürnberg foran sesongen 2009/2010.

I alle klubben fikk han spille A-lagsfotball og skaffet seg uvurderlig erfaring for sin videre karriere.

På nyttårsaften 2010 ble Nordtveit solgt til sin nåværende klubb Borussia Mönchengladbach, og fikk sin debut allerede 15. januar 2011.

Les også: Nordtveit: - Vet aldri hva jeg hadde blitt i Manchester United

Nå regnes han som en av klubbens viktigste spillere og kan bidra til at M’Glasdbach snyter Dormund for seriegullet denne sesongen.

Alle i gamleklubben Haugesund gleder seg stort over suksessen – og gleder seg til fortsettelsen.

– Det at pilen kommer til å fortsette å peke oppover for Nordtveit er ingen i klubben noe som helst i tvil om. Som jeg sa så vi tidlig at Håvard var unik på mange områder. Han er et unikt talent og en flott person. Håvard har en fantastisk treningsmoral, er usedvanlig kjekk og hyggelig og er samtidig svært jordnær. Han vet at han ikke får noe gratis her i livet, oppsummer Berge – mannen som i sin tid hentet Nordtveit til toppfotballen.