Storesøster, Katja, koser seg i midten av søskenflokken på fem. (Foto: Privat)
Storesøster, Katja, koser seg i midten av søskenflokken på fem. (Foto: Privat)

Stadig flere ønsker seg flere enn to barn

Familien Løvik synes seks barn er akkurat passe.

– Alle barna har vært planlagt, og sistemann Levi på 11 mnd var svært etterlengtet, forteller May Britt Løvik, mamma til seks, til God morgen Norge.

Familien Løvik fra Bergen er det vi kan kalle en ekte storfamilie. Med seks barn i alderen 16 år til 11 mnd er livet aldri kjedelig.

Les også: Mistet firlinger – fikk trillinger

– Vi ville bli en flokk

Pappa Tom Løvik er lektor, og mamma May britt Løvik er advokat.

Fjelltur-W
Fjelltur-W
Akkurat nå er hun hovedsaklig hjemme med Levi på 11 måneder.

– Verken barna eller vi voksne synes vi er for mange. Vi har stort fokus på at alle skal få sin tid. Vi prioriterer og tar hele tiden bevisste valg i forhold til at vi er mange. Alle skal få dekket sine særegne behov, og alle skal følges opp, sier May Britt til God morgen Norge.

Hvorfor har dere valgt å få så mange barn?

– For oss har det vært en enorm stor glede med det enkelte barn som har kommet, og vi har stadig fått lyst på flere. Vi hadde begge, som unge voksne, lyst å bli en flokk. Kanskje også fordi vi ikke har så mye familie ellers. Vi har vært heldige og fått greie, friske barn - som også har sovet godt om natten. For oss har det dermed føltes som et enkelt og priviligert valg å kunne innlemme nye individ i familien.

morogfar-W
morogfar-W

Sjekk også: Akkurat nå på God morgen Norges nettside

Alle tar ansvar

Først og fremst er alle barna gode på å ta ansvar for seg selv. Både i forhold til organisering av eget liv, men også i forhold til å både skilte og sørge for oppfyllelse av egne behov. Det er også blitt naturlig for dem å bidra til felleskapet med både faste og impulsive gjøremål som gagner alle

Storesøster Katja på 16 år sitter gjerne barnevakt og hjelper sine yngre søsken med lekser, Isak på 13 år sørger for at hunden Sprinter alltid får morgenturen sin, Lea på 11 år elsker små barn og babyer.

storogliten-W
storogliten-W

– Lea bidrar daglig på eget intitiativ med både lek, klær og trøst. Hun er det nærmeste vi kommer en au-pair, sier Tom Løvik lurt.

Noa på 7 år er den hjelpsomme typen som gjerne er med på handleturen og tvillingbroren Villiam på 7 år tøyser gjerne med minstebror Levi.

– Vi er alle svært lykkelig og takknemlig over å ha fått Levi. Han er en skikkelig attpåskatt som ikke har «truet» noens posisjon. det er så gøy å følge med på de nye relasjonene som oppstår og på hvordan et nytt individ påvirker alle. Det å få baby har alltid virket så samlende og lunt på oss alle, og da vi for ca et år siden fikk Levi, merket vi godt at de eldste barna var mer hjemme over lang tid.

Firestykk-W
Firestykk-W

Les også: Mindre stress og struktur i hverdagen

Les også: Slik får du barna med på aktiviteter

Ønsker oss stadig flere barn

Selv om seks barn er langt flere enn gjennomsnittet er det en sterk tendens at vi ønsker oss flere barn enn tidligere. På 70- og 80-tallet ønsket halvparten av norske kvinner seg to barn.

I dag ønsker like mange seg tre barn, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. De siste ti årene har barnefordelingen vært ganske stabil. Rundt 40 prosent av oss får to barn, om lag 25 prosent får tre barn og ni prosent får fire eller flere barn.

I 2010 var samlet fruktbarhetstall i Norge 1,95 barn per kvinne. Det gjør Norge til et av de landene i Europa der det fødes flest barn i forhold til folketall.

dap-W
dap-W

Les også: Ella kan leve til hun er 150 år

Koser seg

I familien Løvik er det stort fokus på kosestunder. Det er fast både fredag og lørdag og etterspørres gjerne flere kvelder i løpet av uken.

– Dette syns vi voksne også er en god ting, ettersom hverdagen uansett er full av krav både på skole og i fritidsaktiviteter - og på jobb.

Mitt inntrykk er at alle trenger og nyter slike stunder, enten det er mat, brettspill eller film som står i fokus. Og er noen av de store barna ute på dill er de merkbart savnet her hjemme.

La deg friste: Bak en litt sunnere sjokoladekake

Les også: Her er oppskriften for den perfekte kjærligheten

stoltstorebror-W
stoltstorebror-W

Hverdagen

For mange blir det store spørsmålet hvordan familien Løvik behersker hverdagen. Det må jo være struktur og strenge regler. Eller?

– Jeg tror ikke vi har flere regler enn andre familier. Det krever struktur å være mange, men alle vet at det blir kaos hvis noen prøver seg for langt utenfor rammene. I tillegg er det ikke så mye som skal til før et av barna påpeker oppførselen til en av de andre.

Praktisk er det også at alle har musikk og fotball som hobby.

– Men det ER mye klesvask, sier May Britt Løvik. Vi har to vaskemaskiner og to oppvaskmaskiner, som alle fire bør gå daglig.

– Det er også mye kjøring, men her har vi valgt å se på turen som en gylden sjanse til en god prat med ett eller flere av barna.

stoltstoresoster-W
stoltstoresoster-W

Ikke flere

Nå har familien bestemt seg for å avslutte kapittelet med barneproduksjon. Seks barn og hund er helt passe. Tanken på sju var fristende, men Levi blir nok sistemann.

– Villiam på 7 år ble litt skuffet da han skjønte at det ikke kommer flere små i huset, sier May Britt med et smil. Han mangler bare en lillesøster så har han alt.

julekort-W
julekort-W
– Det er lett å se at barna synes det er utrolig fint å være mange søsken, og for oss voksne har familieforøkelsene gjort at hverdagen har gitt stadig mer innhold og mening. Ingenting er gøyere for meg enn å være sammen med barna, sier Tom Løvik.

Les også: Hverdagslykke på sitt beste

Les også: familie og venner gjør deg mer lykkelig enn jobben