kiwi søndagsåpent Tore Opdal Hansen (Foto: Truls Heilo)
kiwi søndagsåpent Tore Opdal Hansen (Foto: Truls Heilo)

Må bygge to butikker for å holde søndagsåpent

– Forstå det den som kan, sier ordføreren i Drammen oppgitt.

Den nye Kiwi på Åssiden i Drammen har to butikker - den ene er bare åpen på søndager.

– Butikken på 2800 kvadratmeter kan holde åpent alle dager bortsett fra søndager. Da må de åpne bua, forstå det de som kan, sier ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen til TV 2 Nyhetene.

– Håpløst

Stadig flere kjeder lager nå en liten Brustad-bu, bare åpen på søndager, tilknyttet den vanlige store butikken. Ordføreren i Drammen er oppgitt.

– Det er mye dårligere vareutvalg og det blir trangt, sier Hansen

Når kundene ikke finner det den trenger i den søndagsåpne butikken, løper en av de ansatte i skytteltrafikk inn i den store og henter det kunden vil ha.

– Det er helt håpløst, sier Kiwi-kunde Signe Bråstad Melar.

Søker om søndagsåpent

Ordføreren kan løpe 60-meteren blant et stort vareutvalg i den store butikken. Og han ønsker nå et prøveprosjekt for Drammen, der de store supermarkedene kan holde åpent akkurat når de vil.

– Jeg har søkt om et forsøk i Drammen hvor vi kan holde åpne de store butikkene på søndager, noe de kan på utfartssteder som Hemsedal og Tjøme. Hvorfor skal det være sånn? spør han.

Les også: LO raser mot søndagsåpne butikker.

Ingen planer

TV 2 bringer spørsmålet videre til kirkeminister Rigmor Aasrud.

– Jeg tror det er viktig at vi har en dag som er litt forskjellig. Vi har gode muligheter til å handle gjennom uken og kveldene og på de dagene det er spesielle hendelser. Jeg mener den åpningstidsmuligheten som butikkene har i dag dekker det behovet vi forbrukere har, sier Aasrud.

Hun er ansvarlig for regjeringens politikk for åpningstider. Hun avviser søknaden fra ordføreren i Drammen.

– Vi har store muligheter i Norge til å ha åpent langt utover kvelden, hele uken. Og vi har muligheten til å ha åpent på søndagene før jul og når det er spesielle hendelser. Utover det har ikke vi noen planer for å åpne for søndagsåpne butikker.

– Praktisk ordning

Forbudet mot søndagshandel lekker som en sil. Butikkjedene stapper maksimalt med varer inne på 100 kvadratmeter store Brustad-buer.

– Hvorfor opprettholde en ordning som gir både dårlig vareutvalg og høye priser?

– Hvis ikke vi hadde muligheten for at enkelte butikker har åpent, så ville vi hatt den samme handelen i kiosker og bensinstasjoner. Så jeg tror det er en praktisk ordning, sier Aasrud.

596492