Forfatteren Mariwan Halabjaee vitnet i rettssaken mot mulla Krekar torsdag. (Foto: Eivind Fondenes / TV 2)
Forfatteren Mariwan Halabjaee vitnet i rettssaken mot mulla Krekar torsdag. (Foto: Eivind Fondenes / TV 2)

«Jeg kommer til å halshugge deg, uansett hvor du er»

Forfatteren Mariwan Halabjaee fortalte hvordan livet har blitt snudd på hodet etter at mulla Krekar utlyste en fatwa mot ham.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– I går kveld fikk jeg en e-post angående denne rettssaken. Personen som truet meg la ved et bilde av seg selv. Han skrev «Jeg kommer til å halshugge deg uansett hvor du befinner deg», sa den kurdiske forfatteren Mariwan Halabjaee da han vitnet i Oslo tingrett torsdag.

Forfatteren fortalte at fatwaen Krekar utlyste mot ham i 2008, og de påfølgende drapstruslene fra andre personer, har gjort livet vanskelig for ham selv og for familien hans.

– Jeg har ikke et vanlig liv

Ifølge tiltalen skrev Krekar i 2008 at Halabjaee ikke kunne fortsette å leve, og «Det er enten du som går før oss, ellers blir det vi som går før deg». Truslene kom fram på en chatteside på nettstedet Paltalk.

Halabjaee fortalte at han som følge av dette må kle seg ut når han beveger seg utendørs. I retten viste han fram en parykk han tar på seg selv om han bare skal handle i butikken. I tillegg viste han fram en skuddsikker vest som han bruker under jakken om vinteren.

DRAPSTRUET: Mariwan Halabjaee går med skuddsikker vest under jakken. (Foto: Ola Thingstad / TV 2)

– Jeg har også fått sterk hodepine jeg lider veldig av. Jeg har ikke et vanlig liv som et vanlig menneske. Jeg liker å fiske, men jeg tør ikke dra ut og gjøre det. Jeg liker å delta på fester, men jeg tør ikke å dra på fester. Slik er livet mitt i dag. Og ikke bare mitt liv. Det har også rammet min kone og barn, sier han.

Blant annet skal sønnen hans ha blitt angrepet og truet på livet.

KREKAR-SAKEN: – Jeg tenkte at livet mitt var ferdig

Dømt for blasfemi

Halabjaee kommer egentlig fra Irak. Etter at han i 2005 ga ut boken «Sex, Sharia and Women in the History of islam», ble han dømt for blasfemi i hjemlandet. På bakgrunn av dette fikk han innvilget asyl i Norge.

I dag lever forfatteren i skjul, med en ny identitet og på hemmelig adresse. I hverdagen er det så vidt han tør å bevege seg utendørs. På grunn av manglende omgang med andre mennesker, har han heller ikke klart å lære seg så godt norsk som han skulle ønske.

– Jeg omgås ikke andre mennesker, fortalte han.

LES KADAFI ZAMANS BLOGG: Hvorfor er mulla Krekar tiltalt for terror?

E-postene hacket

Så vanskelig ble livet for forfatteren og familien at han og kona en stund vurderte å skille seg.

– Denne saken har ikke bare skadet meg økonomisk og sikkerhetsmessig. Den har påført meg flere skader. Jeg vet at mulla Krekar ikke vil drepe meg med sine egne hender, men ut fra hans historie, uttalelser han har kommet med og påvirkningskraften hans, så skremmer det meg, sa Halabjaee.

Etter at han anmeldte mulla Krekar for drapstrusler, skal flere av e-postadressene hans ha blitt hacket.

– De fleste av e-postkontoene mine hacket. I en av kontoene hadde jeg mange e-poster og dokumenter med informasjon om meg selv. Jeg brukte kontoen til kontakt med politiet. Jeg hadde også kopi av passet mitt og informasjon om min bostedsadresse på e-posten, forteller han.

LES OGSÅ: Krekar: – Har ingen ting imot Erna Solberg

– Tillater ikke at noen fornærmer vår religion

Krekar har tidligere i rettssaken bekreftet at han har utlyst en fatwa mot Halabjaee. Han mener forfatteren har krenket Koranen og Islam. I tillegg er han tiltalt for å ha utlyst fatwaer mot to andre kurdere, fordi de brente deler av Koranen.

Se videoen av koranbrenningen her:

Krekar avviser likevel at han personlig har truet noen på livet, men at han kun har informert om hva som er straffen for deres handlinger i henhold til islamsk lov.

Terrorparagrafen

Mulla Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad, står tiltalt etter blant annet terrorparagrafen. I tillegg omfatter tiltalen drapstrusler mot de tre kurderne som er bosatt i Norge, og trusler mot Høyre-leder Erna Solberg.

Terrortiltalen er begrunnet med at Krekar har oppfordret til selvmordsaksjoner og andre angrep mot amerikanske soldater og amerikanske interesser i Irak.

Han er tiltalt for brudd på fire paragrafer: Terrorparagrafen (paragraf 147), paragraf 140, paragraf 99 og paragraf 227.

Paragraf 99 har en strafferamme på 15 års fengsel, og brukes mot «den som ved vold, trusler eller andre ulovlige midler søker å hindre Kongen, Regenten, Statsrådet, Stortinget eller noen av dets avdelinger, Høyesterett eller Riksretten i sin virksomhet».

ERNA SOLBERG: – Jeg kan ikke ta trusler innover meg