Skikurs (Foto: Stein Stie)
Skikurs (Foto: Stein Stie)

OBS! Nordmenn er ikke født med ski på beina

Skiskole er den nye trenden. Sjekk tips for hvordan du blir bedre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En av våre største illusjoner står mer eller mindre for fall.

– Nordmenn er født med ski på beina, og den illusjonen liker vi å leve i. Nei, vi er ikke det vi heller, sier Trude Dybendahl til TV 2 hjelper deg.

Den tidligere verdensmesteren lever av å gjøre nordmenn bedre på ski. Både hos de private aktørene og hos Skiforeningen har det de siste årene vært en stor økning i antallet mennesker som melder seg på skikurs.

Se også: Jens og Nicolai må ha vinterferie med bare én ski hver

Se TV 2 hjelper deg på TV 2 torsdag kl. 20.30

Klassiske kurs mest populære

Hos Skiforeningen hadde kurset «Langrenn for nybegynnere/ øvede» 47 deltakere for fire år siden, og per 31.01 i år hadde de 348 påmeldte til samme kurs.

– Vi merker etterspørselen har økt mye de siste årene. Vi har hatt kurs i omtrent 60 år, og vi merker det blir flere aktører på markedet, sier Ingvild Tømta, aktivitetsleder i Skiforeningen.

– Med kurspåmeldingene ser vi at det er de klassiske langrennskursene som er de mest populære.

Les også: Stor test av alpinski

Gå mer effektivt på ski

Det er hovedsakelig mennesker mellom 30 og 60 år som melder seg på kursene til Trude Dybendahl, og målet til mange av dem er å gå mer effektivt på ski.

– Det som er morsomt er at ved å forbedre teknikken så tar du i bruk mange flere muskler i kroppen, og da får du mer trening ut av skituren, sier Dybendahl til TV 2 hjelper deg.

Det finnes en rekke grep du kan ta for å bli en mer effektiv skiløper. Et av de letteste triksene er å sørge for å ha riktige staver.

– Veldig mange mennesker går med for høye staver. Stavhøyden skal utgjøre 82, 5 prosent av kroppshøyden. Musklene våre sitter på skjelettet, og om vi går med for høye staver så må vi heve skjelettet, og da gjør vi kunstige bevegelser som ikke ligger naturlig for kroppen.

Saken fortsetter under bildet.

trude-dybendahl (Foto: Terje Andersen)
trude-dybendahl (Foto: Terje Andersen)


Se også: Advarer mot falske flybilletter

Bruk armene mer

– Viktige stikkord for god skitrening er løst, ledig og kraftfullt. Skal disse oppfylles så må leddene få pendle fritt. Må du heve musklene på grunn av for høye staver, går du ikke lenger lett og ledig.

– Et litt forsømt område er å bruke armene mye mer i diagonalgangen. Bruk overkroppen mer, stak litt mer, dytt ned mot bakken mer, la kroppen finne en litt annen rytme. I overkroppen er det veldig mye å hente.

Se TV 2 hjelper degs vinterferiespesial i klippet under, det handler om skityveri, skipasspriser, skikurs og test av tursekker. Saken fortsetter under klippet.

596409

Rett blikket fremover

Skigåing er en balansesport, derfor kreves det god balanse for å gå effektivt på ski. Blikket kan du med fordel rette 10-15 meter foran deg i skisporet.

– Veldig mange ser ned på skituppene sine, men der finnes ikke noe svar. Det er litt som å gå på line eller å kjøre motorsykkel, vi henter inn 80 prosent av inntrykkene gjennom øynene. Det å rette blikket fremover hjelper veldig på balansen.

Balansen kan trenes utenfor skisporet, for eksempel i ditt eget hjem.

– Tren balanse inne på stuegulvet, nyhetene trenger du ikke se fra sofaen! Eller prøv å stå på en fot når du pusser tenner eller venter ved kaffeautomaten på jobben. Du trener mage og buk samtidig, det er glimrende trening, sier Dybendahl til TV 2 hjelper deg.

Saken fortsetter under bildet.

Skikurs (Foto: Stein Stie)
Skikurs (Foto: Stein Stie)

Les også: Test av ryggbeskyttere til skibakken

Barna er raskere

Ved Tryvann i Oslo treffer TV 2 hjelper deg flere skiløpere som er på kurs i regi av Skiforeningen. Alle har gått på ski før, men har til felles at de vil bli mer effektive i skisporet.

– Jeg har jo gått på ski siden jeg var liten, og aldri helt visst om jeg går riktig. Det er fint med tilbakemelding om hva jeg gjør riktig og hva jeg bør slutte med, sier Ingrid Ytterland til TV 2 hjelper deg.

– Dette var en julegave fra barna mine. De har begynt å gå fra meg i sporet, så nå måtte jeg lære meg bedre teknikk, slik at jeg greier å holde følge med dem, sier Erik Johnsen til TV 2 hjelper deg.

Kunnskapsrike kunder i sportsbutikkene

Hos sportsbutikkene merkes trenden med at mange mennesker har valgt å gå på skikurs ved at kundenes kunnskapsnivå har blitt større.

– Det er et mye høyere nivå nå enn før, og det er kanskje aller mest den normale skiløperen som har fått større bevissthet i forhold til det utstyret de har tenkt å velge, sier markedsdirektør i Gresvig Sport Kjetil Løken til TV 2 hjelper deg.

Les også: La ut skiannonse på Finn – dagen etter var skiene stjålet

– Mange har gjort research på forhånd, og kommer hit med lapp i hånda. Vi ser vel at turløperen på ski nå blir mer treningsløperen på ski.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at det er befolkningen i Oslo, Akershus og Trøndelag som går mest på ski. Over halvparten av disse har vært på skitur i løpet av det siste året.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter