HØRTE PÅ DRAPSTRUET: Torsdag forklarte en av de drapstruede kurderne seg i Oslo tingrett. (Foto: Eivind Fondenes)
HØRTE PÅ DRAPSTRUET: Torsdag forklarte en av de drapstruede kurderne seg i Oslo tingrett. (Foto: Eivind Fondenes)

Krekar-saken: – Jeg tenkte at livet mitt var ferdig

En av de tre kurderne som skal ha blitt drapstruet av mulla Krekar vitnet i retten torsdag.

I straffesaken mot mulla Krekar i Oslo tingrett sitter tre kurdere som alle skal ha blitt drapstruet av mulla Krekar.

Torsdag fortalte en av dem at livet har vært et helvete for ham, etter at mulla Krekar skal ha utstedt en fatwa mot ham.

– Jeg tenkte at livet mitt var helt ferdig. Det var et helvete for meg. Hvordan kan slikt skje i et demokratisk land som Norge? Jeg har integrert meg i demokratiet, og den rettferdigheten mennesker har her. I løpet av 16 år har jeg aldri vært på sosialkontoret, jeg har jobbet hver dag og betalt skatt, fortalte han i retten.

Drapstrusler

Ifølge tiltalen har mulla Krekar sagt «Du skal dø» i en telefonsamtale med den fornærmede i april 2010.

I tillegg skal han ha skrevet på to nettsteder at den fornærmede måtte drepes, og at han skulle sørge for at andre skulle se bilde av ham slik at de kunne drepe ham.

Mulla Krekar gjorde notater i retten. (Foto: Eivind Fondenes)
Mulla Krekar gjorde notater i retten. (Foto: Eivind Fondenes)

Bakgrunnen er at den kurdiske mannen hadde brent deler av Koranen. Senere fortalte han på et chatterom på nettstedet Paltalk at han hadde gjort dette.

Han forklarer at han gjorde det i solidaritet med en av de andre fornærmede, som også hadde brent Koranen og lagt ut video av det på internett.

Brente Koranen i protest

De fornærmede kurderne sier de ikke brente Al-Anfal-verset i Koranen for å fornærme verken Krekar eller andre muslimer, men at de gjorde dette i prostest mot Saddam Husseins drap på kurdere under Al-Anfal-kampanjen mellom 1986 og 1989.

Hussein brukte Al-Anfal-verset for å forsvare angrepet på kurdere i Irak. Totalt ble 182.000 kurdere drept i løpet av de tre årene.

– Det vi brant var bare et papir, og er verdiløst sammenlignet med 182.000 menneskeliv. For oss handler dette om folkemord, det er det viktigste. Vi skulle fordømme massemorderen.

Fatwa

Kvelden etter at videoen av Koran-brenningen endte opp på internett, fikk han høre om drapstruslene.

– Mulla Krekar kom inn på chatterommet og kom med fatwaen. Han skrev at den som brenner Koranen skal drepes. Jeg tok det ikke alvorlig med en gang. Jeg gikk på jobb og på trening som vanlig. Da merket jeg at fatwaen hadde spredd seg. Folk jeg jobbet sammen med hadde hørt om det, fortalte han.

Den kurdiske mannen skal også ha snakket med mulla Krekar på telefonen, og at han da fortalte ham at han ikke mente å fornærme Krekar eller andre muslimer.

Da han senere fant ut at mulla Krekar hadde fått vite hvor han jobbet og hvor han bodde, gikk han umiddelbart til politiet.

– De sa jeg skulle holde meg inne, og ikke gå så mye ut eller gå på jobb.

Han ble også anbefalt å ikke gå på jobb, og tok derfor ut sykemelding. Han forteller at det var vanskelig for ham å sitte hjemme og tenke på hva som hadde skjedd.

- Et menneskeliv er mer verdt en noe materielt som en bok. Selv om jeg brente den, kan man jo lage en ny, forteller han.

Se koranbrenningsvideoene som fikk Krekar og mange andre muslimer til å rase (Reporter: Kadafi Zaman):

596458

Psykiske problemer i ettertid

Den fornærmede gjentar at han har hatt det vanskelig i ettertid, at han ble arbeidsløs og at han fikk psykiske problemer og at saken ikke bare har påvirket ham selv, men også familien hans.

– Jeg ble innlagt på sykehus. Etter hvert tok jeg kontakt med advokat, fordi jeg var redd for at PST skulle glemme saken.

Krekar: – Jeg er ingen fare for dem

Mulla Krekar forklarte seg om drapstruslene han er tiltalt for i retten onsdag. Han avviser at han har drapstruet noen, men at han kun har informert om hva som er straffen for deres handlinger i henhold til islamsk lov. Han sa også at han ikke var noen fare for dem.

– Det er ikke jeg som utgjør noen fare for dem, det er det deres gjerning som gjør, sa han under forklaringen i Oslo tingrett onsdag.

Videre fortalte han at enhver som brenner Koranen fortjener å dø. Mens Krekar forklarte dette, forlot en kvinnelig slektning av en av de fornærmede rettssalen gråtende.

Krekar fikk deretter spørsmål fra bistandsadvokaten til en av de drapstruede kurderne om hva han tenkte om at klienten føler seg utrygg.

– Det er hans ugjerning som vil ta fra ham tryggheten. For jeg har sagt her og mange andre steder at de kan føle seg trygge fra min side, sier Krekar.

Krekar – hvis egentlige navnet er Najmuddin Faraj Ahmad – står tiltalt etter blant annet terrorparagrafen.

I tillegg omfatter tiltalen flere drapstrusler mot navngitte personer, blant dem Høyre-leder Erna Solberg.