Kronprinsesse Mette-Marits nye Birkin-veske fra Hermès, har skapt reaksjoner. Vesken koster 64 000 kr og har et stjernesymbol utenom det vanlige.

– Det er ingen grunn til å la seg overraske at Norges Kronprinsesse går med det ypperste som designverdenen har å tilby. Dette er en del av monarkiet som institusjon, sier Inger Merete Hobbelstad, kommentator, Dagbladet

Les også: Denne «Mad Men»-sofaen er norsk

For de rike og berømte

Men det er ikke bare Kronprinsessen som elsker sin Hermès. Flere kongelige og kjendiser har gjerne en Hermès Birkin bag hengende på armen.

Fikk senebetennelse av vesken

Den britiske skuespillerinnen Jane Birkin

Birkinvesken er en av verdens mest eksklusive og berømte vesker, som ikke bare er en veske, men også et symbol på noe eksklusivt.

Den er sober, pen og ren og gir et signal på at du er en global jetsetter.

Det som gjør historien rundt vesken ganske morsom er at hovedpersonen, skuespiller Jane Birkin, fikk senebetennelse av å gå med den.

– Så hun er en av de som faktisk ikke klarer å gå med den, sier Hobbelstad.

Les også:Norsk designsuksess: Smykker vegger i Abu Dhabi med norsk bjørkeskog

Historien bak

«The Birkin» ble designet til filmstjernen Jane Birkin i 1981.

Det er den ikoniske gjenkjenneligheten og den begrensede tilgangen som gjør vesken til et yndet statusobjekt for de som vil flashe at de er rike og vellykkede.

Så sterk er signaleffekten at den kan slå tilbake på bæreren. Da kjøkkendronningen Martha Stewart ble dømt for korrupsjon i 2004, hadde hun sin beige Birkin over armen i rettssalen. Det skapte et bilde av en lite ydmyk kjendis som ikke tok innover seg alvoret i anklagene.

Vesken er det ypperste av hva designverdenen har å tilby. I tillegg er Hermès beryktet for å tvinge sine celebre kunder til å stå i kø i en årrekke før de får et av de håndsydde vidunderne i hendene.

Les også: – Hun er mer selvsikker enn Diana