Til tross for 50 år med forskning er årsaken til kolikk fortsatt en uløst gåte. Nå forskes det på om mors migrene kan ha en sammenheng med barnets gråt. (Foto: Colourbox, © Colourbox)
Til tross for 50 år med forskning er årsaken til kolikk fortsatt en uløst gåte. Nå forskes det på om mors migrene kan ha en sammenheng med barnets gråt. (Foto: Colourbox, © Colourbox)

Mødre med migrene har dobbelt så stor risiko for å få barn med kolikk

Og muligens kan kolikk være et tidlig tegn på migrene.

Det mener i alle fall forskere fra Universitet i California, som har forsket på mødre og deres babyer.

– Siden migrene i stor grad er en genetisk lidelse, antyder vår studie at kolikk kan være et tidlig tegn på at barnet er disponert for å få migrene senere i livet, sier barnenevrolog Amy Gelfand i Daily Mail.

Les også:Mistet firlinger – fikk trillinger

Kolikk er fortsatt en gåte

Tidligere har overdreven gråt hos et ellers friskt barn som oftest blitt assosiert med mageproblemer. Mange mener også at kolikk skyldes noe barnet har spist.

Til tross for mer enn 50 år med forskning på dette feltet, har ingen klart å bevise sammenhengen mellom mageproblemer og spedbarnets kolikk.

Babyer som utelukkende drikker morsmelk, er like utsatt for kolikk som de som får mer variert kosthold. Medisiner mot luft i magen har heller ikke vist seg å hjelpe.

Les også: Stikk mot kolikk

Ifølge Norges Migreneforbund lider omlag 10% av norges befolkning av migrene. Kvinner er mer utsatt enn menn.  (Foto: Colourbox, © Colourbox)
Ifølge Norges Migreneforbund lider omlag 10% av norges befolkning av migrene. Kvinner er mer utsatt enn menn. (Foto: Colourbox, © Colourbox)

Viktig å forstå

Forskerne mener det er viktig å avdekke årsaken til at noen spebarn får kolikk. Overdreven gråt er nemlig den vanligste årsaken til at foreldre rister barna sine, noe som kan resultere i alvorlige skader som hjerneskade, alvorlig funksjonshemning eller død.

– Hvis vi kan forstå hvorfor barna gråter kan vi forhåpentligvis bidra til å beskytte dem mot disse farlige skadene, sier Gelfand.

Les også: Slik spiser du vekk hodepinen

Følsomme for stimulig

I studien kartla forskerne 154 mødre som nettopp hadde fått barn for å se om det var noen sammenheng mellom migrene hos mor og kolikk hos barnet. Mødrene som hadde migrene hadde to og en halv gang større sansynlighet for å få et barn med kolikk enn de mødrene som ikke hadde migrene.

Babyer med kolikk kan være veldig følsomme for stimuli fra omverdenen på samme måte som de som har migrene er. Nå planlegger forskerne fra Universitetet i Californina å følge en gruppe med kolikkbabyer for å se om de utvikler migrene senere i livet.

Les også: Stine Frydenlund (34) har hatt migrene i åtte år: – Jeg må legge meg i et kaldt, mørkt rom