FUNNET DREPT: Hilda Feste fra Os ble funnet drept søndag 1. januar. (Foto: Arne Ristesund/Bergensavisen)
FUNNET DREPT: Hilda Feste fra Os ble funnet drept søndag 1. januar. (Foto: Arne Ristesund/Bergensavisen)

Os-drapet: – Tekniske spor knytter 18-åringen til åstedet

18 år gammel mann tatt for drapet på Hilda Feste.

– Vi har siktet ham for forsettlig drap og vi mener han mest sannsynlig er gjerningsmannen, sier påtaleansvarlig Asbjørn Onarheim på en pressekonferanse tirsdag kveld.

18-åringen har tidligere vært inne til avhør i saken og avga da frivillig fingeravtrykk og DNA-prøve. Det er på bakgrunn av dette at politiet gikk til pågripelse av mannen hjemme hos ham selv i Os tirsdag ved 20-tiden.

– Etterforskningen og de tekniske sporene som knytter ham til åstedet var det som ledet fram til pågripelsen, sier Onarheim.

Påtaleansvarlig Asbjørn Onarheim i Hordaland politidistrikt. (Foto: TV 2)
Påtaleansvarlig Asbjørn Onarheim i Hordaland politidistrikt. (Foto: TV 2)

Politiet kalte 18-åringen inn til vitneavhør etter at de fikk tips om at han var ute drapskvelden. Han er tidligere straffet for trafikkforseelser, men har ikke tidligere registrert fingeravtrykk og DNA hos politiet.

Han er ikke blitt avhørt etter pågripelsen, men Onarheim sier de vil snakke med ham så snart som mulig. Det er ikke kjent hvordan han stiller seg til siktelsen.

18-åringen vil blir framstilt for varetektsfengsling i Nordhordland tingrett torsdag eller fredag.

Se opptak av pressekonferansen øverst i artikkelen!

Voldtatt og drept

Det var første nyttårsdag at 98 år gamle Hilda Feste ble drept i sin bolig på eldresenteret Gamleheimshagen i Os kommune i Hordaland. Obduksjonen viste at hun døde av vold mot hodet. Feste ble også utsatt for seksuelt overgrep før hun ble drept.

Det var hjemmesykepleien som fant kvinnen død og varslet politiet.

Det grusomme drapet satte en støkk i spesielt de eldre i lokalmiljøet, all den tid en drapsmann gikk løs.

– Jeg sitter mange ganger med døren oppe hele dagen, for det har ikke falt meg inn at det kunne forekomme noe sånt. Men nå blir det litt annerledes. Sånn er livet. Det er grusomt, sa Festes venninne Valborg Haugland til TV 2 dagen etter ugjerningen ble kjent.

Flere pågripelser

En 42 år gammel mann ble tidlig pågrepet og siktet for drapet, men han ble raskt sjekket ut av saken da familien hans ga ham alibi.

En annen mann ble også mistenkt, ettersom han hadde plaget lokalsamfunnet med kikking. Også han ble sjekket ut av saken.

Under etterforskningen har politiet fått inn 420 tips, og nærmere 200 personer er avhørt som vitner. Samtidig har politiet samlet inn DNA fra flere menn som befant seg i området da drapet skjedde.

tv2.no følger saken.