bryllup (Foto: Synnøve Sørgaard/Privat)
bryllup (Foto: Synnøve Sørgaard/Privat)

Prisforskjellen på disse bryllupene er på 119.183

Et par tok bryllupet på sparket, det andre paret planla i to år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bryllupssesongen nærmer seg – de fleste gifter seg i mai, juni, august og september. Det er mange nerver, og mange gleder seg og planlegger i åresvis. Noen bruker fleroldige tusenlapper på den største dagen i deres liv, mens andre bruker sparekniven. Hvor mye kan du spare?

Tove Eikefjord Bakke og Øyvind Bakke giftet seg i oktober 2010 på Tenerife. I tillegg til dem selv var et vennepar tilstede som forlovere – familie og venner fikk ikke vite om giftemålet før Tove og Øyvind var hjemme i Norge igjen.

– Selv hadde vi aldri planlagt å gifte oss på Tenerife, bryllupet ble en bonus. Jeg spurte om vi skulle gifte oss flere måneder etter at vi bestilte turen til Tenerife, sier Øyvind til TV 2 hjelper deg.

Les også: Kokken stakk av og stjal vin – Peppes-pizza ble bryllupsmatSaken fortsetter under bildet.

vielse (Foto: Synnøve Sørgaard/Privat)
vielse (Foto: Synnøve Sørgaard/Privat)

To forskjellige prislapper

Til sammen kostet bryllupet til Tove og Øyvind 20.300 kroner. Bryllupsreise til Meeru på Maldivene kom på cirka 50.000 kr, men Øyvind forteller at bryllupsreisen ble ferien i fjor, dekket av feriepenger.

– Vi liker bedre å reise enn å feste. Dessuten kunne vi unne oss fine ringer og bryllupsreise. For oss var det viktigste å gifte oss. En fin ting mellom oss to, sier Øyvind.

Marie og Daniel Røstadstuen giftet seg i Norge året etter. Dagen startet i kirken, fortsatte med middag med familie og venner, og ble avsluttet med fest. Prislappen kom på nesten 139.483 kr, inkludert bryllupsreise.

– Det var verdt det. Det er ingenting vi har følt var bortkasta i etterkant. Vi valgte kirkebryllup og stor middag fordi vi var enige om at det var det vi ville ha, sier Marie.

Ekteparene Bakke og Røstadstuen har utvilsomt valgt forskjellige typer bryllup, til forskjellig prislapp.

Les også: Bestilte figursydd brudekjole – fikk «søppelsekk»

Saken fortsetter under bildet.

bryllupsreise (Foto: Privat)
bryllupsreise (Foto: Privat)

Brudekjole til 300 kr

Ekteparet Bakke brukte til sammen 300 kr på klær til den store dagen. Øyvind brukte en ett år gammel dress, mens Tove fant en kjole i München i forkant til 300 kr.

– Hun kjøpte den litt på måfå, men jeg syntes det var kjempefin, så da kom vi fram til at hun kunne bruke den. Hår og sminke fikset Tove selv, med hjelp fra forloveren sin, sier Øyvind.

Bryllupsfrisyre (Foto: Synnøve Sørgaard)
Bryllupsfrisyre (Foto: Synnøve Sørgaard)

Ekteparet Røstadstuens «pynt» kostet mer. Maries kjole og tiara kostet 12.830 kr, med 15 prosent bryllupsmesse-rabatt, mens skoene og vesken kostet 2200 kr, sistnevnte betalte moren hennes for. Nytt undertøy og nattkjole kjøpte Marie på Hennes & Mauritz for et par hundrelapper.

Daniels sjakett (jakke, vest, bukse) ble leid for anledningen, og kostet til 2000 kr, pluss skjorte og sko.

– Vi sparte penger på undertøyet og på Daniels sjakett. Vi valgte å leie, fordi han neppe kom til å ha bruk for sjaketten senere, sier Marie.

Vi har tidligere fortalt om Kine og Roger som prutet ned bryllupet sitt til 25.000 kroner, med god hjelp fra Øystein Tynning, leder av event- og markedsføringsbyrået Just Cruzin’ Production.

Les om bryllupet: Slik ble prisen på 25.000 kr

– Hvis en ringer til forskjellige leverandører og setter dem opp mot hverandre, så er mye gjort, røper Øystein.

Hvis en vil spare penger, er det mye en kan få til gjennom dugnad. Ofte kan det være helt nødvendig, som i Roger og Kines tilfelle.

– Det er utrolig mye kompetanse som finnes i en venneflokk. Kanskje du kjenner en som kjenner en fotograf, eller du har bekjente som kan hjelpe til med transport eller servere. De fleste kjenner også noen som kjenner en kokk, og det er faktisk mulig å lage maten til gjestene selv, hvis en får litt hjelp, råder Øystein.

– Og når menyen er klar, kan du ta den med til vinmonopolet. Der finnes det masse kompetanse og du kan få gode råd om god vin til under hundrelappen. Deretter kan du be gjestene ta med en flaske hver av den vinen som er anbefalt, og vips så har du spart minst 3000 kroner.

Saken fortsetter under bildet.

mona-grudt (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)
mona-grudt (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)

Mona Grudt, bryllupsekspert og redaktør i Ditt Bryllup, forteller at man bør sjekke flere priser før man bestemmer seg.

– Bruk litt tid, og sjekk priser. Man kan spare litt på nesten alle ledd, det er store prisforskjeller på alt, for eksempel kjoler, kaker. Det kan være store prisforskjeller på omtrent samme kake, sier Grudt.

Gjør du litt selv, kan du spare en del penger. Be venner og familie lage kaker, lag noe av borddekorasjonene og takkekortene selv, eller spør noen som er litt kreative om hjelp. Er det noe av det du trenger til bryllupet du kan låne eller kanskje arve?

– I mars skal jeg i et bryllup der de sparer mye på å pynte bordet med store vaser fylt med rosehoder i, for da trenger man færre blomster, sier Grudt.

– I et av de morsomste bryllupene jeg har vært i var det «kørgfest», folk hadde med mat, og bryllupet ble feiret i store telt. Det var mye spennende og god mat, og stemningen var veldig avslappet.

Les også: Prisforskjellene på antrekkene er på nesten 24.000 kr

Gratis vielse for Marie og Daniel

Tove og Øyvind betalte cirka 5000 kr for vielsen i Sjømannskirken på Tenerife.

– Vi bestilte knappe tre uker før, i utgangspunktet hadde vi veldig dårlig tid, men vi hadde flaks fordi veldig hyggelig folk på Skatt ØST hjalp oss med de nødvendige papirene, forteller Øyvind.

Marie og Daniel betalte ingenting for å bli viet, for vielsen er gratis hvis man sogner til kirken man gifter seg i. De bestilte kirke og festlokale omtrent rett etter at de forlovet seg, nesten to år før.

Saken fortsetter under bildet.

gifte-seg-i-utlandet (Foto: Privat)
gifte-seg-i-utlandet (Foto: Privat)

Fotografering etter vielsen og ekstra takkekort kostet Marie og Daniel til sammen 7025 kroner. Bildene av Tove og Øyvind ble tatt av forloverne på en fin strand de fant dagen før.

Marie og Daniel «pusset opp» forlovelsesringene, Tove og Øyvind ga til sammen 15.000, men tror de ville brukt mindre hvis de hadde hatt en stor fest.

Les også: Sjekk hvordan Sara sparte 1500 kr på briller

Saken fortsetter under bildet.

Gifteringer (Foto: Synnøve Sørgaard/Privat)
Gifteringer (Foto: Synnøve Sørgaard/Privat)

Stor prisforskjell på maten

– Vi klinket til, og kjøpte en finere treretters middag på en restaurant på Tenerife. Jeg tror vi fant den fineste på Tenerife, sier Øyvind.

For festlokale, treretters middag til 52 personer, to servitører, en hovmester og en kokk betalte Marie og Daniel 40.258 kr. De fikk maten billigere, fordi de kjenner de som driver stedet de bestilte fra. Etter middagen var 16 gjester invitert til kaffe, kake – og fest.

Les også: Pusset opp sveitservillaen til halv pris

Sparte mye på alkohol

– Vi fikk 40.000 kr av foreldrene våre til sammen, også lånte vi resten på huset, sier Daniel Røstadstuen.

Han forteller at de forventet at bryllupet skulle koste 100.000 kroner, men at det ble på nøyaktig 139.483 kroner.

Saken fortsetter under bildet.

bryllupsmiddag (Foto: Synnøve Sørgaard)
bryllupsmiddag (Foto: Synnøve Sørgaard)

På alkohol sparte Marie og Daniel mye penger. I løpet av sommeren reiste de til Sverige flere ganger, og fylte opp bilen med familie og venner som var villige til å gi bort kvota.

– Alkoholen kostet til sammen 19.627 kr. Rødvinen vi kjøpte koster 139,70 kr i Norge, men bare 99 SEK i Sverige. Vi kjøpte til sammen 40 flasker rødt, og 25 flasker hvitt. Øl og mineralvann kjøpte vi hos en lokal brusforhandler, for da kunne vi levere tilbake det som ikke ble drukket opp. I tillegg kjøpte vi mye av dessertvinen fra et nygift par som hadde en del til overs, sier Marie.

Tove og Øyvind hadde naturlig nok ingen store utgifter til alkohol.

– De aller fleste var nok forberedt på at vi ikke kom til å ha noen stor fest, de kjenner oss såpass godt at de vet det ikke kunne forvente noe sånt, men jeg har en bror som fremdeles er sur, sier Øyvind.

Les også: 19.000 mottok SMS fra hemmelig beundrer

Saken fortsetter under bildet.

bryllupsfotograf (Foto: Privat)
bryllupsfotograf (Foto: Privat)

Gratis filming og billig bartender

Overnatting på bryllupssuite kostet Marie og Daniel 3500 kr, men de sparte penger på å droppe DJ, og brukte en bartender de kjenner. En av Maries slektninger filmet hele vielsen og alle talene under middagen. Maries søster tok bilder ute i tillegg til bildene fotografen tok i studio.

Begge parene dro på bryllupsreise, men Øyvind og Toves var, som allerede nevnt, litt mer kostbar. De tilbrakte ti dager på Meeru på Maldivene i en bungalow. Marie og Daniel reiste dro til Kefalonia i Hellas, og betalte 14.000 kr for en uke.

Les også: Dette er de ti mest romantiske reisemålene

– Vi lette etter et fint hotell nært vann, med basseng, men vi leide oss ikke inn på noe bryllupssuite. Det ble en uke fordi vi måtte tilbake på jobb igjen, sier Marie.

Begge parene er svært fornøyde med hvert sitt valg.

– Jeg synes helt klart bryllupet vårt var verdt 139.483 kr, sier Daniel Røstadstuen.

– Det viktigste for oss var å gifte oss. Ikke å ha en stor fest for fettere og tanter. Det behovet har vi ikke. Men alle får velge det som passer de best. Vi er i alle fall kjempefornøyd!

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter