londonrivaleri
londonrivaleri

Kampen om Nord-London - mer enn bare tre poeng

Les hvorfor møtet mellom Arsenal og Tottenham søndag er så spesielt.

Se Arsenal-Tottenham søndag 26. februar klokken 14:30 på TV 2 PL HD 1!

Søndagens oppgjør mellom Arsenal og Tottenham er blant de mest prestisjetunge i engelsk fotball. For første gang på mange sesonger er det i år Tottenham som har overtaket, og forut for helgens oppgjør har Harry Redknapps mannskap en ledelse på hele ti poeng til sine erkerivaler.

Les også: Dette er ditt liv, Harry Redknapp
Les også: Marerittuken komplett for Arsenal

Arsenal flyttet fra sør
Det intense rivaleriet de to lagene imellom strekker seg hele 99 år tilbake i tid, fra da laget som den gang het Woolwich Arsenal forflyttet seg fra sitt opprinnelige hjem i sørøst-London til et nytt tilholdssted i den nordlige delen av Englands hovedstad.

Manor Ground i Plumstead ble erstattet med Arsenal Stadium, Highbury, kun drøye 5,5 kilometer fra Tottenhams hjemmebane White Hart Lane. I 1914 brøt det ut krig, og selv om lagene møttes regelmessig i den regionale turneringen «The London Combination» i krigsårene, var det først etter krigen tok slutt at de nye naboene virkelig ble en plage for Tottenham.

Highbury, Arsenals gamle hjemmebane (Foto: SANG TAN/AP)
Highbury, Arsenals gamle hjemmebane (Foto: SANG TAN/AP)

Nytt fiendskap etter krigen tok slutt
Da den organiserte fotballen skulle gjenoppstå etter 1.verdenskrig var det nemlig bestemt at Englands øverste divisjon skulle utvides med to lag. Representanter for ligaen møttes, og det ble tidlig avklart at Chelsea, som havnet på 19. plass i øverste divisjon i 1914-15-sesongen, skulle få lov til å beholde plassen.

De fleste trodde at den andre plassen ville gå til enten Tottenham, som havnet på 20. plass på øverste nivå den aktuelle sesongen fire år i forveien, eller Barnsley, som hadde kommet på 3. plass i divisjonen under.

Men også flere andre lag søkte om plassen, deriblant Arsenal som endte på sjetteplass på nivå to. (I senere tid viste det seg at Arsenal faktisk hadde endt på femteplass og at målforskjellen var feil beregnet, noe som ble rettet opp i av Fotballigaen seksti år senere.)

Elleve år tidligere hadde Tottenham selv blitt valgt inn i Football League mot alle odds. Den gangen var det QPR som fikk unngjelde, da de vant Southern League, men likevel måtte se et sjuendeplassert Tottenham få plassen i den forgjettede ligaen.

At avstemmingen i 1919 skulle gi følgende resultat var likevel overraskende for de fleste:

Arsenal 18
Tottenham Hotspur 8
Barnsley 5
Wolverhampton Wanderers 4
Nottingham Forest 3
Birmingham 2
Hull City 1

I ettertid oppstod det rykter om at Arsenals styreformann Sir Henry Norris hadde bestukket medlemmer av komiteen som stod for avgjørelsen, men disse påstandene har aldri blitt bevist. Da samme Norris ble utestengt for fotballen på livstid ti år senere nettopp på grunn av økonomisk snusk i forbindelse med andre saker, hjalp nok ikke dette på Spurs-supporternes vrede.

Siden har uansett Arsenal vært på øverste nivå i engelsk fotball, og mange Tottenham-supportere mener de har sine ord i behold når de hevder at erkerivalen er den eneste klubben som har sikret seg opprykk uten å gjøre det gjennom prestasjoner på banen.

Arsenal med statistisk overtak
De to naboene har møttes 167 ganger tidligere, og hele 150 av disse oppgjørene har vært i ligaen. Den totale ligastatistikken bærer preg av rød dominans, med 60 Arsenal-seire, 48 uavgjorte og 41 seire til Tottenham.

De siste årene har derimot Spurs hatt et lite overtak på sine største rivaler, og siden Harry Redknapp tok over som manager på White Hart Lane står det 3-3-1 i liljehvit favør. Både høstens oppgjør på White Hart Lane og fjorårssesongens to oppgjør endte for eksempel uten Arsenal-seier.

Emmanuel Adebayor i duell med Sol Campbell  desember 2008, Emirates. (Foto: TOM HEVEZI/AP)
Emmanuel Adebayor i duell med Sol Campbell desember 2008, Emirates. (Foto: TOM HEVEZI/AP)

Særlig på hjemmebane har Arsenal likevel oftest gått seirende ut, og fjorårets utrolige 3-2 seier på Emirates etter å ha ligget under 2-0 til pause var faktisk Spurs’ første seier på 18 forsøk borte mot Gunners.

Kun en gang tidligere har Tottenham vunnet begge Premier League-oppgjørene dem imellom samme sesong, nemlig i 1992/93. Den gangen vant de 1-0 på White Hart Lane og 3-1 på Highbury, så en eventuell Spurs-seier søndag vil være stikk i strid med historien så langt.

Som om ikke det var nok: Sist gang Tottenham vant to bortekamper i ligaen på rad borte mot Arsenal var for 86 år siden, da 1-0-seieren i 1925 ble fulgt opp med 4-2 i 1926.

Tok «The Double» etter seier på White Hart Lane
De to storklubbene var de to første i moderne tid som klarte å vinne både serien og cupen samme sesong. Da Bill Nicholsons Tottenham gjennomførte bragden i 1960/61-sesongen, var det første gang det skjedde siden Aston Villa gjorde det samme i 1897.

Anført av stjerner som Danny Blanchflower og Dave Mackay, samt spissparet Bobby Smith og Les Allen (faren til Clive Allen, som er en del av Harry Redknapps trenerteam i dag) vant Spurs serien i overlegen stil og sikret seg også FA Cup-pokalen etter 2-0 i finalen mot Leicester.

Ti år senere kopierte Arsenal sine naboer, da de tok sin første av totalt tre dobler. Anført av en strålende Frank McLintock kjempet Bertie Mees røde mannskap en knallhard kamp om seriemesterskapet helt fram til siste serierunde, hvor skjebnen ville ha det til at det var nettopp Tottenham som stod på motsatt banehalvdel.

Med seier eller 0-0 på White Hart Lane ville Gunners sikre seg ligatittelen såvidt foran Leeds, og som om det skulle vært et filmmanus steg Ray Kennedy til værs og headet inn seiersmålet for Arsenal tre minutter før full tid.

Seriegullet var i boks, og fem dager senere sørget Charlie Georges' matchvinnende scoring i ekstraomgangene for 2-1 over Liverpool i FA Cup-finalen på Wembley.

Gunners-dominans i Premier League
Oppgjørene de to lagene imellom har alltid vært svært intense, og etter Premier League oppstod i 1992 har oppmerksomheten rundt de to lagene bare blitt enda større. Da Arsene Wenger kom inn som et friskt pust til engelsk fotball i 1996 startet også en epoke med et enormt Arsenal-overtak i disse oppgjørene.

Etter at Tottenham vant 2-1 i 1999, etter scoringer av Steffen Iversen og Tim Sherwood, gikk det hele 11 år før de liljehvite tok tre poeng mot Arsene Wengers lag igjen. Anført av Dennis Bergkamp, Patrick Vieira og Thierry Henry skapte Wenger et av tidenes beste Premier League-lag, som sesong etter sesong valset over sine naboer som slet lengre nede på tabellen.

Arsenal-fansen i gatene i Islington i London, 17.mai 1998 etter dobbeltriumfen. (Foto: SEAN DEMPSEY/AP)
Arsenal-fansen i gatene i Islington i London, 17.mai 1998 etter dobbeltriumfen. (Foto: SEAN DEMPSEY/AP)

En annen som var en sentral brikke på Arsenals mesterlag var en midtstopper med drakt nummer 23.

Nord-Londons mest forhatte mann
På vårparten 2001 oppstod nemlig en av fotballhistoriens mest ekstraordinære og omtalte overgangssaker. Tottenhams midtstopperkjempe Sol Campbells kontrakt var i ferd med å gå ut, og klubbens nye manager - legenden Glenn Hoddle - ville gjøre det meste for å holde på sin største stjerne.

Campbell var en av verdens absolutt beste midtstoppere på tidspunktet, og spekulasjoner gikk om overganger til både Barcelona, Real Madrid og Manchester United. Måneder med kontraktsforhandlinger fulgte, og Spurs skal ha tilbudt sin kaptein klubbens største økonomiske avtale noensinne for å bli værende.

cbell4
cbell4

Uttalelser om at en ny kontrakt ville bli signert, kombinert med et intervju i magasinet Spurs Monthly der forsvarsspilleren bedyrte at han aldri ville spille for Arsenal, gjorde at reaksjonene da Campbells nye klubb var klar ble enda større.

Da midtstopperen valgte å signere vederlagsfritt for erkefienden rett borte i gaten reagerte fotball-England generelt med sjokk og vantro, mens Tottenham-supporternes reaksjon var hat og en følelse av å bli dolket i ryggen.

I sin første White Hart Lane-kamp som Arsenal-spiller ble Campbell møtt med aggressive tilskuere langs gatene, politieskorte gjennom stadionportene, pipekonsert allerede fra oppvarmingen av og 4000 Judas-ballonger som ble sluppet fra tribunen ved kampstart.

Sol Campbell returnerer til White Hart Lane som Arsenal-spiller. 17. november, 2001. (Foto: ODD ANDERSEN/AFP)
Sol Campbell returnerer til White Hart Lane som Arsenal-spiller. 17. november, 2001. (Foto: ODD ANDERSEN/AFP)

Spurs-fansen har aldri tilgitt sin forhenværende helt, som de hater så mye fordi de elsket han så mye.

Les også: Ti sjokkerende fotballoverganger

Mange målrike oppgjør
Begge de to lagene har stått for noe av den beste offensive fotballen i Premier League i en årrekke, og flere av ligaens beste kamper gjennom tidene har vært mellom nettopp dem. I november 2004 vant Arsenal 5-4 på White Hart Lane i en fantastisk fotballkamp, og bare fire år senere endte det 4-4 på Emirates.

Fjorårets to kamper endte med 3-2 til Tottenham på Emirates og poengdeling og 3-3 i det motsatte oppgjøret på White Hart Lane. Ved begge disse anledningene ledet Arsene Wengers mannskap med to mål, for så rote bort ledelsen, noe de også gjorde i 4-4-kampen i 2008.

Jublende Spurs-spillere, 2008. (Foto: Kirsty Wigglesworth/AP)
Jublende Spurs-spillere, 2008. (Foto: Kirsty Wigglesworth/AP)

Arsenal sliter mot de store
Så langt denne sesongen har Arsene Wengers mannskap tapt alle fire kampene mot de andre lagene i topp fire, med to tap mot Manchester United, ett mot Manchester City og ett mot Tottenham.

Det som er mer positivt for den røde delen av Nord-London er at Robin van Persie har en strålende statistikk mot London-motstand. Til nå i år står han med fire mål i London-derbyer, og på de siste tre Premier League-hjemmekampene mot Tottenham har han scoret tre.

Så gjenstår det å se om det blir nye scoringer for Arsenals nederlandske stjerne, eller om Harry Redknapps overtak på Arsene Wenger opprettholdes. Dersom Arsenal seirer vil avstanden til erkerivalen kappes til sju poeng, mens Spurs-seier gir de liljehvite et forsprang på tretten.

Dersom det siste blir tilfellet skal det nok mye til for at ikke Tottenham ender over Arsenal på tabellen denne sesongen, noe som vil være første gang siden 1995.

Spennende blir det uansett på Emirates søndag.

NB! Denne artikkelen er fra februar 2012.

Hvordan tror du det ender på Emirates? Kan Arsenal ta igjen Tottenham denne sesongen? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!