De unge jentene ble tvunget til å selge falske gullsmykker, og måtte gå med skjørt med lommer på innsiden for å stjele fra butikker i Bergen.  (Foto: Politiet)
De unge jentene ble tvunget til å selge falske gullsmykker, og måtte gå med skjørt med lommer på innsiden for å stjele fra butikker i Bergen. (Foto: Politiet)

Seks personer tiltalt for grov menneskehandel i Bergen

Tiltalen innebærer også voldtekt av mindreårige, tvangsekteskap og grov økonomisk kriminalitet.

De seks tiltalte, tre menn og tre kvinner, har sittet i varetekt siden høsten 2010. Statsadvokatene i Hordaland har tatt ut tiltale mot de seks romfolkene i den grove menneskehandelsaken som ble rullet opp i Bergen i 2010.

Totalt fire barn i alderen 13-17 år har status som offer for menneskehandel i saken.

– Dette er en sak som handler om menneskehandel, hvor påtalemyndighetene mener det er bevismessig grunnlag for at de tiltalte i denne saken har utnyttet mindreårige barn til salg av falske gullvarer, til tyverier og til tigging i Norge og i flere andre europeiske land, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen til TV 2.

Politiet mener de tiltalte står ansvarlige for flere grove forhold. I tillegg til grov menneskehandel omfatter tiltalen blant annet voldtekt av mindreårige, tvangsekteskap og grove helerier.

Én av kvinnene er tiltalt for medvirkning til voldtekt av sin egen datter.

LES OGSÅ: Politiet: – Tvang unge jenter til tigging og stjeling

Arrestert for salg av falske gullsmykker

Politiet kom først på sporet av saken da en 17 år gammel jente ble arrestert for salg av falske gullsmykker i Bergen høsten 2010. Hun ble løslatt samme dag, men allerede dagen etter ble hun igjen tatt for tyveri sammen med annen jente på 15 år.

Politiet fattet mistanke og tvilte på at de to jentene hadde kommet alene fra Romania for å drive kriminell virksomhet i Bergen. Senere dukket noen voksne rumenere opp på politistasjonen og spurte etter jentene.

Jenten har ifølge politiet blitt tvunget til å selge falske gullsmykker. I tillegg hadde de spesialsydde skjørt for å stjele i butikker.

Seksuelle overgrep

Ifølge tiltalen ble de fire jentene tvunget av seks voksne romfolk til å stjele fra butikker, selge falske gullvarer og tigge penger. Tiltalen inneholder også flere påstander om seksuelle overgrep.

– I tillegg til menneskehandel, så har statsadvokaten i Hordaland også funnet grunnlag for å ta ut tiltale for seksuelle overgrep, herunder voldtekt av mindreårig, sier Christoffersen.

En av de kvinnelige tiltalte skal ha medvirket til at datteren ble voldtatt i forbindelse med en fullbyrding av et ekteskap. Jenta skal i 2008 ha blitt giftet bort etter romfolkets tradisjon i Romania da hun var elleve år gammel. Jenta ble holdt nede av flere menn, mens hun ble voldtatt av gutten hun var blitt giftet bort til.

En annen av jentene skal ha blitt voldtatt i Sverige i 2010. I tillegg inneholder tiltalen seksuelle overgrep mot barn under 14 år og seksuelle overgrep mot barn under 16 år.

LES OGSÅ: Flest menneskehandlere tas i Bergen

Giftet bort tre ganger

Kvinnen som skal ha medvirket til at en av jentene ble voldtatt, er også tiltalt for å ha giftet bort den samme jenta tre ganger mellom 2008 og 2010 da jenta var mellom elleve og 13 år

Sommeren 2010 skal en annen jente ha blitt tvunget til å inngå ekteskap med en gutt, etter at familien hennes mottok 10.000 euro fra guttens foreldre.

Politiet mener også at tre av de tiltalte har skaffet seg store pengebeløp gjennom straffbare handlinger, og overført disse til land i Øst-Europa. I tillegg inneholder tiltalen overtredelse av veitrafikkloven.

Saken skal opp i Bergen tingrett 5. mars. Det er satt av tre måneder til rettssaken.