FORELDER: Linus sier ikke hun og han om barna sine, men bruker det kjønnsnøytrale hen. SElv vil han ikke bli kalt pappa, men forelder.  (Foto: Torbjörn Sjögren og Michael Ek/TV 4)
FORELDER: Linus sier ikke hun og han om barna sine, men bruker det kjønnsnøytrale hen. SElv vil han ikke bli kalt pappa, men forelder. (Foto: Torbjörn Sjögren og Michael Ek/TV 4)

Tobarnsfaren Linus oppdrar barna sine kjønnsnøytralt

Den svenske tobarnsfaren Linus sier ikke han eller hun, men «HEN» om barna sine. Selv vil han ikke kalles pappa.

Svensken Linus Lindell i Malmö har gitt barna sine de kjønnsnøytrale navnene Sascha og Nikki, som har fått en nøytral oppdragelse helt fra fødselen. De ses ikke på som gutt og jente, men som barn. Linus vil ikke bli kalt pappa, men forelder.

–Hvorfor er det viktig?

– Det handler om å ikke sette barna i en for snever ramme. Jeg velger ofte å ikke fortelle hvilket kjønn Sascha har, men sier heller Sascha, sier Linus til svensk TV 4.

Les også: Barneombudet vil lære foreldre grensesetting

Noen blir forvirret på grunn av barnas kjønnsnøytrale navn og spør gjerne hvilket kjønn barnet har. Det er imidlertid ikke sikkert personen vil får svar.

NØYTRAL LEK: Linus lar barna selv velge klær og leker uavhengig av farger og mønstre.  (Foto: Torbjörn Sjögren og Michael Ek/TV 4)
NØYTRAL LEK: Linus lar barna selv velge klær og leker uavhengig av farger og mønstre. (Foto: Torbjörn Sjögren og Michael Ek/TV 4)

– Da stiller jeg gjerne et motspørsmål: Hvorfor vil du vite, hvorfor er det så viktig?

Flere muligheter

Kjønnsdebatten har vakt stor oppsikt i sosiale medier i Sverige. Flere mener at å viske ut forskjellene er det samme som å begrense barna.

Les også: Krever at jenter skal stå rrrrett!

– Jeg synes tvert imot at vi gir dem tilgang til alt. De får alle farger, alle klær og alle leker, sier Linus.

Forbereder barna

Interessen for såkalt kjønnsnøytral oppdragelse har økt i Sverige. Teamet er kontroversielt, men til tross for dette er det lange ventelister til førskoler som satser ekstra på en slik pedagogikk.

MENER DET FORBEREDER BARNA: Forskeren Kristina Henkel tror at føskoler som fokuserer på kjønnsnøytralitet forbereder barna godt på det virkelige liv.  (Foto: Torbjörn Sjögren og Michael Ek/TV 4)
MENER DET FORBEREDER BARNA: Forskeren Kristina Henkel tror at føskoler som fokuserer på kjønnsnøytralitet forbereder barna godt på det virkelige liv. (Foto: Torbjörn Sjögren og Michael Ek/TV 4)

– Jeg tror det handler om vår identitet. Vi har alle vokst opp i en kultur hvor det er veldig viktig om vi skal være kvinner eller menn, sier forsker Kristina Henkel til TV 4.

Les også: – Snikinnfører statlig barneoppdragelse

Kritikerne av kjønnsnøytral oppdragelse mener at barna ikke blir tilstrekkelig forberedt på det virkelige livet hvor kvinner og menn fortsatt har ulike roller. Dette er ikke forskeren enig i.

– Absolutt ikke. De førskolene som jobber aktivt med likestilling diskuterer dette med barna. Så tvert imot blir de forberedt, sier Henkel.

Får velge hva de vil være

Linus har vanskelig for å forstå argumentet med at barna blir forvirret.

Les også: Hvordan nygifte krangler avslører om de blir skilt

– Den dagen de er klar til å prate om kjønn kan vi prate om det, men de er fortsatt små barn og de har ikke uttrykt noe ønske om kjønnsidentitet enda. Men når Sascha kommer til å ville definere seg som gutt, jente eller «hen» så vil vi ønske det velkommen. Vi kommer ikke til å motarbeide det, men det er viktig at de har brede roller uansett hvordan de vil definere seg, sier Linus til svensk TV 4.

Hva mener du om kjønnsnøytral barneoppdragelse? Diskuter under.