Andrine og familien fikk ingen hjelp av politiet. I en alder av 21 år døde Andrine av en overdose. (Foto: TV 2 / Privat)
Andrine og familien fikk ingen hjelp av politiet. I en alder av 21 år døde Andrine av en overdose. (Foto: TV 2 / Privat)

Andrine ble utsatt for gjentatte overgrep – politiet gjorde ingenting

Døde av en overdose 21 år gammel etter å ha blitt utsatt for overgrep i flere år.

Andrine ble utsatt for seksuelle overgrep da hun var 13 år gammel. Men selv om moren hennes leverte telefonnummeret til mulige gjerningspersoner, gjorde politiet ingenting.

Det tok flere år før politiet innkalte mistenkte til avhør. I denne perioden skal jenta ha blitt utsatt for overgrep av sju menn fra et kurdisk miljø. Kun én av overgriperne ble dømt.

Andrine fikk store problemer, og døde av en overdose bare 21 år gammel.

– Egentlig kan man ikke tenke så mye på det, for da er det nesten ikke til å bære. Alt bunner jo i overgrep, og at det ikke ble tatt på alvor. Og sendrektighet - at årene fikk lov til å gå uten at noe ble gjort. Det satte sine varige skader på henne, sier Andrines far.

Les også: Regjeringen bløffer om familievoldssatsning

Sju overgripere – én dømt

Foreldrene til Andrine forteller at det var veldig frustrerende å vente i årevis uten at politiet gjorde noe.

– Jeg regnet jo med at de kom til å ta det på alvor, hun var bare et barn. Og vi gikk og ventet på at de skulle gjøre noe, sier moren til Andrine.

Foreldrene gjorde sitt beste for å beskytte datteren. Hun ble blant annet kjørt til skolen, og hentet da skoledagen var over. Men familien kunne ikke følge henne 24 timer i døgnet.

– Det å oppdage ettersom tiden gikk at det skjedde nye overgrep som kunne ha blitt forhindret hvis politiet hadde grepet inn – det er et langt lærret å bleke å gjenskape noe særlig tillit til politiet som institusjon når du opplever noe slikt selv, sier faren til Andrine.

Les TV 2-reporter Connie Bentzruds blogg om saken.

Spesialenheten for politisaker rettet kraftig kritikk mot politiets mangelfulle etterforskning, og politimesteren i Hedmark beklaget håndteringen av saken overfor familien i 2008.

Lovnader fra regjeringen

Regjeringen har i årevis lovet at volds- og overgrepssaker som Andrines skal ha høyeste prioritet. Ved flere anledninger har dette blitt understreket av tidligere justisminister Knut Storberget.

– Vi skal ha team som dekker denne typen kriminalitet i hele landet, sa han til TV 2 19. september i 2007.

– Det er veldig viktig at vi blant annet etablerer egne team ute i distriktene. Det har vi gjort, sa han til TV 2 10. september i 2009.

Hans ettefølger, nåværende justisminister Grete Faremo, har tatt opp tråden.

Ved flere anledninger har tidligere justisminister Knut Storberget
  uttalt at volds- og overgrepssaker er av høyeste prioritet. Hans etterfølger
  Grete Faremo har fulgt i samme spor. (Foto: TV 2)
Ved flere anledninger har tidligere justisminister Knut Storberget uttalt at volds- og overgrepssaker er av høyeste prioritet. Hans etterfølger Grete Faremo har fulgt i samme spor. (Foto: TV 2)

– Bekjempelse av vold i nære relasjoner er et av regjeringens hovedsatsningsområder, og jeg vil videreføre denne innsatsen med uforminsket styrke, sa hun i Stortingets spørretime 7. februar i år.

LES OGSÅ: – Å bli slengt i veggen var en del av hverdagen

Feil fra justisministeren

Knut Storbergets løfter om team som skal etterforske familievold og overgrep i alle landets politidistrikt ble aldri innfridd.

Fem år etter at løftene ble gitt, skriver justisminister Grete Faremo til TV 2 at det nå er på plass distriktsovergripende team i 15 av landets 27 politidistrikt.

TV 2 har vært i kontakt med samtlige politidistrikt, og de forteller at det bare er sju distrikt som har team som etterforsker alle familievolds- og overgrepssaker.

– Det er jo ikke hjelp i å si at dette skal gjøres politisk, når det ikke følger mannskap og ressurser i andre enden. Da blir det politiske lovnader som blir stående uten innhold, sier Arne Johannessen, leder i Politiets fellesforbund.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

conniekart1024
conniekart1024

– Den som begår et overgrep mot et barn, er en morder

Justisminister Grete Faremo ønsker ikke å bli intervjuet om saken av TV 2. Dette finner leder i Stine Sofies Stiftelse, Ada Sofie Austegard, bekymringsfullt.

– Jeg synes det er sterkt beklagelig og spør meg selv: Er vi opptatt av å ivareta de voldsutsatte barna der ute, eller er det bare fine ord som er flotte å ha med i taler, spør hun.

Politidirektoratet vil undersøke saken. De sier at politiet har økt satsingen på å avdekke overgrep og familievold.

Foreldrene til Andrine tror ikke politikerne har skjønt hvor alvorlig overgrep mot barn er.

– Den som begår et overgrep mot et barn, det er en morder. Og hvis noen mener at det er å overdrive, så kan jeg gjerne følge vedkommende ned og vise ham gravstedet til datteren vår, sier faren.