Beretninger om begynnelser
Beretninger om begynnelser

– De er ikke engler, men noen ligner bittelitt

I en ny dokumentarserie skildrer Connie Barr virkeligheten fra Ullevåls høyrisikoavdeling for kvinner med kompliserte svangerskap.

I går startert TV 2s nye dokumentarserie «Beretninger om begynnelser». Serien viser virkeligheten fra Observasjonsposten for gravide ved Oslo universitetssykehus.

Connie Barr har møtt kvinner på sitt sterkeste i deres svakeste situasjon.

Få en smakebit av serien øverst i saken!

Altfor tidlig

I serien får vi nære møter med pasienter, familiene deres, personale og ørsmå barn som er født så altfor tidlig; unike møter som vi sjelden har sett på norsk fjernsyn. Connie Barr har fått følge dem gjennom hele forløpet på Obs-posten, i operasjonssalen, på fødestuen og på nyfødtintensiven, der de for tidlig fødte kjemper for livet.

Nettprat om graviditet: Send inn spørsmål til overlege Nina K. Harsem NÅ!

Utfordringer

Dokumentaren sendes gjennom seks episoder, og viser hvordan livet ved Obs-posten for gravide arter seg, med de utfordringer avdelingen daglig møter. Leger, jordmødre, barnepleiere og andre ansatte er en selvfølgelig del av serien – sammen med pasientene.

På godt og vondt

Vi er vitne til profesjonaliteten og omsorgen ved en høyspesialisert medisinsk avdeling, der så mye står på spill. Både kvinnene og de ansatte som jobber med å redde barna deres deler refleksjoner og følelser på godt og vondt.

Hva har gjort mest inntrykk på deg?

– Håpet, gleden, sorgen. Den emosjonelle berg- og dalbanen disse familiene befinner seg i. Kompetansen på sykehuset. Alt. Jeg er slått av de sterke, sårbare og stae kvinnene og mennene deres, og all den kraften som ligger i menneskenes beskytterinstinkt for barna sine, både de fødte og ufødte. Dessuten har jeg mange ganger lurt på hva de er laget av, helsepersonellet som hver dag jobber i spennet mellom det beste og det verste som kan skje i menneskers liv. De er ikke engler, men noen ligner bittelitt, forteller Barr.

beretninger-om-begynnelser_sumo
beretninger-om-begynnelser_sumo

Vårens viktigste dokumentarserie

Connie Barr (44) som har utviklet, regissert og produsert serien er en erfaren fjernsynsjournalist. Hun har vært tilknyttet både NRK og TV 2, og i 2008 vant hun Gullruten for dokumentaren «I kø for livet».

Denne gangen har hun brukt sin erfaring og medmenneskelighet for å skape noen av vårens sterkeste TV-øyeblikk.

– Jeg håper at serien vil gjøre skjulte problemstillinger rundt det å få barn mer synlige, samt skape en refleksjon over tilværelsens skjørhet - og livets kraft. Mye heller enn å lage en dyster elendighetsbeskrivelse av hvor ille alt kan gå i et svangerskap, er målet å formidle de sterke, positive kreftene som også mobiliseres, når så mye står på spill. Også i kriser kan man få med seg noe som kan være verdifullt, sier hun.

Se «Beretninger om begynnelser» på TV 2 onsdager klokken 21.40!