USA øker presset for å få sine israelske allierte til å tenke seg om to ganger før de eventuelt går til angrep på Irans atomkraftverk.

Den siste tiden har retorikken til israelske politikere blitt mer aggressiv, og fiendebildene av Iran og iranske politikere florerer i det israelske ordskiftet.

Obama-administrasjonen er bekymret for at Israel vil gå til angrep på Iran, og høytstående amerikanske myndighetspersoner har den siste tiden reist i skytteltrafikk mellom Washington og Jerusalem i håp om å overbevise Israel om at et angrep ikke er å foretrekke.

Ifølge den israelske avisen Haaretz skal amerikanerne være spesielt bekymret for Israels forsvarsminister Ehud Barak, som har lagt seg på en mer aggressiv tone enn statsminister Benjamin Netanyahu.

– Angrep vil være uklokt

I et intervju med CNN søndag sa USAs forsvarssjef Martin Dempsey at han håpet Israel ikke ville gå til angrep på Iran. Dette fordi det ikke er sikkert at Iran forsøker å skaffe seg atomvåpen.

– Derfor mener jeg det er altfor tidlig å konkludere med at tiden for et militært angrep har kommet. Jeg er sikker på at Israel forstår vår bekymring for at et angrep på dette tidspunktet vil være destabiliserende. Vi tror heller ikke et angrep vil ha de langsiktige virkningene Israel håper på, sa Dempsey.

USA skal være bekymret for at forsvarsminister Ehud Barak skal klare å overtale statsminister Benjamin Netanyahu til å angripe iranske atomkraftverk. (Foto: Ap)

Forsvarssjefen mener et angrep kun vil forsinke atomprogrammet i et par år fordi noen av anleggene allerede har blitt flyttet til bunkere inne i fjell, og dermed ikke kan bli ødelagt.

LES KADAFI ZAMANS BLOGG: «Mer håp enn hijab i Iran»

Også Storbritannias utenriksminister William Hague sier et angrep på Iran initiert av Israel vil være uklokt.

– Jeg mener at Israel, som alle andre land i verden, bør gi vår strategi med harde økonomiske sanksjoner og diplomatisk press en sjanse, sier Hague ifølge den britiske avisen The Guardian.

USAs forsvarsminister Leon Panetta, CIA-sjef David Petraeus, Obamas sikkerhetsrådgiver Thomas Donilon og forsvarssjef Martin Dempsey er bare noen av personene som har besøkt Israel den siste tiden.

Den enorme trafikken av høytstående amerikanske myndighetspersoner til Jerusalem er uvanlig, skriver den israelske avisen Haaretz.

– De forsøker å gjøre inngrep i den israelske planleggingen. Da forsvarsminister Leon Panetta var i Israel for et par uker siden sa han at Israel og USA hadde koordinert sine strategier. Dette er diplomatisk språk for at USA har forsøkt å overtale Israel om å ikke angripe, sier NUPI-forsker Sverre Lodgaard til tv2.no.

LES FREDRIK GRÆSVIKS BLOGG: «Hva om Iran ikke lager bomber?»

– Passer dårlig inn i Obamas politikk

Lodgaard sier det er flere årsaker til at USA ikke ønsker at Israel går til angrep på Irans atomfasiliteter.

– Et angrep på Iran passer dårlig i Obama sin politikk, som innebærer en nedtrapping av amerikansk militært nærvær i Midtøsten. Samtidig vil en krig føre til at oljeprisene stige momentant, og det passer dårlig i et valgår, sier Lodgaard.

– Så dette dreier seg også om amerikansk innenrikspolitikk?

– Ja, i aller høyeste grad.

Samtidig er trafikken stor andre veien. Israels statsminister Benjamin Netanyahu drar til USA om et par uker for å holde en tale under årskonferansen for den israelske lobbyen AIPAC. På denne turen skal han etter sigende også besøke Barack Obama i Washington. Også Israels forsvarsminister Ehud Barak er ventet i Washington den nærmeste tiden.

LES OGSÅ: Iran driver prisen på nordsjøolje i været

Bekymret for Obamas forhold til Israel

Obama-administrasjonens press på Israel utnyttes også innenrikspolitisk av republikanske politikere. Under et nylig besøk i Israel, uttalte republikaneren Mike Huckabee at han ikke kunne skjønne hvorfor Obama-administrasjonen forsøker å presse Israel til å unngå et angrep på Iran.

I tillegg sa han at han var bekymret for hvordan Obama vil forholde seg til Israel om han vinne presidentvalget i november.

– Alle de republikanske kandidatene, med unntak av Ron Paul, vil gå lengre når det gjelder Iran enn president Obama, sa Huckabee ifølge Jerusalem Post.

I amerikanske militære kretser spør man seg om Israel har kapasitet til å gjennomføre et angrep på Irans atomanlegg. Enkelte frykter at USA kan bli ufrivillig tvunget inn for å fullføre et angrep startet av Israel, skriver New York Times.

LES OGSÅ: Iran driver prisen på nordsjøolje i været

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ATOMPROGRAM: Iranske myndigheter hevder de har fredelige hensikter bak atomprogrammet. Her er president Mahmoud Ahmadinejad på besøk ved atomkraftverket Natanz i april 2008. (Foto: Reuters)

Svarer på sanksjonene

Sanksjonene mot Iran innebærer blant annet en EU-boikott av iransk olje som skal tre i kraft i juli i år. Som et svar på sanksjonene annonserte iranske myndigheter lørdag at de umiddelbart stanser salg av olje til Frankrike og Storbritannia. Samtidig truer de med å stanse oljesalg til Nederland, Hellas, Frankrike, Portugal, Spania og Italia.

For andre gang på en måned ankom inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) Iran mandag, skriver BBC. Iran insisterer på at atomprogrammet har fredelige hensikter, mens mange frykter Iran forsøker å utvikle atomvåpen.

Ifølge Irans stalige nyhetsbyrå IRNA vil det neste steget være forhandlinger i Istanbul. Her vil de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd (USA, Russland, Frankrike, Storbritannia og Kina) og Tyskland møte iranske myndigheter.