De ønsker å kjøpe gull du ikke bruker og opererer under navn som GullAdam, Gullvekten, Gullbagen, og Gullbrev. Noen har etablert butikker, andre reiser rundt og leier rom på hotell, atter andre kjøper via internett.

Neste uke åpner GullAdam forretning i Bergen, i mars gjør Gullvekten det samme.

Syretester varene

Selskapene opererer med ulike priser, og gullprisene internasjonalt endrer seg kontinuerlig, så det kan være vanskelig å vite hva gullet egentlig er verdt.

Du får penger for gullinnholdet, ikke håndverket eller markedsverdien av et smykke.

Gulloppkjøperne bruker lupe og ser etter stempel, de tar en syretest eller bruker røntgen for å fastlå karat.

Les også: Fant gifteringen etter 16 år - på en gulrot

Ingen angrerett

– Folk som selger gull har ingen angrerett etter Forbrukerkjøpsloven ettersom folk ikke kjøper en vare, men opererer som privat selger, opplyser Ann Hege Skogly, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

IKKE ANGRERETT: Selger du gull har du ingen angrerett etter Forbrukerkjøpsloven. Du er da privat selger og ikke kjøper. (Foto: TV 2/Pål Sørum Schaathun)
Avdelingsdirektør Nils Magnar Thomassen i tilsynsavdelingen i Justervesenet opplyser at de som veier og kjøper gull må benytte typegodkjente vekter som tåler flytting, og som er egnet til å veie selv lette objekter (minimum to desimaler er vanlig).

Vektene skal kontrolleres hvert tredje år, ifølge Thomassen er det rundt en femdel som ikke tilfredstiller kravene.

Les også: Verdens største gullmynt solgt på auksjon

Johnny Espeland er en av mange som ble nysgjerrig på gullkjøperne etter å ha sett en avisannonse.

– Da jeg så den, så tenkte jeg at nå får jeg gjøre alvor av noe som har ligget i bakhodet. For det har blitt liggende og ikke blitt brukt, sier han. Han anslår at han har gull verdt noen hundre kroner.

Verdivurderer Bente Åkersholm beregner pris på gullet Espeland har med seg og tilbyr ham i underkant av 10.000 kroner for gullet han hadde med seg.

Les mer: Jakter på gullet ditt – kan ende opp i mobiltelefonen

Prisen på gull har i flere år gått oppover.