Den største trenden i år er å kjøpe en enkel kjole og pynte den selv, sier
Den største trenden i år er å kjøpe en enkel kjole og pynte den selv, sier "Ditt Bryllup" redaktør Mona Grudt. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Vi vil ha store og unike bryllup

Her får du oversikt over de viktigste bryllupstrendene i 2012

Vi velger fortsatt ganske tradisjonelt når vi skal gifte oss, men kongebryllup, kjendisbryllup, designere og moten forøvrig setter sitt preg på detaljene. Bryllupsekspert Mona Grudt i «Ditt Bryllup» forteller hva hun tror blir bryllupstrendene i 2012.

Unike detaljer

- Velg en enkel kjole og gjør den personlig med tilbehøret,
  er Mona Grudt sitt tips til bruder som ønsker en unik brudekjole. (Foto:
  Colourbox, © Colourbox)
- Velg en enkel kjole og gjør den personlig med tilbehøret, er Mona Grudt sitt tips til bruder som ønsker en unik brudekjole. (Foto: Colourbox, © Colourbox)

– Den største trenden på kjolefronten er å være med å designe selv.

Tidligere var det vanlig at man kjøpte en brudekjole med alt av tilbehør, og da var det ikke så mye rom for personlig påvirkning.

– Mange velger nå å kjøpe en enkel kjole uten alt for mye pynt, slik at de selv kan velge de detaljene de synes passer kjolen og ikke minst dem selv, sier Mona.

Løse belter med perler og blonder og pynteapplikasjoner til å feste på kjolen kan gjøre din kjole helt unik. Mange velger også å ha en bolero over skuldrene for å skape et annerledes og personlig uttrykk.

– Boleroene kommer i veldig mange ulike varianter og de passer godt her i Norge hvor været er litt ustabilt, sier Mona.

Les også: Skikk og bruk i sommerbryllupet

Kongelig inspirasjon

- Blondene til Kate blir en viktig inspirasjon til årets brudekjoler,
  sier redaktør av
- Blondene til Kate blir en viktig inspirasjon til årets brudekjoler, sier redaktør av

Da Kate Middleton giftet seg i sin Grace Kelly-inspirerte brudekjole i fjor, banet hun vei for en ny blondetrend.

– Vi lar oss inspirere av kongelige og andre kjendiser, og i 2012 tror jeg vi kommer til å få se mye blonder på brudekjolene.

Les også: Alt om brudekjolen: Se, så like de er

En kort og en lang

Hun tror også vi får se mye draperinger og asymmetri - fasonger som gir en illusjon om en smalere midje.

En annen trend er at mange velger å ha to kjoler til bryllupet. En stor kjole med langt skjørt og slep som man har på under vielsen og middagen, og en kortere kjole til kvelden.

– Dette ser vi mer og mer av. Mange velger å bytte kjole etter brudevalsen slik at de kan føle seg litt friere når festen setter i gang, sier Mona.

Kreativ kake

Det er lov å være kreativ. Cupcakes i bryllup er trendy. (Foto:
  Colourbox, © Colourbox)
Det er lov å være kreativ. Cupcakes i bryllup er trendy. (Foto: Colourbox, © Colourbox)

– Det er ikke noen nye klare mattrender i bryllupene akkurat nå, men vi ser at folk gjerne er litt mer kreative med bryllupskaken, sier Mona.

Den klassiske bryllupskaken er en marsipankake med krem og valnøttfyll, gjerne stablet opp i flere etasjer på et kakestativ.

– Nå ser vi mer farger, annet fyll og andre produkter. Cupcaketrenden har også gjort inntog i bryllupene, sier Mona.

Tidligere har Mona bodd i USA og der har det lenge vært trendy å være kreativ på kakefronten. Nå følger altså nordmenn etter.

Les også: Nå blir det «Ingen grenser»-bryllup

Stort bryllup

– Trenden nå er helt klart store bryllup. Man ønsker å lage en unik og uforglemmelig dag, og mange legger mye tid i planleggingen, sier hun.

Et stort bryllup er nødvendigvis dyrere enn et lite og Mona forteller at et budsjett på over 100.000 ikke er unormalt.

– Hvis du har 60 gjester er du heldig hvis du kommer unna med 100.000 kroner. De fleste bruker nok mer enn det, sier hun.

Hun tror trenden med store bryllup henger sammen med at brudeparene er eldre nå enn for noen år tilbake.

– Vi er mer etablerte når vi gifter oss nå og mange har stabile og gode inntekter. Da har man mulighet til å legge mer i bryllupet, sier Mona.

Veldedighet

Det at vi har god økonomi og er godt etablerte får også innvirkning på ønskelisten.

– Det er en trend nå at mange ønsker seg penger til et veldedig formål. Dette er jo helt supert! Hvis man har alt fra før så synes jeg dette er en veldig fin ting å gjøre, sier hun.

Men bryllupet er fortsatt en god anledning til å ønske seg fine ting. Det typiske er bestikk og sølv og andre ting som man kan samle på over flere år og har bruk for hele livet.

– Men skriv ønskeliste! Det er så dumt å måtte bruke masse tid på å bytte gaver man ikke trenger eller ikke har ønsket seg. Det gir ofte dårlig samvittighet også, og det er lett å unngå med en konkret ønskeliste, sier Mona.

Ikke følg hårmoten

- Når det kommer til håret bør du ikke være for opptat av moten,
  men heller tenke på hva som kler deg, sier Mona Grudt. (Foto: Colourbox,
  © Colourbox)
- Når det kommer til håret bør du ikke være for opptat av moten, men heller tenke på hva som kler deg, sier Mona Grudt. (Foto: Colourbox, © Colourbox)

Når det kommer til håret har Mona en klar oppfordring til kommende bruder:

– Ikke følg moten, men velg det du selv kler. Husk at brudebildet skal henge på veggen i forhåpentligvis mange år, og da er det viktig at du føler deg vel med deg selv.

Hun anbefaler å sette bort håret til en profesjonell, men sier at det er nødvendig med en prøvetime først.

– Vær klar på hva du ønsker og ha gjerne med bilder. Prøv flere frisyrer og velg det som kler ditt ansikt og ditt hår. Ikke sett en stor stram topp midt oppå huet bare fordi det er mote akkurat nå, er hennes råd.

Les også: Utsatte bryllup, mistet «Millenium»-millionene

Bruk profesjonelle

Også når det gjelder sminken synes hun det er best å få hjelp.

– Sminke er vanskelig, det er ofte bare en liten deatalj som gjør at du skifter uttrykk totalt. Det er viktig å se ut som seg selv. En idè kan være å ta med egne produkter på prøvetimen slik at du kan få noen av de samme fargene som du bruker til vanlig, sier hun.

Kate Middleton fikk mye oppmerksomhet fordi hun valgte å sminke seg selv, men Mona synes ikke resultatet ble bra nok.

– Jeg synes sminken hennes var for hard og mørk rundt øynene. Hun er jo helt nydelig, men jeg tror resultatet hadde blitt bedre hvis hun hadde fått profesjonell hjelp og fått duset ut kantene på øyensminken litt, sier Mona.

Bryllupsblogg

Mange brudepar lager en personlig bryllupsblogg hvor de dokumenterer
  alle forberedelsene, samt selve bryllupsdagen. (Foto: Colourbox, © Colourbox)
Mange brudepar lager en personlig bryllupsblogg hvor de dokumenterer alle forberedelsene, samt selve bryllupsdagen. (Foto: Colourbox, © Colourbox)

En annen trend er å lage sin egen personlig bryllupsblogg.

– Dette er en god idè! Bloggen fungerer som en minnebok som er hyggelig å se tilbake på i ettertid. Det er også en god informasjonsportal til alle gjestene. Legg ut ønskelisten din på bloggen, så er den lett tilgjengelig for alle, råder Mona.

Her er noen eksempler på personlige bryllupsblogger:

bryllupstid.blogg.no

ruthogdaggifterseg.blogspot.com

bryllupsvenner.no

sunnivaogthomas.wordpress.com

Se designerenes brudekolleksjoner her:

Leila Hafzi

Cecilie Melli

Til de som ikke har alle detaljene i orden til sitt bryllup, anbefaler Mona å ta turen innom «Ditt Bryllup» sin brudemesse på Grand Hotel søndag 04.02.12.