marvin miller (Foto: Institute of Neurological Recovery )
marvin miller (Foto: Institute of Neurological Recovery )

Etter fem minutter kjente Alzheimer-pasienten igjen kona

Medisinsk gjennombrudd kan hjelpe pasienter med sterk Alzheimer.

82 år gamle Marvin Miller kunne etter bare noen minutter kjenne igjen kona som han ikke hadde gjenkjent på flere år.

– Det eneste jeg kan si er at for tre år siden dro han datteren vår inn til sengen vår og sa: «det er en fremmed kvinne i sengen min». Han vekket meg og spurte hva jeg gjorde der. Datteren vår svarte at jeg var kona hans, forteller kona i en video som Institute of Neurological Recovery har lagt ut på sine nettsider.

Eksperiment

Klinikken hevder at medisinen Enbrel, som vanligvis brukes i behandling av revmatisme, har en sensasjonell effekt på alzheimerpasienter.

15 personer har deltatt i en eksperimentell pilotstudie og mange har hatt oppsiktsvekkende resultater. Pasientene fikk medisinen injisert i ryggmargen. Behandlingen pågikk i noen uker før forbedringene ble tydelige.

– Der er kona mi

Marvin Miller er klinikkens stjerneeksempel på hvordan pasientene angivelig kan bli bedre bare fem minutter etter å ha fått satt sprøyten.

I videoen vises Miller før han har fått medisinen. Han virker forvirret og kan ikke svare på enkle spørsmål. Men noen minutter etterpå virker han klar og kjenner til og med igjen kona idet hun kommer inn døren.

Se det rørende gjensynet i videovinduet under (Artikkelen fortsetter)

Millers tilfelle anses som sensasjonelt, ettersom sykdommen hans var langt framskreden.

– Kan kjøre bil

Leder av prosjektet, professor Edward Tobinick, har stor tro på medisinen.

– Behandlingen gir merkbare og store forandringer. Enkelte pasienter har til og med kunnet kjøre bil. De blir ikke hundre prosent seg selv igjen, men forandringene er så gode at de fortsetter behandlingen. Noen av dem har fått medisinen i tre år, sier han til Daily Mail.

Imponert, men skeptisk

Overlege for Hukommelsesklinikken ved Oslo Universitetssykehus, avdeling Ullevål, er imponert over resultatet som vises i videoen. Likevel er han litt skeptisk.

– Her har de nok lagt ut video av den pasienten med mest fantastisk effekt. Men det er veldig hyggelig å se, sier doktor Peter Wetterberg til tv2.no.

Ennå er det for tidlig å konkludere at Enbrel er løsningen på Alzheimer-gåten og Wetterberg mener det bør forskes videre på Enbrel.

– Denne studien har ikke benyttet placebo på en kontrollgruppe. Det er viktig å se om behandlingseffekten kan gjenskapes hos mange og placebo-effekten har vist seg å være større dess mer komplisert behandlingen er. I dette tilfellet injiseres medisinen i ryggraden og det kan gi en større psykologisk virkning hos pasienten enn for eksempel det en pille ville gjøre.

– Logisk vil det hjelpe

Antiinflammatoriske medisiner har lenge vært kjent i fagmiljøet som en mulig behandling for Alzheimer. Wetterberg påpeker at pilotstudien gir omtrent samme resultat som bruk av tradisjonelle alzheimermedisiner. Instituttet understreker også på sine nettsider at ikke alle har like god effekt av behandlingen.

– Men i prinsippet er det logisk at Enbrel vil hjelpe, fordi man tror at en betennelsesmekanisme kan ha betydning for sykdomsutviklingen hos alzheimerpasienter, legger Wetterberg til.

Alzheimers sykdom er en tilstand karakterisert av et gradvis, jevnt og irreversibelt tap av nerveceller i hjernebarken.

Millioner av mennesker har diagnosen verden over. Den største risikoen for å utvikle Alzheimers er alderen og sykdommen kan også være arvelig. Sakte men sikkert mister pasienten hukommelsen, får problemer med daglige gjøremål og språket. Pasienten vegeterer sakte og mister etterhvert sin personlighet.

Alzheimer har ingen kjent kur og ender alltid med døden etter lengre tids sykdom.